Vaccinarea are un rol major în crearea unor sisteme de sănătate puternice și este răspunsul optim de apărare a populației în fața pandemiilor provocate de virusuri precum SARS-CoV-2. În prezent, vaccinurile previn aproximativ 30 de boli infecțioase și, datorită lor, cel puțin între 2 și 3 milioane de vieți omenești sunt salvate anual, la nivel global. În aceste zile, la nivel european și global, prioritatea majoră a companiilor membre ale Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente este să identifice, cât se poate de repede, vaccinuri, soluții de diagnostic și tratamente care să fie arme redutabile în lupta împotriva COVID-19.

VaccinFoto: freepik.com

"În contextul actual, mai mult ca niciodată este important ca imunizarea populației prin vaccinare să fie recunoscută ca o prioritate de sănătate publică. Este necesar ca populația la risc și copiii să fie protejați de afecțiuni pentru care există vaccinuri, astfel încât să reducem presiunea asupra sistemului de sănătate și riscurile asociate COVID-19. De asemenea, acum realizăm cât de important este să avem vaccinuri disponibile pentru boli infecțioase și să le folosim la potențialul lor maxim. Descoperirea vaccinului atât de așteptat în aceste zile, va contribui semnificativ la susținerea eforturilor extraordinare ale cadrelor medicale de a ne proteja împotriva virusului SARS CoV-2", a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM.

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) solicită autorităților să adopte o serie de măsuri urgente:

  • Asigurarea continuității serviciilor de vaccinare în conformitate cu Programul Național de Vaccinare și recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, pentru a evita riscul izbucnirii de noi crize epidemiologice în perioada pandemiei COVID-19, de aceea sunt necesare ghiduri și recomandări clare pentru vaccinarea de rutină în actualele condiții.
  • Adoparea în regim de urgență a Legii Vaccinarii pentru a crește capacitatea sistemului național de vaccinare și pentru a reduce povara bolilor prevenibile prin vaccinare. Prin adoptarea Legii Vaccinării și ulterior, prin definirea legislației secundare se creează premisele legislative pentru vaccinarea pe tot parcursul vieții, inclusiv prin elaborarea legislației secundare.

Biroul European al OMS a emis la finalul lunii martie un "Ghid privind serviciile de imunizare de rutină în timpul pandemiei COVID-19 în Regiunea Europeană OMS", care precizează că "serviciile de imunizare sunt o componentă esențială a serviciilor de sănătate. Prin urmare, programele de imunizare de rutină trebuie menținute atât timp cât permit măsurile de luptă împotriva COVID-19".

Pe lângă provocările COVID-19, medicii din România se confruntă și cu alte probleme majore cauzate de un grad din ce în ce mai scăzut de acoperire vaccinală, mult sub nivelul impus de Organizația Mondială a Sănătății. De exemplu, medicii spun că rujeola este „epidemia uitată” a României. Din 2016 și până acum s-au înregistrat 20.000 de cazuri și 64 de decese. De la începutul acestui an, s-a înregistrat o creștere a cazurilor. Doar din 27 aprilie până în 1 mai au fost înregistrate 119 noi cazuri. Sunt focare la Satu Mare (35), Neamț (34) Cluj (23), Suceava (19), Timiș (4), Bihor (2) și Brașov (2).

Directorul Regional pentru OMS Europa, dr Hans Kluge, a transmis un mesaj în urmă cu o săptămână, cu ocazia Săptămânii Mondiale a Imunizării: "Vaccinarea trebuie menținută pe timpul pandemiei COVID-19 pentru a fi eficientă. (...) Profit de această ocazie pentru a felicita toate ministerele sănătății din această regiune pentru că au răspuns apelului nostru și au facut tot posibilul pentru a acorda prioritate imunizării de rutină ca parte a seviciilor de sănătate esențiale în timpul pandemiei. De asemenea, mulțumesc cadrelor medicale neobosite și dedicate și le încurajez să nu lase pe nimeni în urmă în furnizarea de servicii medicale și servicii de vaccinare. Vaccinarea este un drept și o responsabilitate și depinde de noi toți să ne asigurăm că suntem protejați împreună".

Statele Europene au interpretat diferit recomandările OMS, dar cele mai multe dintre ele (ex. Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Norvegia, Marea Britanie) au continuat serviciile de vaccinare ca într-o situație normală. Unele țări, printre care și România, au decis să acorde prioritate imunizării primare pentru copii.