Firma care a donat statului român 18 aparate de recoltare a plasmei de la pacienți vindecați de coronavirus ar putea retrage oferta de sponsorizare pentru încă 32 de aparate, după ce nu a primit niciun răspuns de la autorități

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 9 iunie 2020, 10:23 Actualitate | Sanatate


Donare plasma
Foto: Arhiva personala
​Firma care a donat statului român 18 aparate de recoltare a plasmei de la pacienți vindecați de coronavirus, singurele astfel de aparate disponibile în țara noastră în acest moment, anunță că ar putea retrage oferta de sponsorizare pentru încă 32 de aparate, din cauză că nu a primit niciun răspuns de la Ministerul Sănătății. Aceeași firmă a făcut autorităților și o ofertă de sponsorizare cu echipamente necesare creării unei bănci de plasmă convalescentă în cadrul Institutului Cantacuzino, dar nu a primit niciun răspuns. De cealaltă parte, Ministerul Sănătății a precizat, la solicitarea HotNews.ro, că Institutul Național de Hematologie Transfuzională "trebuie să evalueze daca are capacitatea să lucreze cu aceste aparate, care funcționează numai în cadrul centrelor de transfuzii".

"Besmax Pharma Distribution SRL (BPHD) solicită public Ministerului Sănătății un răspuns privind oferta noastră de sponsorizare, făcută pentru alte 32 echipamente de recoltare a plasmei convalescente, pe lângă cele 18 deja instalate, precum și pentru echipamentele necesare creării unei bănci de plasmă convalescentă în cadrul Institutului Cantacuzino. În cazul în care nu vom primi un răspuns până la data de 15 iunie 2020, vom retrage aceste oferte. Vom retrage oferta de sponsorizare pentru încă 32 de noi aparate de plasmafereză din cauza dezinteresului și blocajelor birocratice din sistemul de sănătate", arată reprezentanții firmei Besmax Pharma Distribution SRL.

 • Ministerul Sănătății "nu a derulat nicio campanie publică de informare privind donarea de plasmă convalescentă"
Reprezentanții Besmax Pharma Distribution SRL consideră că "Ministerul Sănătății nu și-a respectat obligațiile prevăzute în protocolul semnat cu ocazia donării primelor 3 aparate de plasmafereză, suplimentate ulterior cu încă 15, respectiv nu a realizat registrele online pentru donatorii și receptorii de plasmă convalescentă, nu a derulat nicio campanie publică de informare privind donarea de plasmă convalescentă, nu a reușit să organizeze schimbul de informații dintre spitalele care tratează pacienții COVID-19 și centrele de transfuzie sanguină unde se recoltează plasma convalescentă, iar ulterior a ignorat apelurile noastre (dar și cele venite din partea societății civile) privind corectarea metodologiei pentru donarea de plasmă convalescentă, care este mult mai restrictivă și mai birocratică decât ghidul european aprobat de cele 28 de state membre UE."

"De două luni de zile, Ministerul Sănătății nu a dat un răspuns ofertei noastre privind suplimentarea cu până la 50 de aparate de plasmafereză a sponsorizării actuale de 18 aparate, chiar dacă am precizat clar că toate cele 50 de aparate puteau fi utilizate gratuit timp de un an de zile și veneau însoțite de 9.000 de kituri gratuite de recoltare a plasmei. În același timp, Ministerul Apărării Naționale și Ministerului Sănătății nu au dat un răspuns nici ofertei noastre, făcută acum mai mult de o lună de zile, de a pune la dispoziție în mod gratuit, timp de 2 ani, echipamentele de testare NAT, inactivare virală, congelare ultra-rapidă și depozitare a plasmei convalescente, care ar fi ajutat la crearea unei bănci de plasmă convalescentă pentru pacienții COVID-19 din România, astfel încât statul să aibă capacitatea tehnică pentru a fi pe proprietarul și depozitarul plasmei convalescente donate de români", arată reprezentanții firmei care a donat aparatele ce au făcut posibilă recoltarea de plasmă de la pacienți vindecați de coronavirus în țara noastră.

"Chiar dacă ministrul Sănătății Nelu Tătaru a dovedit implicare și bună credință în susținerea terapiei cu plasmă convalescentă, structurile birocratice din minister au blocat și continuă să blocheze reformele din domeniu și eforturile societății românești de a pune pacientul în centrul sistemului de sănătate publică. Aceste blocaje nu ar trebui să rămână nepenalizate și, de aceea, solicităm demiterea urgentă a Comisiei de Transfuzie din cadrul Ministerului Sănătății și înlocuirea actualilor ei membri cu persoane din sistemul de transfuzie sanguină care, în această perioadă, au demonstrat implicare și determinare pentru a salva viețile pacienților", adaugă reprezentanții Besmax Pharma Distribution.

Besmax Pharma Distribution reamintește că a donat deja statului român 4 echipamente de plasmafereză, plus încă 14, care au fost oferite centrelor de transfuzie spre utilizare gratuită timp de un an de zile, aparate care rămân în continuare la dispoziția centrelor de transfuzie sanguină, conform angajamentului BPHD. "Eventuala retragere a ofertei noastre suplimentare (cele 32 de aparate de plasmafereză și echipamentele pentru banca de plasmă convalescentă) nu va afecta în niciun fel cele 18 aparate deja instalate și care funcționează pentru colectarea de plasmă în beneficiul pacienților COVID-19. Menționăm că cele 18 aparate de plasmafereză plus cele 6000 de kituri de recoltare deja donate, au o valoare totală de 549.600 euro plus TVA, constituind un ajutor important pentru sistemul de transfuzie sanguină, care poate astfel colecta direct plasmă de la ex-pacienții COVID-19 cu costuri zero și cu un randament net superior, de 3 până la 9 ori mai mare, decât dacă ar fi colectat plasmă în mod indirect, prin recoltarea de sânge integral", mai precizează reprezentanții firmei Besmax Pharma Distribution.

 • În România se recoltează plasmă de la pacienți vindecați de coronavirus din 28 aprilie
Procesul de colectare a plasmei de la pacienți vindecați pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19 a demarat în România pe 28 aprilie.

Până la finalul lunii mai, mai puțin de 100 dintre cei peste 12.000 de români vindecați de infecția cu noul coronavirus merseseră la centrele de transfuzie pentru a dona plasmă convalescentă, care poate fi folosită cu succes pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19 aflați în stare critică. Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune și Asociația Română a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare, reprezentând pacienții care sunt dependenți de medicamente fabricate din plasmă umană, au cerut public Ministerului Sănătății să se implice în promovarea donării de plasmă.


Citește și:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7827 vizualizari

 • +14 (22 voturi)    
  Donații către Cercel? (Marţi, 9 iunie 2020, 10:27)

  nick24 [utilizator]

  Glumiți?
  Ia faceți la donație o factură fictivă de 1 milion de € și se aprobă pe loc.
  • +9 (15 voturi)    
   Pai oricum lumea a uitat de coronavirus (Marţi, 9 iunie 2020, 10:52)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Din ce vad, toti au uitat de coronavirus. Acum 2 saptamani toti tipau cu "distantarea sociala", "stati in case", "purtati masti". Acum este lumea calare pe terase, in Vama Veche este inghesuiala iar PRO TV spune ca sunt "grupuri ale prieteniei" cand ei stau cate 10-20 la o masa sau intr-o hora uitand de distantare sociala sau de masti... Acum 3 saptamani toti tipau la cei care iesisera in Piata Victoriei fara masti "sunt manipulati de Rusia", "ce prosti, ce idioti". Acum tfix cei care tipau sunt in magazine fara masti, sunt la proteste Black Life Matters in Romania, sunt in Vama Veche etc...
   • +4 (6 voturi)    
    Sau cum sa deviezi (Marţi, 9 iunie 2020, 12:43)

    sipu [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    subiectul unde iti convine tie .................. tipic pentru BOL..vici .
  • +4 (14 voturi)    
   Care Cercel, neamule, tacerea e din (Marţi, 9 iunie 2020, 12:18)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   partea Ministerului Sanatatii si Cercel nu are nimic de-a face cu ministerul?
   • 0 (0 voturi)    
    ei, si tu (Joi, 11 iunie 2020, 17:54)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    doar nu te asteptai ca un postac pedelist sa atace un ministru pedelist :))) (apropo, PNL e mort si ingropat)
  • +6 (6 voturi)    
   Corect (Marţi, 9 iunie 2020, 14:09)

   Excelsior [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Majoritatea functionarimii din RO vine la serviciu ca sa treaca zilele pana la salariu sau ca sa ia spaga. Incompetenti, indiferenti, superficiali, dezinteresati, inculti, fuduli...PSDisti
   • 0 (0 voturi)    
    PSDisti :))) (Joi, 11 iunie 2020, 17:54)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui Excelsior

    Ministerul Sanatatii, condus de pedelisti, e sabotat de pesedisti, bag sama :)))
 • +12 (14 voturi)    
  Noapte buna, Romania!!! (Marţi, 9 iunie 2020, 10:28)

  eGerula [utilizator]

  ...
 • -4 (16 voturi)    
  Cine să răspundă? (Marţi, 9 iunie 2020, 10:36)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Activistul Tătaru? Horațiu Moldovan? Rafila? Diaconsecu? Dorobat? Ăștia sunt prea ocupați de dimineața până seara tot dând interviuri prin toate studiourile tv. Gașca de „specialisti” se dovedește a fi doar niște habarniști care au făcut ca RO sa aibă cel mai mare număr de decese raportat la populatie din regiune. Lor li se adaugă trompeta Arafat, un funcționar lingău care are păreri în orice domeniu, deși incompetenta lui evidentă (pe când mai era la ISU) s-a văzut la Colectiv.
 • +10 (12 voturi)    
  Asa, fara comision, in Romania? (Marţi, 9 iunie 2020, 10:44)

  lasa [utilizator]

  Aveti pretentii absurde. Suntem in Balcani, uitati de cutume.
  • +5 (5 voturi)    
   poate nu-i chiar asa; (Marţi, 9 iunie 2020, 13:51)

   florian3619 [utilizator] i-a raspuns lui lasa

   adica: oare nu ar fi cazul multitudinii de echipamente primite, nu numai in perioada Covid - primite in unitatile saniatre din toata tara si la toate nivelurile - sectie, spital, clinica, institut, cu titlu gratuit/donat sau pe contract de sponsorizare - de care si la care sefii au luat si iau beneficii "extra" pentru folosinta discretionara/ gratuita in comsultatiile private, respectiv la achizitia si, mai ales, gestiunea consumabilelor- la unitate sau la cabimetul privat. Colegiul medicilor, MS si comisia resapata de transplant, respectiv DNA, prin lipsa re reactie, si inmormatarea cel putin qa cazului LUCANU, nu cumva pune presiune pe putinii ne- cacati din Ministerul Sanatatii?
 • -2 (16 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 9 iunie 2020, 10:50)

  [anonim]

  • +6 (8 voturi)    
   Sa zicem merci pentru donatie (Marţi, 9 iunie 2020, 11:13)

   lasa [utilizator] i-a raspuns lui

   Cine in Romania are vreo idee despre plasmafareza?
   n-au avut timp sa copieze....
   • -1 (9 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 9 iunie 2020, 12:04)

    [anonim] i-a raspuns lui lasa

    • +8 (14 voturi)    
     ... (Marţi, 9 iunie 2020, 12:15)

     Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui

     Nicio donatie nu e total dezinteresata. Nici macar atunci cand un om simplu doneaza ceva, orice. Nu exista donatie total dezinteresata.
     In cazul firmei, probabil e vorba de inchiderea unor situatii financiare, stiind ca donatiile si sponsorizarile sunt deductibile pana la un anumit nivel. Dar nu inseamna musai o rea intentie. Pur si simplu vor un raspuns clar ca sa stie ce au de facut.
  • +8 (10 voturi)    
   ascunde, dar pe fata (Marţi, 9 iunie 2020, 11:17)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui

   Vor sa sparga un monopol + PR + familiarizare lume cu echipamentele.
   Vezi ca are unul dintre aia de la besmax un articol pe blogul lui, in care detaliaza monopolul. In domeniul asta, banii se fac cu kiturile si am impresia ca ale lui sunt mai ieftine ca alea "aprobate", ca nu includ si spaga.
  • +5 (9 voturi)    
   pai, (Marţi, 9 iunie 2020, 11:21)

   Cezy [utilizator] i-a raspuns lui

   am ajuns jos de tot, ni s-a pervertit si perceperea faptelor bune!
   • +6 (10 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 9 iunie 2020, 12:06)

    [anonim] i-a raspuns lui Cezy

 • +15 (17 voturi)    
  Apoi de ce sa avem si noi (Marţi, 9 iunie 2020, 11:02)

  fat.cat [utilizator]

  Aparate de plasmafereza, ECMO si altele asemenea? Cu banii de pe alea 18 donate abia facem vreo 2-3 concerte electorale cu pomana, sa planga cine se uita, printre mici si beri. Cata prostime are nevoie de plasmafereza? Prea putini si prea bolnavi ca sa mai conteze la vot. Nu se poate. Prioritatile sunt altele.
 • +11 (17 voturi)    
  Aparatul ministerial ... (Marţi, 9 iunie 2020, 11:10)

  fdaniel [utilizator]

  Toți angajații din ministere sunt niște derbedei șpăgari școliți de pesede.
  Dacă e o acțiune de unde nu pică șpagă ... dece să se agite?
  Iar legat de pozițiile idealiste gen "dați-i afară" ... hai să fim serioși! Știți bine că legislația a fost făcută special pentru ei și sunt intangibili. Ba mai mult: ar câștiga bani în plus (de la buget, firește) pentru că ar căștiga orice proces .
 • +10 (12 voturi)    
  Nu avem nevoie (Marţi, 9 iunie 2020, 11:14)

  Varvatos [utilizator]

  Asa cum nu avem nevoie nici de fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana...ca doar nu suntem cersetori, plus ca la chestiile astea nu iese nici o spaga....
 • -3 (11 voturi)    
  AUTORITATI (Marţi, 9 iunie 2020, 12:04)

  jidanul [utilizator]

  Ministerul Sanatatii PNL-pdl, ce pretentii sa ai ? Ca nu ai de la cine.
 • -3 (5 voturi)    
  nu le-a iesit deal-ul (Marţi, 9 iunie 2020, 12:32)

  miculescu-rucar [utilizator]

  si au devenit agresivi!
  unul din obiective este devoalat:cuiul lui pepelea pe care vor sa-l bata in institutul cantacuzino!
  drumul spre iad e mai intotdeauna pavat cu bune intentii,
 • 0 (4 voturi)    
  nu e asa simplu (Marţi, 9 iunie 2020, 12:42)

  jescu [utilizator]

  Nu mai stiu sigur dar cred ca in Romania un contract de sponsorizare se deduce din impozitul pe profit, total sau partial(poate stie cineva exact). Deci statul nu mai incaseaza efectiv bani de la acea companie.Intrebarea e daca acele aparate sunt la un pret ok raportat la pretul pietii ? Pentru ca statul ar putea sa ia banii din impozitul pe profit al firmei respective si sa cumpere alte aparate echivalente mai ieftin ? Statul vrea sa cumpere acele aparate ? pentru ca statul ar putea sa le cumpere cu fonduri europene si ramane si cu banii din impozitul pe profit al acelei firme.
 • +5 (7 voturi)    
  Inca asteapta raspunsul de la OMS (Marţi, 9 iunie 2020, 13:00)

  palatin [utilizator]

  de indata ce il primesc, o sa raspunda public.
 • +5 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 9 iunie 2020, 13:19)

  [anonim]

 • +1 (3 voturi)    
  In continuare (Marţi, 9 iunie 2020, 17:11)

  baimarean [utilizator]

  Birocratia omoara+sufoca Romania.
 • +1 (3 voturi)    
  Nu au ce face cu aparatele. (Marţi, 9 iunie 2020, 18:56)

  asavreau [utilizator]

  Nici cele 18 primite nu sunt folosite la capacitate.Nu are cine să lucreze cu ele.Nu sunt donatori de plasmă,majoritatea celor infectați sunt bătrâni care au și alte afecțiuni și nu pot dona sânge.Am văzut niște comentatori înverșunați,dar nu au dreptate.Să se intereseze cum sunt folosite cele donate până acum.
 • 0 (0 voturi)    
  Donatie, donatie, dar shpaga??? (Joi, 11 iunie 2020, 17:27)

  Jegul Cristian Ioan [utilizator]

  Nu conteaza ca vor sa doneze aparate de recoltat plasma, ventilatoare sau echipamente RMN foarte costisitoare, de acestea se ocupa un FUNCTIONAR, care nu face nimic, dar absolut nimic, fara un plic cu o shaga macar modica, acolo.
  "Daca nu ungi osia, nu se invarte roata!" este o lege permanent valabila in Teleormanistan!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by