Mamele afectate de COVID 19 și bebelușii lor au urgentă nevoie de ajutor. Susține și tu programul social al Asociației SAMAS – ”SAMAS la bine și la greu – Program pentru alăptare în siguranță a bebelușilor născuți de mame cu Covid 19!”. Bebelușii născuți de o mamă confirmată cu coronavirus sunt separați de aceasta până când testele demonstrează că mama este sănătoasă. Alăptarea pentru o mamă afectată de COVID 19 poate fi o provocare.

Program SAMAS - mentinerea lactatiei si alăptarea bebelusilor nascuti de mame cu Covid-19Foto: SAMAS

Deși recomandările OMS [6] susțin posibilitatea alăptării la lehuzele infectate COVID-19, având în vedere infrastructura secțiilor de obstetrică-ginecologie și neonatologie a maternităților din România, precum și amploarea pandemiei COVID-19 în România, se recomandă izolarea nou-născutului de mama infectată și hrănirea acestuia cu formulă de lapte. Recomandăm menținerea lactației prin stimulare (cu ajutorul unei pompe de muls); laptele astfel obținut se colectează, se depozitează și se dezafectează urmând circuitul obișnuit al deșeurilor infecțioase.

(sursa: recomandările Societății Române de Ginecologie și Obstetrică și ale Societății Române de Neonatologie. Citește aici recomandările complete ale Ministerului Sănătății).

Nou-născutul este, astfel, privat de beneficiile laptelui matern și de legătura profundă creată în momentul alăptării. Mama, la rândul ei, trece printr-o perioadă extrem de grea. Ea este nevoită să facă față stării dificile de lăuzie, dar și situației de incertitudine, fiind separată de bebelușul pe care tocmai l-a adus pe lume.

Paradoxal, în plină pandemie, cele mai multe programe publice de susținere a mamelor și sugarilor au fost suspendate, deși tocmai acest public este extrem de vulnerabil.

Asociația SAMAS pune la dispoziția mamelor afectate de COVID 19 numărul de telefon 0786 176 949 la care acestea pot suna pentru a primi consiliere gratuită pentru menținerea lactației și consiliere psihologică de la specialiști.

De asemenea, pentru a ajuta la menținerea lactației, Asociația SAMAS va trimite prin curier pompe de sân manuale mamelor aflate într-o situație economică dificilă:

  • din familii cu venitul mediu/ membru familie sub 500 lei
  • victime ale violenței în familie
  • mame tinere: sub 18 ani
  • femei din case de protecție, centre de îngrijire a copilului etc.
  • femei în situații de risc (discriminate etnic, disponibilizate etc.)

Pe baza cifrelor existente de natalitate, proiecția epidemică și rata de prevalență a populației comunicată în Europa (36%), estimăm că vor fi 16020 de mame (un număr maxim de beneficiare).

Ne dorim să putem ajuta cât mai multe mame, de aceea o parte din fondurile strânse din serviciile online ale Asociației SAMAS vor fi direcționate către acest program.

De asemenea, toți cei care doresc să susțină campania o pot face prin:

Susține și tu programul și ajută-ne să avem ”SAMAS la bine și la greu – Program pentru alăptare în siguranță a bebelușilor născuți de mame cu Covid 19”. Și sugarii veniți pe lume în aceste vremuri tulburi merită să aibă un start bun în viață și să se bucure de beneficiile pe termen lung ale alăptării.

Îți mulțumim pentru susținere, în numele lor!