Numărul pacienților cu urgențe cardiovasculare, inclusiv infarct miocardic acut, care ajung la medic și la unitățile de primiri urgențe a scăzut dramatic în perioada pandemiei de coronavirus, atrage atenția Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, subliniind că sunt "consecințe deosebit de grave pentru starea de sănătate a acestor pacienți". Potrivit datelor Societății Europene de Cardiologie, în zonele afectate de pandemie s-au înregistrat cu 50-70% mai puține prezentări de cardiologie comparativ cu perioada de dinaintea pandemiei.

InfarctFoto: PhotoExpress

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în România, provocând de 3 ori mai multe decese decât cancerul.

Acest lucru se poate explica prin reticența pacienților de a se prezenta la spital de teama infecției COVID-19.

"Dacă în Europa bolile cardiovasculare omoară cam jumătate dintre cetăţeni, în România lucrurile stau mult mai rău, omorând două treimi, de trei ori mai mult decât mortalitatea de 19% prin cancer. Bolile cardiovasculare reprezintă prioritatea numărul 1 a sistemului de sănătate din România", declara anul trecut medicul Dragoş Vinereanu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie.

Pacienții cu infarct miocardic acut sunt o categorie afectată în mod deosebit în actualul context epidemiologic, pentru care în România s-au depus eforturi semnificative, în ultimii ani, în vederea îmbunătățirii accesului în timp util la îngrijirile și tratamentul de care au nevoie pentru a le salva viața.

Coaliția Pacienților cu Afecțiuni Cronice face un apel la pacienți să nu ignore simptomele care pot fi asociate infarctului și să se adreseze imediat medicului de familie sau să apeleze la numărul de urgență 112:

  • dureri în piept persistente, care se înrăutățesc cu trecerea timpului
  • palpitații
  • respirație îngreunată
  • leșin.

"Trebuie găsite urgent soluții pentru pacienții cu urgențe cardiovasculare cum sunt pacienții cu infarct, pentru care orice oră cu asistență medicală specializată face diferența dintre viață și moarte. Solicităm pacienților să acceseze sistemul de sănătate, să nu aștepte o agravare a simptomelor, iar autoritățile statului să înțeleagă că pacienții cu urgențe cardiovasculare nu au timp de pierdut. Infarctul nu așteaptă trecerea stării de urgență", declară Radu Gănescu, președintele Coaliției Pacieților cu Afecțiuni Cronice.

De asemenea, Coaliția Pacienților cu Afecțiuni Cronice solicită autorităților identificarea unor soluții pentru pacienții cu afecțiuni cardiovasculare care să nu le pună viața în pericol în perioada stării de urgență.