Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat sâmbătă că a cerut oficialilor Uniunii Europene 10 milioane de vaccinuri anti-Covid-19, în momentul în care vaccinul va intra pe piaţă.

Vaccin anti-coronavirusFoto: thanakorn hormniam | Dreamstime.com

„Am făcut o solicitare de 10 milioane. Am vrut să asigurăm măcar pentru 50% din populaţie. Să vedem cât vom primi din această cantitate cerută”, a declarat Tătaru, în cadrul unei conferinţe de presă la Iași.

El a precizat că în primul rând vor fi vaccinaţi cei care fac parte din categoriile cele mai expuse, scrie Agerpres.

„Acei lucrători care sunt personal medical, cei cu vârste extreme (copii şi bătrâni - n.r.), cei care au comorbidităţi trebuie să beneficieze de acest vaccin”, a spus Nelu Tătaru.

Aflat într-o vizită la Iaşi, ministrul Sănătăţii a spus că România poate avea acces la acest vaccin printr-un mecanism de cooperare pus la punct de Comisia Europeană, scrie Mediafax.

Prin acelaşi mecanism şi premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat recent că a făcut deja o precomandă de 5 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19. Orban a explicat că această precomandă este un fel de asigurare că sistemul sanitar va reuşi să facă faţă mult mai bine unui al doilea val al pandemiei.

La ora actuală, în lume, sunt peste 100 de variante de vaccin în lucru, dintre care peste 20 au intrat în faze avansate de testare.