Colegiul Medicilor, nemulțumit după ce Avocatul Poporului a anunțat că monitorizează spitalele printr-un "domeniu pentru prevenirea torturii în locurile de detenție"

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 12 iunie 2020, 9:03 Actualitate | Sanatate


Spital din Romania
Foto: AGERPRES
​Colegiul Medicilor București cere Avocatului Poporului să revină asupra informărilor transmise în spațiul public, potrivit cărora spitalele "sunt monitorizate de instituția Avocatului Poporului prin Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenție, pentru consolidarea protecției pacienților împotriva torturii și a pedepselor și tratamentelor inumane și degradante și a exercitării fără discriminare a drepturilor și libertăților fundamentale".

Reacția Colegiului Medicilor vine după ce Avocatul Poporului a transmis spitalelor din țară o înștiințare potrivit căreia acestea sunt monitorizate prin "Domeniul pentru prevenirea torturii în locurile de detenție". Avocatul Poporului, Renate Weber, consideră că orice loc în care o persoană este "lipsită de libertate, de unde nu poate să plece prin voință proprie, este considerat loc de detenție". Practic, Avocatul Poporului este nemulțumit de faptul că pacienții infectați cu COVID-19 nu pot părăsi spitalele în care sunt internați.

Potrivit Colegiului Medicilor București, "formularea aleasă de instituția Avocatul Poporului în notele atașate informării poate induce ideea că în spitale li se aplică sau există posibilitatea să li se aplice pacienților rele tratamente, tortură sau pedepse".

Colegiul Medicilor București ține să reamintească faptul că decizia de internare a pacienților asimptomatici confirmați cu infecție cu SARS-CoV-2 se face în baza ordinelor Ministrului Sănătății și nu este o decizie a corpului medical din cadrul unității, în speță medicii, aceștia având prerogative legate efectiv de actul medical.

"Am luat notă de clarificările transmise de instituția Avocatul Poporului, potrivit cărora 'în accepțiunea legislației internaţionale și interne, orice loc în care persoana este lipsită de libertate, de unde nu poate să plece prin voința proprie, este considerat loc de detenție, iar prin Mecanismul Național de Prevenire se urmărește respectarea drepturilor și demnității persoanelor aflate în acele locuri'. Mai mult, înțelegem că Avocatul Poporului, prin Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenție 'are obligația să monitorizeze tratamentul aplicat oricărei persoane aflate în locurile de detenție, iar prin activitatea de monitorizare se dorește asigurarea că persoanelor internate le sunt respectate drepturile fundamentale, dar și demnitatea' ", arată reprezentanții Colegiului Medicilor.

Ei atrag atenția că "formularea aleasă de Avocatul Poporului în notele ce ar trebui afișate de spitale este, în cel mai bun caz, una nefericită. Menirea medicului este să îngrijească și să protejeze sănătatea pacienților săi și, după cum au arătat ultimele luni, o face cu dedicare până la sacrificiu, sacrificiu ce poate însemna chiar propria viață. Medicii sunt cei care luptă pentru sănătatea celor pe care îi îngrijesc, iar spitalele sunt locurile unde clipă de clipă se luptă pentru viață. A sugera, a lăsa impresia, a induce ideea chiar și dintr-o scăpare, că sunt centre de tortură sau rele tratamente este un derapaj grav, în accepțiunea noastră."

În aceste condiții, Colegiul Medicilor din București îi solicită Avocatului Poporului să revină "asupra informării transmise, precum și modificarea formatului notelor destinate personalului medical, pacienților și aparținătorilor."

Reprezentanții Colegiului Medicilor țin să precizeze că "nu încearcă să limiteze în vreun fel o instituție a statului să își ducă la îndeplinire atribuțiile, cu atât mai mult cu cât vorbim despre o instituție care apără drepturile cetățenilor acestei țări. Considerăm, însă, tocmai în condițiile în care vorbim despre o instituție a statului, că mesajele pe care le transmite trebuie să fie clare, fără echivoc și fără risc de interpretări."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4355 vizualizari

 • +17 (19 voturi)    
  Nu li se aplică rele tratamente! (Vineri, 12 iunie 2020, 9:13)

  BEDE [utilizator]

  Sigur că nu li se aplică rele tratamente. Nu îi torturează nimeni pe pacienți. Ba, chiar, multora nu li se aplică nimic...
  Sunt destul de mulți care în spital ajung să fie neglijați complet, mai ales dacă nu au o familie care să se intereseze de ei. Ete o tradiție să se dea șpagă la asistente pentru ca să aibă ceva mai multă grijă de pacienții care nu sunt în stare să se deplaseze pentru a-și face necesitățile elementare, ca să nu-i lase să zacă în urină și excremente.
  • 0 (0 voturi)    
   conventia drepturilor omului (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 0:37)

   Je__ [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   e suspendata....asa ca nu stiu ce succes are demersul
 • +1 (21 voturi)    
  altfel spus (Vineri, 12 iunie 2020, 9:18)

  cucuveauamov [utilizator]

  Colegiul medicilor spune ca tortura a fost realizata din ordinul Ministerului Sanatatii, n-au facut-o din placere
 • +3 (25 voturi)    
  avocatul popo(r)ului (Vineri, 12 iunie 2020, 9:20)

  liviu_ [utilizator]

  nu face decat campanie electorala pt stapani (psd si alde)!

  cand spitalele (pe vremea cand era psd la guvernare) erau mizerabile si mureau oamenii in ele si nu erau medicamente (nu ca acum ar fi) tacea malc (la dracu nici acu nu spune nimic despre asta). in schimb e naspa ca se tin oamenii in carantina!

  problemele nu sunt ca psd distruge justitia si deci cauzeaza un mare rau populatiei....

  sa fie clar si colegiu are skeletele lui (gen malpraxisu nu exista in practica in romania), dar acum are dreptate!
  sa nu se bage un avocat (ma rog sa zicem avocat) in medicina!
  • +6 (18 voturi)    
   ALDE e in campanie, deci Renate asta face (Vineri, 12 iunie 2020, 9:51)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Desi mesajul lui Tariceanu e... praf, ce sa mai zic, omul e sub orice critica.
  • +2 (6 voturi)    
   si acum (Vineri, 12 iunie 2020, 10:14)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Spitalele sunt oglinda, practic sunt Bali spa retreat
  • 0 (8 voturi)    
   Eu cred ca Weber e ceea ce trebuie (Vineri, 12 iunie 2020, 10:37)

   n.dumiritu [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   A oprit legea lui Arafat (si Viorica) pt. cartele prepay cu buletinul.
   A invalidat ordonantele (coautor acelasi Arafat?) cu amenzile aberante din starea de urgenta.
   Se intereseaza de incalcari ale drepturilor celor multi, si nu doar de ale puscariasilor cum facea Ciorbea. Ciorbea chiar era sluga lui Iordache pe care-l implora sa-i dea pensie speciala.

   Cu Weber, chiar cred ca avem primul Avocat al Poporului care isi face datoria cu multa implicare si pricepere. Iarasi o femeie (prima ca Av.P) care face onoare pozitiei.
 • +13 (17 voturi)    
  Explicați încă o dată cum cel de a ars nu contează (Vineri, 12 iunie 2020, 9:21)

  hsl [utilizator]

  contează doar că Beuran - sub supravegherea căruia s-a întâmplat să ardă pacientul - e super-medic.
  Poate explicați - măcar în subsol - cât de normali sunt gândacii prin unele spitale, băile fără săpun și cei care au comandat dezinfectanți de la hexifarma și care încă mai sunt medici.
  Suntem doar urechi.
  • +4 (12 voturi)    
   Caz fals pozitiv (Vineri, 12 iunie 2020, 10:13)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui hsl

   internat cu forta printre infectati COVID, la Iasi. S-au comis NENUMARATE abuzuri si incalcari ale drepturilor cetatenesti pe baza unei OUG NECONSTITUȚIONALE! A fost restrâns dreptul la asistență medicală pentru bolnavii cronici. Cineva TREBUIE să răspundă pentru aceste samavolnicii. GHhici cine e?
 • +7 (17 voturi)    
  Colegiul Medicilor....ipocriti si corupti (Vineri, 12 iunie 2020, 9:24)

  ggiiggii [utilizator]

  Dar situatia din spitalele/sanatoriile psihiatrice...unde bolnavii sunt legati de pat, tinuti in conditii mizere, frig, foame( se fura mancare la greu) si batuti...
  Astea sunt tratamentele ce trebuiesc aplicate la acesti pacienti?
  Stati linistiti ca stiu aia de ce va monitorizeaza.
 • +6 (12 voturi)    
  Cine? (Vineri, 12 iunie 2020, 9:25)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Colegiul mediciolor? Adunatura asta de șpăgari, indolenți și incompetenți sin Sistemul de Sănătate (= Exterminare) din România?
 • +3 (15 voturi)    
  libertate (Vineri, 12 iunie 2020, 9:30)

  nimrod [utilizator]

  Pai, daca o luam asa, si scoala are o problema fiindca, in principiu, elevii n-au voie sa iasa din clasa cand ii taie capul ca sa nu mai vorbesc de locul de munca de unde nu numai ca pleci aiurea doar pe raspunderea ta, da' mai si faci ore suplimentare. Sclavagismul si tortura sunt, iata, peste tot. Doamne apara si pazeste!
  • +1 (5 voturi)    
   Cine spune că elevul este obligat să stea în clasă (Vineri, 12 iunie 2020, 10:06)

   hsl [utilizator] i-a raspuns lui nimrod

   Firește că mie, putând părăsi când dorește spațiul respectiv.
  • +2 (6 voturi)    
   Ce comparatie (Vineri, 12 iunie 2020, 11:30)

   copci [utilizator] i-a raspuns lui nimrod

   Daca elevul sau angajatul pleaca, nu i se face dosar penal si nu e adus cu forta inapoi, sa nu confundam lucrurile!
   Pare normal ca, in aceste conditii, pacientul este un detinut, deci se investigheaza folosind mecanismul aplicat detinutilor.
  • +1 (1 vot)    
   Confunzi marfa cu ambalajul! (Vineri, 12 iunie 2020, 22:29)

   MIKI@ [utilizator] i-a raspuns lui nimrod

   Salariatul munceşte din propria voinţă, este plătit pentru munca prestată în baza unui contract de muncă, iar elevul s-a înscris la şcoală de bună voie, că să aibe parte de educaţie şi învăţătură, pentru ai servii în viaţă, cu avantaje pe termen lung. Nu i-a obligat nimeni să muncească sau să se instruiască la şcoală, pe când aici eşti obligat să stai în spital, contrar voinţei tale chiar dacă eşti asimptomatic, lucru dovedit ştiinţific în cazul covid 19, că nu transmiţi virusul la nimeni, cei drept de curând, s-a dovedit asta la OMS şi urmează să schimbe protocoalele medicale.
 • +10 (12 voturi)    
  Nici usturoi, nici miroase ,,, (Vineri, 12 iunie 2020, 9:38)

  clencix [utilizator]

  Colegiul medicilor e perfectiunea! Medicii nu greșesc, dacă greșesc recunosc, nu mint, ajuta imediat și fără sa aleagă pe cine sa vadă, își curăță automat propriile uscături, nu obligă bolnavii să se trateze singuri, explică limpede de ce trebuie cel bolnav trebuie să semneze că e de acord cu tăierile, nu scrie alta decât ce știe că e real, nu leagă bolnavii de pat și culeg toți gândacii de pe pereții spitalelor.
 • +6 (20 voturi)    
  pai daca tii un om sanatos (Vineri, 12 iunie 2020, 9:42)

  bobo2 [utilizator]

  cu forta in spital cu alti bolnavi infectiosi timp de luni de zile din cauza unui test aberant, nu poate fi consderata tortura?
  • -3 (13 voturi)    
   Dacă ești sănătos,ce cauți în spital? (Vineri, 12 iunie 2020, 10:09)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui bobo2

   Stai d-le acasă.Nu merge la spital pentru orice.Există consultații la medicul de familie și faci tratamentul acasă.Este mai ieftin și ai mai multe șanse să te vindeci.La spital,pe lângă infecțiile vechi,a apărut și COVID,deci ai moarte asigurată.Acasă dacă plătești o asistentă să vină să-ți facă o injecție,ori alt tratament(perfuzie),vei fi sigur vindecat și te va costa mai ieftin decât internat în spital.Excluzând operațiile,orice tratament se face mai bine acasă.
   • +6 (14 voturi)    
    cum, nu stiai? (Vineri, 12 iunie 2020, 10:37)

    bobo2 [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Daca esti depistat cu covid, est bagat cu forta in izoleta si dus la spital, chiar daca nu ai simptome. Esti tinut acolo pana cand testul lor iese negativ, ceea ce se poate intampla never.
    • -1 (7 voturi)    
     Nu mai minti (Vineri, 12 iunie 2020, 14:07)

     Ephemeris [utilizator] i-a raspuns lui bobo2

     a fi fara simptome nu e egal cu a fi sanatos. Virusul e in organism, deci ESTI bolnav si mai esti si contagios.
 • +6 (18 voturi)    
  Mare e gradina... (Vineri, 12 iunie 2020, 9:47)

  spirache [utilizator]

  Adevărata tortură constă in ascultarea unei argumentații a Ralucai Alexandru, adjunctul Avocatului Poporului. O asemenea funcție care se cuvine a fi ocupată de un jurist desăvârșit este "împlinită" de o tanti care nu leagă logic 2 idei, încurcă convenții,legi. Oribil!
  • +1 (7 voturi)    
   recompensa (Vineri, 12 iunie 2020, 10:15)

   anion [utilizator] i-a raspuns lui spirache

   Asteapta si ele pensia speciala, mai au putin!
 • -3 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 12 iunie 2020, 10:33)

  [anonim]

 • -4 (16 voturi)    
  Iar dezinformeaza (Vineri, 12 iunie 2020, 10:35)

  Ephemeris [utilizator]

  postacii cu minciuni si jumatati de adevar. Madam Weber e in campanie pentru PSD si ALDE si abereaza la greu.
  Oricat de multe probleme ar avea sistemul de sanatate din Romania, e o mizerie sa spui ca esti la puscarie in spital sau esti torturat, la modul general.
  Scopul este clar: dezinformarea populatiei, scaderea increderii in institutii, dezangajarea medicilor din combaterea bolilor (caci, nu-i asa?, ca sa nu fie acuzati penal ca ii tortureaza pe bietii oameni)
 • 0 (10 voturi)    
  Romania are Avocatul infractorilor (Vineri, 12 iunie 2020, 10:42)

  valli [utilizator]

  Infractorii au avocat și spun ca-i al poporului!
 • -2 (10 voturi)    
  avocatul poporului?? (Vineri, 12 iunie 2020, 10:50)

  Dizidentul [utilizator]

  trebuie sa reprezinte interesele poporului, daca in cazul unei epidemii globale "avocatul poporului "trage la raspundere si cauta sa submineze hotaririle guvernului luate in caz de epidemie periculoasa care ameninta chiar populatia ACEST AVOCAT NU ESTE AL POPORULUI PENTRU CA NU SARE CU ADEVARAT IN APARAREA ACESTUI POPOR. Din interese politice publica hotariri dubioase, daca medicii hotaresc ca bonlavii infectati sint obligati sa stea in spitale aceasta hotarire nu este "tortura". Epidemii periculoase de Ebola de hepatita etc. unde pacientul trebuie sa fie in carantina totala se poate spune TORTURA? cred ca acest AVOCAT AL POPORULUI trebuie se dea anumite axplicatii
 • +2 (6 voturi)    
  Colegiul medicilor este instituia aia (Vineri, 12 iunie 2020, 11:55)

  justin puscasu [utilizator]

  responsabila cu musamalizarea cazurilor de malpraxis si, in general, cu ascunderea sub pres a mizeriei umane din sistemul medical.
  Normal ca sunt deranjati cand cineva din afara incepe sa ridice presul si pune intrebari incomode.
  Speranta mea este ca epidemia asta sa forteze o primenire a acestui sistem. Si la Colectiv ni s-a promis acest lucru, dar tapii ispasitori au fost Piedone si doi pompieri.
 • -1 (3 voturi)    
  tortura PSD (Vineri, 12 iunie 2020, 11:58)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Pai daca tot ii pasa de tortura, dna avocat al poporului sa ancheteze PSD care a torturat bugetul, finantele , justitia, politica externa a Romaniei.Are treaba multa daca se apuca de azi.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by