Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a avertizat luni că "amenințarea unei pandemii" de coronavirus, care a contaminat peste 110.000 de persoane în întreaga lume, a "devenit foarte reală", scrie AFP.

Tedros Adhanom Ghebreyesus (OMS)Foto: Agerpres/EPA

"Acum, că noul coronavirus este prezent în numeroase țări, amenințarea unei pandemii a devenit foarte reală. Dar ar fi prima pandemie din istorie care ar putea fi controlată", a afirmat Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă la Geneva.

"Nu suntem la mila virusului" deoarece "deciziile pe care le luăm cu toții pot influența traiectoria" epidemiei, a afirmat el.

"Chiar dacă denumim asta o pandemie, putem încă să o controlăm", a reafirmat el.

Directorul OMS a transmis și un mesaj de speranță: "majoritatea" persoanelor infectate se vor vindeca. Astfel, din cele "80.000 de cazuri raportate în China", "peste 70% s-au vindecat".

Apărută în decembrie în China, epidemia de coronavirus afectează toate continentele, singura excepție fiind Antarctica, și perturbă viața cotidiană și economia într-un număr în creștere de țări.

"Spre deosebire de gripă, putem să o respingem, putem să o încetinim", adăugat și directorul executiv al Programului pentru urgențe al OMS, Michael Ryan.

"Nu sunt îngrijorat în fața cuvântului pandemie, sunt mai mult preocupat de reacția lumii", a adăugat acesta, cerând lumii să se "bată" împotriva coronavirusului.

Directorul general al OMS a cerut țărilor afectate să nu stea cu mâinile în sân în fața coronavirusului sub pretextul că afectează în special persoanele în vârstă, afirmând că acest lucru urmează calea "decadenței morale". "Orice ființă umană contează", a adăugat el.