​Firma care a donat statului român 18 aparate de recoltare a plasmei de la pacienți vindecați de coronavirus, singurele astfel de aparate disponibile în țara noastră în acest moment, anunță că ar putea retrage oferta de sponsorizare pentru încă 32 de aparate, din cauză că nu a primit niciun răspuns de la Ministerul Sănătății. Aceeași firmă a făcut autorităților și o ofertă de sponsorizare cu echipamente necesare creării unei bănci de plasmă convalescentă în cadrul Institutului Cantacuzino, dar nu a primit niciun răspuns. De cealaltă parte, Ministerul Sănătății a precizat, la solicitarea HotNews.ro, că Institutul Național de Hematologie Transfuzională "trebuie să evalueze daca are capacitatea să lucreze cu aceste aparate, care funcționează numai în cadrul centrelor de transfuzii".

Donare plasmaFoto: Arhiva personala

"Besmax Pharma Distribution SRL (BPHD) solicită public Ministerului Sănătății un răspuns privind oferta noastră de sponsorizare, făcută pentru alte 32 echipamente de recoltare a plasmei convalescente, pe lângă cele 18 deja instalate, precum și pentru echipamentele necesare creării unei bănci de plasmă convalescentă în cadrul Institutului Cantacuzino. În cazul în care nu vom primi un răspuns până la data de 15 iunie 2020, vom retrage aceste oferte. Vom retrage oferta de sponsorizare pentru încă 32 de noi aparate de plasmafereză din cauza dezinteresului și blocajelor birocratice din sistemul de sănătate", arată reprezentanții firmei Besmax Pharma Distribution SRL.

  • Ministerul Sănătății "nu a derulat nicio campanie publică de informare privind donarea de plasmă convalescentă"

Reprezentanții Besmax Pharma Distribution SRL consideră că "Ministerul Sănătății nu și-a respectat obligațiile prevăzute în protocolul semnat cu ocazia donării primelor 3 aparate de plasmafereză, suplimentate ulterior cu încă 15, respectiv nu a realizat registrele online pentru donatorii și receptorii de plasmă convalescentă, nu a derulat nicio campanie publică de informare privind donarea de plasmă convalescentă, nu a reușit să organizeze schimbul de informații dintre spitalele care tratează pacienții COVID-19 și centrele de transfuzie sanguină unde se recoltează plasma convalescentă, iar ulterior a ignorat apelurile noastre (dar și cele venite din partea societății civile) privind corectarea metodologiei pentru donarea de plasmă convalescentă, care este mult mai restrictivă și mai birocratică decât ghidul european aprobat de cele 28 de state membre UE."

"De două luni de zile, Ministerul Sănătății nu a dat un răspuns ofertei noastre privind suplimentarea cu până la 50 de aparate de plasmafereză a sponsorizării actuale de 18 aparate, chiar dacă am precizat clar că toate cele 50 de aparate puteau fi utilizate gratuit timp de un an de zile și veneau însoțite de 9.000 de kituri gratuite de recoltare a plasmei. În același timp, Ministerul Apărării Naționale și Ministerului Sănătății nu au dat un răspuns nici ofertei noastre, făcută acum mai mult de o lună de zile, de a pune la dispoziție în mod gratuit, timp de 2 ani, echipamentele de testare NAT, inactivare virală, congelare ultra-rapidă și depozitare a plasmei convalescente, care ar fi ajutat la crearea unei bănci de plasmă convalescentă pentru pacienții COVID-19 din România, astfel încât statul să aibă capacitatea tehnică pentru a fi pe proprietarul și depozitarul plasmei convalescente donate de români", arată reprezentanții firmei care a donat aparatele ce au făcut posibilă recoltarea de plasmă de la pacienți vindecați de coronavirus în țara noastră.

"Chiar dacă ministrul Sănătății Nelu Tătaru a dovedit implicare și bună credință în susținerea terapiei cu plasmă convalescentă, structurile birocratice din minister au blocat și continuă să blocheze reformele din domeniu și eforturile societății românești de a pune pacientul în centrul sistemului de sănătate publică. Aceste blocaje nu ar trebui să rămână nepenalizate și, de aceea, solicităm demiterea urgentă a Comisiei de Transfuzie din cadrul Ministerului Sănătății și înlocuirea actualilor ei membri cu persoane din sistemul de transfuzie sanguină care, în această perioadă, au demonstrat implicare și determinare pentru a salva viețile pacienților", adaugă reprezentanții Besmax Pharma Distribution.

Besmax Pharma Distribution reamintește că a donat deja statului român 4 echipamente de plasmafereză, plus încă 14, care au fost oferite centrelor de transfuzie spre utilizare gratuită timp de un an de zile, aparate care rămân în continuare la dispoziția centrelor de transfuzie sanguină, conform angajamentului BPHD. "Eventuala retragere a ofertei noastre suplimentare (cele 32 de aparate de plasmafereză și echipamentele pentru banca de plasmă convalescentă) nu va afecta în niciun fel cele 18 aparate deja instalate și care funcționează pentru colectarea de plasmă în beneficiul pacienților COVID-19. Menționăm că cele 18 aparate de plasmafereză plus cele 6000 de kituri de recoltare deja donate, au o valoare totală de 549.600 euro plus TVA, constituind un ajutor important pentru sistemul de transfuzie sanguină, care poate astfel colecta direct plasmă de la ex-pacienții COVID-19 cu costuri zero și cu un randament net superior, de 3 până la 9 ori mai mare, decât dacă ar fi colectat plasmă în mod indirect, prin recoltarea de sânge integral", mai precizează reprezentanții firmei Besmax Pharma Distribution.

  • În România se recoltează plasmă de la pacienți vindecați de coronavirus din 28 aprilie

Procesul de colectare a plasmei de la pacienți vindecați pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19 a demarat în România pe 28 aprilie.

Până la finalul lunii mai, mai puțin de 100 dintre cei peste 12.000 de români vindecați de infecția cu noul coronavirus merseseră la centrele de transfuzie pentru a dona plasmă convalescentă, care poate fi folosită cu succes pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19 aflați în stare critică. Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune și Asociația Română a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare, reprezentând pacienții care sunt dependenți de medicamente fabricate din plasmă umană, au cerut public Ministerului Sănătății să se implice în promovarea donării de plasmă.

Citește și: