Doar 12,81% dintre angajații din sistemul sanitar spun că unitatea pentru care lucrează are suficiente echipamente de protecție, potrivit unui sondaj realizat de Federaţia Solidaritatea Sanitară între 3 şi 8 aprilie. 40% dintre respondenți spun că nu au fost instruiți cum să poarte echipamentele, potrivit Mediafax.

Coronavirus RomaniaFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

În vreme ce achiziţiile de echipamente de protecţie s-au accelerat, iau autorităţile spun că au trimis pe teren materiale suficiente pentru două luni şi jumătate, doar 12,81% dintre angajaţii din sănătate spun că unitatea pentru care lucrează are suficiente astfel de echipamente. Asta arată un sondaj realizat de Federaţia Solidaritatea Sanitară între 3 şi 8 aprilie.

Peste 65% din respondenţi au declarat că au fost nevoiţi să îşi cumpere singuri echipamente de protecţie. Mai mult de 90% dintre aceștia, ştiu care sunt echipamentele de protecţie, dar nu toţi ştiu să le folosească corect. 40% dintre cadrele medicale spun că nu au fost instruite în acest sens până în 8 aprilie.

„Regulile de utilizare rațională a echipamentului individual de protecție nu sunt încă cunoscute de toți salariații (doar cca. 66% dintre respondenți au indicat cunoașterea lor. Deși se constată o îmbunătățire semnificativă a situației, poate fi remarcat faptul că suntem încă departe de nivelul normal de pregătire. Absența formării în domeniu generează două efecte: (a) teama personalului, care riscă să se simtă neprotejat de echipamentul individual de protecție; (b) utilizarea excesivă/inadecvată a echipamentului individual de protecție (pe fondul temerilor generate de necunoaștere)”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Solidaritatea Sanitară .

Doar o treime dintre unităţile sanitare oferă servicii de spălare adecvate situaţiei Covid-19. O treime dintre angajaţi spun că nu au suficient gel dezinfectant şi nici măcar accesul la apă şi săpun nu este asigurat pentru toţi cei din spitale, ci doar pentru 94,3% dintre ei.

Deşi multe spitale au fost contaminate cu noul coronavirus pentru că au fost cazuri de infectare în rândul personalului medical, doar puţin peste 50% dintre angajaţi au fost instruiţi în privinţa autoevaluării şi raportării simptomelor de Covid-19. 46,3% dintre respondenţii la sondaj sunt verificaţi în privinţa simptomelor bolii atunci când ajung la serviciu.