Grupul farmaceutic american Johnson & Johnson a anunțat că va scădea prețul bedaquilinei, un medicament folosit împotriva tuberculozei, după mai multe cereri și presiuni din partea ONG-urilor, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

La sfârșitul anului 2012, bedaquilina (comercializată sub numele de Sirturo) a ajuns un medicament de bază în arsenalul terapeutic al medicilor în fața tuberculozei, după autorizarea sa de către Agenția Americană a Medicamentului (FDA).

De asemenea, a devenit primul medicament pentru tuberculoză care a fost aprobat în 40 de ani.

Grupul Johnson & Johnson va pune la dispoziție medicamentul la un cost de 340 de dolari SUA (300 de euro) pentru un tratament de șase luni în 135 de țări, comparativ cu 400 de dolari cât a costat până acum.

Această „inițiativă își propune să ajungă la cel puțin 125.000 de pacienți în 2020 și ar putea salva programele naționale de tuberculoză în țările cu venituri mici și medii, pentru a economisi până la 16 milioane de dolari”, au declarat ONG-urile partenere.

Scăderea, cerută de organizațiile neguvernamentale, "ar trebui să permită mai multor persoane cu forme de tuberculoză rezistente la medicamente să aibă acces la acest medicament care le-ar putea salva viața", a declarat asociația ”Medici Fără Frontiere” într-un comunicat.

ONG-ul a declarat că acordul va scădea prețul bedaquilinei la 1,50 dolari pe zi, o sumă pe care o consideră încă prea mare.

Anul trecut, ea a lansat o campanie internațională pentru a îndemna laboratorul american să reducă prețul la 1 dolar pe zi în țările cu venituri mici și în unele țări cu venituri medii.