Folosirea alcoolului sanitar (spirt medicinal) cu 70% concentrație de alcool poate ajuta în prevenirea infecției cu noul coronavirus, dar în special dacă este folosit pentru dezinfectarea suprafețelor, a precizat vineri Ministerul Sănătății. Pentru dezinfectarea mâinilor se recomandă spălarea pe mâini cu săpun timp de minimum 30 de secunde ("cam cât durează să cântăm primele 3 versuri din 'Deșteaptă-te române!' ") sau folosirea de dezinfectant sub formă de gel (cu etanol 70%).

HotNews.roFoto: Hotnews

Motivul pentru care spirtul este mai puțin recomandat pentru dezinfectarea mâinilor este că se evaporă foarte rapid de pe piele și are mai puțin timp să acționeze / să distrugă virusul. De aceea, spirtul este eficient în special pe suprafețe, unde se evaporă mai lent, în timp ce pe mâini este recomandată folosirea dezinfectantului sub formă de gel care conține 70% alcool.

Precizările Ministerului Sănătății despre spirtul medicinal:

  • Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă folosirea alcoolului sanitar (spirt medicinal) ca măsură de prevenire a infecției cu coronavirus.
  • Alcoolul sanitar (etanol 70%) poate fi folosit pentru dezinfectarea suprafeţelor atinse frecvent.
  • Pentru dezinfectarea mâinilor este recomandată spălarea pe mâini cu săpun timp de minimum 30 de secunde ("cam cât durează să cântăm primele 3 versuri din 'Deșteaptă-te române!' ") sau folosirea de dezinfectant sub formă de gel (cu etanol 70%).
  • Alcoolul sanitar este inclus în registrul național al produselor biocide din România, actualizat în ianuarie 2020.

Spirtul medicinal nu are efect biocid și nu distruge coronavirusul, este doar "un mit", chiar dacă românii au golit, în ultima perioadă, rafturile cu spirt din farmacii și supermarketuri, iar acesta este momentan de negăsit, declara ieri Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, într-un interviu acordat HotNews.ro.

La rândul său, Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, declarase, miercuri seară, că spirtul medicinal nu este bun ca dezinfectant pentru coronavirus, ci trebuie folosite substanțe pe bază de alcool care sunt biocide. De asemenea, substanțele pe bază de clor sunt active pentru COVID-19, a precizat el.