Adriana Nica, suspendată pe data de 21 martie din funcția de manager al Spitalului Universitar, a fost demisă oficial de Ministerul Sănătății, care a aprobat încetarea contractului de management al acesteia. În locul partenerei de viață a lui Sorin Oprescu, manager interimar al Spitalului Universitar va fi medicul Cătălin Cârstoiu, care a mai condus spitalul înaintea Adrianei Nica, dar și în ultima lună, de când contractul acesteia fusese suspendat.

Adriana NicaFoto: Agerpres

"Conducerea Ministerului Sănătății a luat act și a analizat propunerea Consiliului de administrație al Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB) formulată în baza referatelor de control ale Direcției Control și Integritate din cadrul ministerului din data de 21.03.2020, respectiv 21 04.2020. În acest context, conducerea Ministerului Sănătății a aprobat încetarea contractului de management al doamnei dr Adriana Nica, contract care era deja suspendat din data de 21.03.2020, conform art.19 din Decretul Președintelui României nr. 195/2020", anunță instituția condusă de Nelu Tătaru.

Medicul Cătălin Cârstoiu, care a mai condus Spitalul Universitar și înaintea mandatului de manager al Adrianei Nica, dar și în ultima lună, cât timp contractul acesteia a fost suspendat, va fi, începând de astăzi, manager interimar, pentru o perioadă de 6 luni.

Adriana Nica fusese suspendată de la conducerea spitalului pe data de 21 martie, în urma unui control al Corpului de Control al Ministerului Sănătății și din cauză că "în aceste zile nu au fost luate măsurile necesare și suficiente pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus ( COVID 19) atât în rândul pacienților, cât și a personalului medical", arăta atunci Ministerul Sănătății.

"Conducerea Ministerului Sănătății a decis suspendarea contractului de management al managerului Spitalului Universitar de Urgență București, dr. Adriana Nica, în baza art.19 din Decretul Președintelui României nr. 195/2020. Decizia vine în urma propunerii Corpului de Control al MS care arată într-o Notă că la nivelul unității sanitare s-au constatat mai multe deficiențe de management, dar și că, în aceste zile nu au fost luate măsurile necesare și suficiente pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus ( COVID 19) atât în rândul pacienților, cât și a personalului medical. De asemenea, în Nota întocmită de Corpul de Control se arătă că, în cursul anchetei epidemiologice efectuate în data de 21 martie 2020 în cadrul spitalului au fost luate măsuri procedurale abia după confirmarea infectării pacienților cu noul coronavirus", anunța luna trecută Ministerul Sănătății.

Spitalul Universitar este unul dintre cele mai mari spitale de urgență din București. Potrivit informațiilor apărute în presă în ultimii ani, Adriana Nica, până acum o lună managerul Spitalului Universitar, este partenera de viață a fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu.

Suspendarea și ulterior demiterea Adrianei Nica a venit în urma unui control al Corpului de Control al Ministerului Sănătății, trimis de fostul ministru Victor Costache la Spitalul Universitar pe data de 10 februarie.

Și fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, a trimis Corpul de Control la Spitalul Universitar în august 2018, însă rezultatele acelui control nu au fost făcute niciodată publice de către Ministerul Sănătății. Sorina Pintea a motivat, la acea vreme, că o parte dintre concluzii au fost trimise Parchetului General și nu pot fi făcute publice.