Legea prin care Ministerul Educaţiei trebuie să asigure elevilor sau cadrelor didactice, la cerere, un laptop sau o tabletă conectate la internet pentru sistemul de e-learning desfăşurat în afara orelor de la clasă a fost promulgată vineri de președintele Klaus Iohannis.

LaptopFoto: Pixabay

Actul normativ modifică şi completează articolul 70 şi articolul 94 alineatul (2) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011.

"Ministerul Educaţiei şi Cercetării asigură elevilor si profesorilor infrastructura necesara, constând în dispozitive şi acces la internet, pentru accesarea Bibliotecii Şcolare Virtuale, Platformei şolare de e-leaming şi a altor platforme educaţionale agreate", este prevederea adăugată în legea promulgată de Iohannis.

În actul normativ a fost introdusă și o nouă literă la articolul 94: "Ministerul Educaţiei „asigură, la cerere, fiecărui cadru didactic şi fiecărui elev un dispozitiv - laptop sau tabletă, conectat la internet, pentru a putea participa la activităţile de e-learning”.

Legea a fost adoptată în 23 iunie de Senat, for decizional, şi trimisă președintelui la promulgare o zi mai târziu. Legea a fost inițiată de un grup de parlamentari PSD, între care Ecaterina Andronescu.

20 de asociații și federații de elevi, studenți și părinți i-au cerut lui Iohannis să promulge legea care prevede asigurarea accesului la educație online pentru toți elevii și profesorii.

Potrivit unei scrisori deschise semnate de Consiliului Național al Elevilor și de peste 20 de asociații și federații de elevi, studenți și părinți, Legea nr. 327/2020 este o inițiativă legislativă prin care Executivul va putea să asigure accesul nemijlocit la educație online pentru toate categoriile de elevi și profesori, iar procesul de educație va putea continua independent de evoluția epidemiei.