​Coronavirusul, care a provocat peste 100.000 de îmbolnăviri în întreaga lume, are încă multe necunoscute, fapt care generează și apariția unor informații din surse neautorizate. În acest context, Organizația Mondială a Sănătății a publicat o listă cu 10 mituri legate de prevenirea și tratarea infecției.

Coronavirus - mituriFoto: Departamentul pentru Situatii de Urgenta

Lista a fost preluată și distribuită pe Facebook de Departamentul pentru Situații de Urgență și de Poliția Română.

Cele 10 "mituri infirmate" despre coronavirus:

  • 1. Sunt eficiente uscătoarele de mâini în protecția împotriva COVID-19?

Nu, uscătoarele de mâini nu sunt eficiente pentru protejarea împotriva COVID-19. Pentru a vă proteja împotriva noului coronavirus, este recoomandat să vă curățați mâinile spălându-vă temeinic cu apă sau săpun sau folosind soluții antibacteriene pe bază de alcool sau. După ce v-ați spălat mâinile cu apă și săpun, uscați-le folosind șervețele de hârtie sau un uscător cu aer cald.

  • 2. Cât de eficiente sunt scanerele termice în detectarea persoanelor infectate cu COVID-19?

Scanerele termice sunt eficiente în detectarea persoanelor care au febră (de exemplu, au o temperatură a corpului mult mai mare față de cât este normal) din cauza infecției cu noul COVID. Cu toate acestea, nu pot detecta persoane care sunt infectate, dar care încă nu au febră petru că este nevoie de două până la 10 zile ca persoanele care sunt infectate să devină bolnave și să facă febră.

  • 3. Prin pulverizarea alcoolului sau clorului pe tot corpul se poate ucide virusul COVID-19?

Nu. Stropirea cu alcool sau clor pe tot corpul nu va ucide virusurile care au intrat deja în corpul vostru. Pulverizarea acestor substanțe poate fi dăunătoare pentru ochi sau gură. Atât alcoolul, cât și clorul pot fi utile pentru dezinfectarea suprafețelor, dar trebuie utilizate conform recomandărilor corespunzătoare.

  • 4. Există vreun risc de infectare cu COVID-19 dacă primesc o scrisoare sau un pachet din China?

Nu, nu există niciun risc. Persoanele care primesc colete din China nu prezintă riscul de a intra în contact cu COVID-19. Analizele au demonstrat faptul că acest virus nu supraviețuiește mult timp pe obiecte cum ar fi scrisori sau pachete.

  • 5. Animalele de companie pot transmite virusul COVID?

Nu există dovezi că animalele de companie, cum ar fi câinii sau pisicile, pot fi infectate cu noul coronavirus. Este întotdeauna o idee bună să vă spălați pe mâini cu apă și săpun după ce atingeți animalele de companie. Acest lucru vă protejează împotriva diferitelor bacterii comune, cum ar fi E.coli, Salmonella, care pot trece de la animale de companie la oameni.

  • 6. Vaccinurile împotriva pneumoniei vă protejează împotriva noului coronavirus?

Nu. Vaccinurile împotriva pneumoniei, cum ar fi vaccinul pneumococic și vaccinul Haemophilus gripal tip B (Hib), nu oferă protecție împotriva noului coronavirus. Virusul este nou și diferit și are nevoie de propriul său vaccin. Cercetătorii încearcă să dezvolte un vaccin împotriva COVID-19, iar OMS susține aceste eforturi. Deși aceste vaccinuri nu sunt eficiente împotriva COVID, vaccinarea împotriva bolilor respiratorii este recomandată pentru a vă proteja sănătatea.

  • 7. Mâncând usturoi se poate preveni infecția cu noul coronavirus?

Usturoiul este un aliment sănătos care poate avea unele proprietăți antimicrobiene. Cu toate acestea, nu există dovezi potrivit cărora consumul de usturoi vă poate proteja de noul coronavirus.

  • 8. Noul coronavirus afectează mai ales persoanele în vârstă sau sunt vulnerabili și cei mai tineri?

Persoanele de toate vârstele pot fi infectate cu noul coronavirus. Persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (precum astmul, diabetul, bolile de inimă) par să fie mai vulnerabile la îmbolnăvirea severă cu virusul. OMS recomandă oamenilor de toate vârstele să ia măsuri pentru a se proteja de virus, de exemplu urmând o igienă adecvată a mâinilor și o igienă respiratorie.

  • 9. Antibiotice sunt eficiente în prevenirea și tratarea noului coronavirus?

Nu, antibioticele nu funcționează împotriva virusurilor, numai a bacteriilor. Noul coronavirus este un virus și, prin urmare, antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament. Cu toate acestea, dacă sunteți spitalizat în urma infectării cu COVID este posibil să primiți antibiotice, deoarece este posibilă co-infecția bacteriană.

  • 10. Există medicamente specifice pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus?

Până în prezent, nu există niciun medicament specific recomandat pentru prevenirea sau tratarea COVID. Cu toate acestea, cei infectați trebuie să beneficieze de îngrijire adecvată pentru ameliorarea și tratarea simptomelor, iar cei cu boli grave trebuie să beneficieze de îngrijire optimă de susținere. Unele tratamente specifice sunt în curs de investigare și vor fi testate prin studii clinice. OMS ajută la accelerarea eforturilor pentru cercetare și dezvoltare.

Coronavirusul care a apărut în China la sfârșitul anului trecut a ajuns în peste 90 de țări, epidemia evoluând rapid acum în părți din Asia, Europa și Statele Unite. De asemenea, numărul total de cazuri din toată lumea a depășit vineri 100.000, fiind înregistrate 3.383 de decese și 55.441 de vindecări, potrivit centralizării făcute de Universitatea Johns Hopkins pe platforma Arcgis.