Un pacient infectat cu HIV și care a beneficiat de o grefă cu celule stem este "vindecat", al doilea caz din lume al unei persoane care este vindecată de această maladie, au anunțat marți doctorii săi, citați de AFP.

HIVFoto: Wikipedia

La aproape zece ani după primul caz al unui pacient infectat cu HIV și care s-a vindecat, al doilea caz, cunoscut ca "pacientul londonez", nu mai prezintă niciun semn al virusului de 30 de luni, potrivit rezultatelor publicate în revista The Lancet HIV.

În martie 2019, profesorul Ravindra Gupta, de la universitatea din Cambridge, a anunțat că acest bărbat diagnosticat seropozitiv în 2003 este în stare de remisie și nu mai prezenta niciun semn de infectare cu virusul de 18 luni.

Doctorul a cerut atunci prudență, insistând asupra termenului de remisie și nu de vindecare.

Un an mai târziu, echipa sa a făcut acest pas. "Sugerăm că rezultatele noastre reprezintă o vindecare de HIV", a scris echipa, după ce a testat eșantioane de sânge, țesut și spermă.

"Am testat un număr important de locuri unde virusului îi place să se ascundă și practic toate sunt negative", cu excepția câtorva resturi "fosile" de virus neactiv, a explicat Pr Gupta.

Ca și "pacientul din Berlin", americanul Timothy Ray Brown considerat vindecat în 2011, acest "pacient londonez" a fost supus unui transplant de măduvă osoasă pentru tratarea unui cancer al sângelui, primind astfel celule stem ale unor donatori care au o mutație genetică rară care împiedică implantarea HIV, CCR5.

Faptul că vindecarea pacientului din Berlin a reprezentat un fapt izolat timp de zece ani a ridicat semne de întrebare.

"Concluziile noastre arată că succesul transplantului de celule stem ca tratament pentru HIV, pentru prima oară raportată la pacientul din Berlin, poate fi reprodus", cred cercetătorii, care speră acum la noi succese.

Pacientul londonez a decis în această săptămână să-și dezvăluie identitatea, într-un interviu pentru New York Times. "Vreau să fiu un ambasador al speranței", a spus Adam Castillejo, 40 de ani, care a crescut în Caracas, în Venezuela.

Cercetătorii recunosc că pentru moment metoda lor nu este o soluție pentru milioanele de persoane care trăiesc cu această maladie ținută sub control grație antiretroviralelor.

Procedura folosită pentru cei doi pacienți este foarte dificilă și riscantă, ridicând chestiuni "etice", subliniază Pr Gupta.

"Trebuie pusă în balanță rata de mortalitate de 10% pentru un transplant de celule stem și riscul morții dacă nu se face nimic", potrivit acestuia.

Alți cercetători sunt mai prudenți. "Este într-adevăr vindecat pacientul londonez?", s-a întrebat Sharon Lewin, de la universitatea din Melbourne. "Datele (...) sunt desigur excitante și încurajatoare, dar în final doar timpul ne va spune", a notat ea.

Aproape 38 de milioane de persoane trăiesc cu HIV în întreaga lume, dar doar 62% beneficiază de o terapie. Aproape 800.000 de persoane au murit în 2018 din cauza infecțiilor legate de HIV. Apariția unor forme de HIV rezistente la medicamente reprezintă de asemenea o preocupare în creștere.