Cele mai recente cazuri de coronavirus confirmate de autoritățile sanitare din Romania ridică bilanțul infectărilor și în țară dar și în București. Cum se poate transmite Covid-19, cine riscă să contacteze virusul și ce precauții recomandă Ministerul Sănătății.

Ce este coronavirus, precauții, cum se transmiteFoto: Hotnews

Înmulțirea cazurilor confirmate de infecție cu coronavirus determină autoritățile să treacă la un nivel superior de alertă, cu măsuri ”mai restrictive” pentru un scenariu de 26 până la 100 de îmbolnăviri, sau scenariul 2 al epidemiei cum este numit într-o decizie adoptată pe 4 martie 2020.

Anchete epidemiologice mai extinse, secții de spital separate pentru coronavirus, limitarea unor intervenții chirurgicale care nu sunt absolut necesare, un control la granița mai accentuat și pentru celelalte țări decât cele zonele roșie sau galbenă, a exemplificat la Digi 24, secretarul de stat Nelu Tătaru.

Cum te poți pregăti pentru pentru trecerea la un scenariu ce ia deja în calcul creșterea numărului de persoane infectate?

Întrebări și răspunsuri importante despre coronavirus

Ce este coronavirus Covid-19?

Coronavirus Covid-19 este o nouă tulpină de coronavirus care nu a fost identificată anterior la om. Deși provine din aceeaşi familie ca cel care provoacă SARS (Sindromul Respirator Acut Sever) nu este acelaşi virus.

Faptul că se știe atât de puțin despre Covid-19 este unul dintre motivele care a stârnit îngrijorare la nivel global iar experții virusologi încă nu au creat un vaccin care să lupte cu noua tulpină.

Cât de periculoasă este Covid-19?

Ca şi în cazul altor boli respiratorii, infecţia cu coronavirus poate provoca simptome asemănătoare răcelii sau gripei.

Se poate manifesta mai sever în cazul unor persoane şi poate duce la pneumonie sau probleme de respiraţie.

Persoanele în vârstă, cei cu afecţiuni medicale (diabet, inimă) sunt mai vulnerabile.

Care este totuși diferenţa dintre boala provocată de coronavirus și o răceală/gripă?

Medicii spun că atât persoanele infectate cu coronavirus cât și persoanele răcite sau gripate au simptome asemănătoare precum febră, tuse, secreţii nazale.

Totuși aceste simptome asemănătoare, sunt cauzate de viruşi diferiţi. De aceea este dificilă diagnosticarea doar pe baza simptomelor; testele de laborator sunt cele care pot confirma dacă cineva este infectat sau nu cu acest nou tip de virus.

Se poate transmite coronavirusul de la om la om?

Da. Noua tulpină provoacă boli respiratorii şi poate fi transmisă de la o persoană la alta.

Cum se răspândește virusul?

Noul coronavirus este un virus respirator care se răspândeşte în primul rând prin inhalarea unor particule provenite din tuse, strănut, picături de salivă, secreţii nazale, de la o persoană infectată.

De aceea, măsurile de igienă respiratorie sunt importante. De exemplu, când strănutaţi sau tuşiţi, apropiaţi gura de partea inferioară a cotului sau folosiţi şerveţele pe care le aruncaţi imediat la coşul de gunoi.

Spălaţi-vă cât mai des pe mâini şi folosiţi geluri antibacteriene pe bază de alcool.

Cine riscă să contracteze acest tip de virus?

Persoanele care locuiesc sau călătoresc într-o zonă în care circulă coronavirusul sunt expuse riscului de infecţie.

Personalul medical care îngrijește persoanele bolnave este expus unui risc mai mare şi trebuie să se protejeze prin măsuri și proceduri adecvate de prevenire şi control al infecțiilor cu coronavirus.

Noul coronavirus afectează copii?

Potrivit UNICEF Romania, nu sunt încă suficiente informaţii despre modul în care Covid-19 afectează copiii sau femeile însărcinate.

”Ştim că virusul poate fi contractat de orice persoană, indiferent de vârstă, însă deocamdată nu s-a raportat niciun deces provocat de noul coronavirus în rândul copiilor.

Virusul este fatal în cazuri rare, până acum înregistrându-se decese în rândul persoanelor mai în vârstă, cu afecţiuni medicale prealabile.

Monitorizăm atent situația şi vom reveni cu actualizări pe măsură ce vor fi disponibile noi informaţii”.

Se poate infecta cineva de la altă persoană care, totuși nu are simptome?

Cazuri recente arată că este posibil ca persoanele infectate să poată transmite virusul înainte de a avea simptome semnificative. Sunt așa-numitele cazuri ”asimptomatice”.

Cât este perioada de incubaţie a virusului?

Perioada de incubaţie este perioada dintre momentul infectării şi apariția primelor simptome ale bolii. Estimările de până acum ale perioadei de incubaţie variază între 1-12,5 zile, cu estimări mediane de 5-6 zile.

Experții în domeniul medical spun că estimările vor fi perfecţionate pe măsură ce vor fi studiate mai multe cazuri și vor fi disponibile mai multe date.

Ce persoane sunt predispuse la complicații severe ale bolii?

Cu precizarea că e nevoie de investigații mai amănunţite privind modul în care Covid-19 afectează oamenii, specialiștii au constatat că, din cazurile înregistrate până acum, persoanele vârstnice şi cele care prezintă afecţiuni medicale preexistente (diabet, boli de inimă) par să fie mai expuse riscului de a dezvolta boli severe.

Cât rezistă virusul pe suprafețe exterioare?

Nu se ştie exact cât poate rezista coronavirus pe suprafeţele exterioare, deşi informaţii preliminare sugerează că poate supravieţui câteva ore sau chiar mai mult.

E important să rețineți că dezinfectanţii pe bază de clor sau alcool pot ucide virusul.

Pot lua virusul de la animalul meu de companie?

Nu. În prezent nu există dovezi care să confirme faptul că animalele de companie, cum ar fi pisicile, câinii, pot transmite acest virus oamenilor.

Măsuri de precauție recomandate de Ministerul Sănătății

  • Spălați-vă mâinile de multe ori;
  • Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
  • Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
  • Acoperiți-vă gura și nasul daca strănutați sau tușiți;
  • Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
  • Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
  • Utilizați masca de protecție doar dacă suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
  • Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China, Italia sau alte zonele în carantina din Europa, de cel puțin 14 zile.

Ce dezinfectanți recomandă autoritățile sanitare

Dezinfectanții chimici ce conțin, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic și cloroform. Recomandarea publică a Ministerului Sănătății este să cereți sfatul medicului sau farmacistului.