Mai multe cadre medicale îmbrăcate în combinezoane au protestat miercuri în fața Guvernului, cerând, printre altele, acordarea sporurilor pentru toţi cei care lucrează cu pacienţi bolnavi sau suspecți de COVID-19 şi reducerea programului de lucru pentru cei care lucrează îmbrăcați în echipament de protecţie. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan critică atitudinea acestora, afirmând că "echipamentele trebuie purtate numai în incinta instituțiilor sanitare, indiferent ce vrem să demonstrăm".

protest Sanitas la guvernFoto: Facebook Sanitas

Cadrele medicale, membre ale Sindicatului Sanitas, au depus la guvern un memoriu prin care solicită, printre altele, acordarea sporurilor legale pentru toţi cei care lucrează cu pacienţi bolnavi de COVID-19 sau suspecţi, precum şi reducerea programului de lucru adaptat la nevoile de recuperare a personalului care lucrează purtând echipament de protecţie, potrivit News.ro.

De asemenea solicită să fie identificate forme de recuperare a capacităţii de muncă a celor celor care lucrează în sănătate şi în domeniul asistenţei sociale, precum şi creşterea salariilor la nivelul corespunzător anului 2022 şi raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază actual, dar şi acordarea stimulentului de risc pentru toţi salariaţii din sănătate aflaţi în activitate în această perioadă.

Guvernul a anunțat că premierul a primit o delegaţie de trei persoane pentru a discuta pe marginea revendicărilor medicilor.

Secretar de stat: Nu trebuie să folosim ca mesaj public elemente de tehnică medicală, imagini cu pacienți, imagini cu tehnologie avansată

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan critică atitidunea aceastora.

  • "Echipamentele au fost permanent suplimentate și în zonele unde e indicată folosirea lor există.
  • Am putea face interpretarea între ghilimele că există echipamente și în plus din moment ce ei demonstrează îmbrăcați în echipamente pe stradă. Ceea ce nu e o atitudine firească.
  • Echipamentele trebuie purtate numai în incinta instituțiilor sanitare, indiferent ce vrem să demonstrăm.
  • Nu trebuie să folosim ca mesaj public elemente de tehnică medicală, imagini cu pacienți, imagini cu tehnologie avansată. Nu au decât natura să impresioneze. Este, până la urmă, o risipă de echipamente", a declarat la Digi24 Horațiu Moldovan.

El a mai spus că Ministerul Sănătății a acordat indemnizațiile tuturor cadrelor medicale, în funcție de solicitarea managerilor spitalelor.