Reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, care au publicat, la începutul anului, harta localităților fără medici de familie, afirmă că autoritățile nu au luat, în aceste 6 luni, nicio măsură pentru a stimula medicina de familie și "a face această specialitate mai atractivă", iar situația "nu putea decât să se înrăutățească".

Harta deficitului de mediciFoto: Federatia Patronatelor Medicilor de Familie

Mai mult de jumătate din localitățile din România (53%) nu au niciun medic de familie sau au medici de familie insuficienți, arătau datele centralizate și prezentate la începutul anului de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie. Concret, 328 de localități (comune) din România nu au nici un medic de familie, iar 559.611 de locuitori, adică 2,52% din populația României, nu au nici un medic de familie în comuna în care locuiesc, arătau datele prezentate de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.

Reprezentanții medicilor de familie spun că, între timp, încă două comune din județul Vaslui au rămas între timp fără medic de familie, comparativ cu harta realizată pe baza datelor de anul trecut, și, probabil, Vaslui "nu este singurul județ în această situație".

"Motivele pentru care comunele rămân fără medici de familie sunt decesul medicului, schimbarea specialității, angajarea ca medici generaliști în serviciile de ambulanță sau camere de gardă ale spitalelor, cabinete medicale din structura MAI sau MApN, cabinete școlare, cabinete de medicina familiei din localități urbane", arată reprezentanții medicilor de familie.

Ei adaugă că în ultima lună au decedat în urma infecției cu noul coronavirus trei medici de familie care îngrijeau locuitorii din comune din județele Vâlcea, Maramureș și Dâmbovița.

  • Harta localităților fără niciun medic de familie:

  • Harta localităților cu deficit de medici de familie:

  • Harta localităților cu necesar acoperit de medici de familie:

  • Harta localităților cu excedent de medici de familie:

Cum arată deficitul de medici de familie în cifre (date făcute publice la începutul anului):

  • 328 de localități (comune) din România nu au nici un medic de familie.
  • 559.611 de locuitori, adică 2,52% din populația României, nu au nici un medic de familie în comuna în care locuiesc.
  • din 1.414 de localități (comune și orașe) lipsesc 2.187 de medici de familie.
  • doar 1.496 de localități din România (47%) au suficienți medici de familie.
  • 271 de localități au mai mulți medici de familie decât este necesar pentru populația existentă. Cel mai mare excedent este în municipiul București, urmat de alte centre universitare.
  • România nu este singura țară europeană care se confruntă cu lipsa medicilor de familie. Alte țări europene au acționat însă și continuă să acționeze pentru a remedia această situație.
  • O serie de recomandări ale Comisiei Europene și Organizației Mondiale a Sănătății, precum și rapoarte rezultate în urma asistenței tehnice furnizate de Banca Mondială și OMS, sunt disponibile Guvernului României pentru a face intervențiile necesare imediat.
  • Strategia pentru medicina de familie și planul pentru resurse umane, dezvoltate în anul 2012, respectiv 2016, nu au fost transpuse niciodată în acțiuni concrete pentru remedierea situației, arată reprezentanții medicilor de familie.

Citește și: