Secretarul de stat Raed Arafat susține că riscurile de infectare sunt mici dacă s-au respectat măsurile de igienă în cazul echipajului ambulanței care l-a dus la spital pe primul bucureștean depistat cu coronavirus fără să aibă echipamentul special de protecție. Arafat a spus că echipajul a plecat fără echipament special pentru că pacientul nu avea simptome specifice COVID și că echipamentele de protecţie ar fi "irosite total" şi nejustificat dacă s-ar folosi pentru fiecare pacient care cheamă o ambulanţă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pacientul de 49 de ani din București depistat cu coronavirus a fost la Matei Blaș cu o ambulanță care nu a fost echipată pentru astfel de cazuri, iar Raed Arafat spune că acestă situație a fost posibilă pentru că pacientul anunțase că are probleme digestive. "Pacientul s-a anunțat pentru probleme digestive. În cursul discuțiilor la spital s-a decis să îi fie făcute analize având în vedere zona din care a venit (Italia)".

Arafat a spus că personalul de pe ambulanța care l-a preluat pe pacient se va autoizola, el precizând că între timp ambulanțierul a plecat în Bulgaria și că fie va fi supus măsurilor de acolo, iar "dacă revine, se vor lua măsurile dispuse de către autorităţile române".

"Noi sperăm că au respectat măsurile de igienă. Dacă le-au respectat, riscurile să fie infectaţi sunt mici. E o situaţie de care îmi pare rău că s-a întâmplat cu ei, dar pacientul nu era definiţia de caz. (..) Aceste cazuri se întâmplă peste tot în lume și vor mai fi astfel de cazuri care vin cu simptome diferite și să iasă pozitiv la testare”, a susținut Raed Arafat.

El a mai spus că echipamentele de protecţie ar fi "irosite total” şi nejustificat dacă s-ar folosi pentru fiecare pacient care cheamă o ambulanţă: "Nici nu pot fi folosite aceste echipamente de protecție la orice transport, pentru că se vor termina echipamentele, indiferent câte luăm. Riscăm să irosim echipamentele din cauza temerilor".

CITEȘTE ȘI: Cum a ajuns echipajul ambulanței ce l-a preluat pe primul bucureștean cu coronavirus în risc de contaminare - Au crezut că are colită, nu au îmbrăcat costumele