Nelu Tătaru, apel la români să respecte regulile de izolare: 14 zile din viața lor pot însemna sănătatea acestui popor! / Pe românii care mint îi așteaptă Codul Penal și 4.000 de euro amendă

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 11 martie 2020, 12:13 Actualitate | Sanatate


Nelu Tataru
Foto: AGERPRES
"14 zile din viața lor pot însemna sănătatea acestui popor!", este mesajul lui Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății care coordonează grupul de specialiști ce propune măsuri pentru combaterea coronavirusului, către românii care trebuie să respecte regulile de izolare pentru a limita răspândirea virusului. La rândul său, Raed Arafat a subliniat că cei care vin din zone cu risc și nu declară acest lucru riscă să se ducă acasă iar peste câteva zile să aibă simptome. În acel moment, autoritățile află oricum de unde au venit, iar pe aceștia îi așteaptă "Codul penal și 4.000 de euro amendă".

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a subliniat că "Toată lumea așteaptă sărbătorile, dar este un an în care trebuie să luăm măsuri pentru protejarea celor din jurul nostru."

Până în acest moment în România există 19 dosare penale pentru români care, deși se întorseseră din zone de risc, au plecat din izolarea la domiciliu sau, mai mult, au ascuns faptul că s-au întors din străinătate. Este cazul fostului polițist din MAI care a infectat 6 persoane din București.

 • Cine intră în carantină și cine în izolare la domiciliu? Care este diferența?

Persoanele care intră în România după ce au călătorit în zone afectate de coronavirus trebuie fie să intre în carantină, în centre speciale puse la dispoziție de autorități, fie să se izoleze la domiciliu. Până acum există 19 dosare penale pentru români care, deși se întorseseră din zone de risc, au plecat din izolarea la domiciliu sau, mai mult, au ascuns faptul că s-au întors din străinătate.

Conform informațiilor transmise miercuri de Grupul de Comunicare Strategică, pe teritoriul României, la acest moment, sunt în carantină 487 de persoane, iar alte 11.684 sunt monitorizate la domiciliu.

Care este diferența dintre carantină și autoizolarea la domiciliu?
 • Carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome, dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19).
 • Carantina va dura o perioadă de 14 zile și va fi organizată în spații special amenajate, puse la dispoziție de autoritatea locală, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică.
Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome dar:
 • Au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă
 • Au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome și care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă
 • Au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19).
 • Membrii de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre situațiile de mai sus
 • aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmată.
 • În acest timp, vor fi monitorizate de către medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către Direcția de Sănătate Publică.
"Lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă și a altor zone afectate de COVID-19" se actualizează și poate fi consultată pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică.

Dacă un membru al familiei este în autoizolare, măsura se aplică și pentru soț/soție sau copii?
 • Autoizolarea se aplică tuturor membrilor familiei și persoanelor care locuiesc la același domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmată.
 • Toți au obligația de a nu părăsi domiciliul declarat, în care se află de la momentul autoizolării.
 • Dacă restul familiei nu dorește să intre în izolare alături de persoana care a călătorit, atunci se solicită către Direcția de Sănătate Publică intrarea acesteia în carantină instituționalizată. Această opțiune este posibilă numai în cazul în care persoana nu a avut anterior contact cu familia.
Ce măsuri de igienă individuală trebuie să respecte persoanele autoizolate?
 • Să evite contactul apropiat cu celelalte persoane din locuință și, dacă este posibil, să se izoleze într-o cameră separată.
 • Să nu primească vizitatori în perioada de autoizolare la domiciliu.
 • Să se spele pe mâini cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde, ori de câte ori este necesar (după utilizarea toaletei, înaintea pregătirii mesei, etc).
 • Să curățe și să dezinfecteze zilnic toate suprafețele pe care le ating frecvent (ex: mese, clanțe, obiecte de mobilier, bateria/robinetele de la chiuveta, alte obiecte care pot fi atinse și de alte persoane).
 • Să își acopere gura și nasul cu șervețel de unică folosință sau cu o țesătură atunci când strănută sau tușesc, sau să strănute și să tușească în plica cotului. Batista se aruncă imediat la coșul de gunoi, în sac de plastic, după care se spală pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde.
 • Să aerisească cât mai bine toate încăperile casei. Spațiile comune ale casei (bucătărie, baie) trebuie să fie bine aerisite!
 • Să țină legătura zilnic cu medicul de familie și să-l informeze asupra evoluției tuturor membrilor familiei.
 • Să sune la numărul unic de urgență 112 în cazul în care apare cel puțin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultăți la respirație, durere în gât – să își acopere nasul și gura cu o mască de protecție.
 • De asemenea, persoanele se pot informa cu privire la noul coronavirus la TELVERDE 0800 800 358. TELVERDE este pentru informare, nu este pentru urgențe.
Ce se întâmplă dacă vreun membru al familiei are simptome sau are o altă urgență medicală în timp ce se află în autoizolare?
 • În cazul în care, pe parcursul celor 14 zile, vreun membru al familiei prezintă simptome sugestive pentru infecția cu coronavirus (febră, tuse, dificultate în respirație) sau prezintă orice altă urgență medicală, contactați medicul de familie și/sau sunați la 112. Menționați, obligatoriu, că vă aflați în situația de autoizolare la domiciliu!
 • Limitați cât mai mult posibil contactul apropiat – la mai puțin de 1 metru, pentru mai mult de 15 minute – acoperiți-vă gura și nasul cu batistă când tușiți sau strănutați! Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun imediat, purtați mască de protecție.
 • Așteptați sosirea ambulanței, care vă va transporta până la centrul de boli infecțioase cel mai apropiat, unde se poate efectua testarea pentru coronavirus. Acolo veți fi izolat până la obținerea rezultatelor.
 • Dacă rezultatul este negativ, veți fi adus înapoi la domiciliu și veți continua autoizolarea până la 14 zile.
 • Dacă rezultatele sunt pozitive, se vor aplica procedurile specifice pentru cazurile de infecție cu coronavirus.
 • Pentru alte urgențe medicale, personalul de la ambulanță / SMURD vor lua deciziile ce se impun în acord cu reprezentanții DSP.
Cum sunt sprijinite persoanele aflate în autoizolare?
 • Persoanele aflate în autoizolare pot fi ajutate în aprovizionarea cu apă și alimente de către rude și/sau prieteni.
 • Dacă este necesar, persoanele aflate în autoizolare pot solicita sprijinul Comitetelor județene pentru situații de urgență și autorităților locale pentru aprovizionare cu alimente, apă, măști de protecție.
 • Autoritățile locale vor decide, de la caz la caz, modul de operare implicând și organizațiile non-guvernamentale (ex: Crucea Roșie) (Sursa: Grupul de comunicare strategică)

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5842 vizualizari

 • +6 (12 voturi)    
  Ti-ai si gasit (Miercuri, 11 martie 2020, 12:21)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Da, romanii: cel mai altruist popor.

  Ala care daca ii propui cuiva sa traga pe dreapta sa ajuti pe unul cu roata sparta te intreaba "de ce? da' mie ce-mi iese daca-l ajut?"
 • +6 (6 voturi)    
  Nu dau exemplu din fostul politist MAI? (Miercuri, 11 martie 2020, 13:13)

  Random721 [utilizator]

  Nu auzim clar ca i-au deschis dosar penal si dat o amenda de peste 10,000 lei ca a mintit zicand ca n-a fost plecat nicaieri, desi a fost in Israel recent, astfel expunand tot personalul medical si infectand multi oameni si cine stie cati altii?

  A fost șef la două poliții de sector și, apoi, de Director al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.
  DIRECTOR pe intreaga Politie Bucuresti!
  Si uite cum nu da doi bani pe toata populatia, pe toti romanii!

  Intreg Spitalul Gerota intra in carantina. Toti pacientii si personalul medical raman inchisi acolo 14 zile !!!

  Nu dau exemplu din el ?!?! Ar fi imperativ! Ca sa inteleaga toti romanii ca daca cu un asemenea pilos care sigur are relatii, nici nu se discuta, atunci nimeni nu poate fenta regulile si pune in pericol viata a 19 milioane de oameni!
  Iar asta ar face mult mai multi sa fie corecti, sa nu minta de unde vin, sa informeze corect autoritatile.

  Nu mergi direct la spital daca suspectezi ca ai putea avea virusul, expunand toti pacientii din salile de asteptare si tot personalul medical.
  Suni la 112 si anunti ca ai fost in tara X sau ai avut contact cu persoana X suspectata de coronavirus si suspectezi ca ai putea avea si tu! Ca sa stie sa trimita echipaj cu echipament de protectie si sa ii fereasca pe toti ceilalti de a potentiala infectare.
 • +1 (5 voturi)    
  da? (Miercuri, 11 martie 2020, 13:17)

  Toni_Romania [utilizator]

  ati auzit de romani sa respecte legile si igiena?
 • +5 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 11 martie 2020, 13:40)

  [anonim]

  • +5 (5 voturi)    
   Din pacate inca nu se vad rezultatele coruptiei (Miercuri, 11 martie 2020, 14:06)

   Random721 [utilizator] i-a raspuns lui

   Inca nu se vad efectele la tot ce nu s-a facut, tot ce nu s-a construit, efectele degradarii morale a persoanelor care lucreaza in sistem, mai ales in sanatate - adica neglijenta si indiferenta criminala a personalului medical - unde si daca dai spaga consistenta, fac malpraxis si nu le pasa de consecinte ca nu-s pedepsiti, ca stiu ca-n colegiul medicilor o mana o spala pe cealalta, sunt ca mafia.

   Urmeaza insa, dupa ce apar focare in comunitate unde nu se va cunoaste de unde au luat virusul, atunci vom vedea consecintele coruptiei endemice in Romania ultimilor 30+ ani, cand spitalele se vor umple, consecintele lui "las' ca merge si-asa" si "mie sa-mi fie bine, altii n-au decat sa moara" - mentalitatile toxice ale romanilor, inactiunea, lipssa valorilor, lipsa organizarii cetatenesti sub forma de proteste, blocari de artere, aruncat cu hartie igienica spre vilele celor corupti, responsabili care fie au furat sau ajutat la furt, la distrugerea societatii, fie n-au facut nimic concret ... aruncarea cu rahat spre casele lor, ca slava domnului rahat de caine gasesti peste tot datorita degradarii societatii si ca nu se aplica amenzile legilor doar pe hartie, politistii si jandarmii nu-si fac treaba!

   N-am auzit sa le fie manjite masinile cu rahat pe masura rahaturilor facute de parlamentari. Astfel nu distrugi bunurile lor, ci doar ii pui in aceleasi situatii infecte si toxice, nocive pe care si ei ne-au pus de-a lungul a 30 de ani.

   Dar romanii n-au sange-n vână, inghit orice, asa ca-si merita soarta.
 • +3 (3 voturi)    
  mda (Miercuri, 11 martie 2020, 14:19)

  liviu_ [utilizator]

  "14 zile din viața lor pot însemna sănătatea acestui popor!" - nu ne intereseaza de popor, noua sa ne fie bine., Ailalit sa moara, da-i dracu!

  asta e mentalitatea multora, din pacate!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by