Coronavirusul în România. Cele patru scenarii luate în calcul de autorități

de I.H.     HotNews.ro
Miercuri, 4 martie 2020, 18:11 Actualitate | Sanatate


Coronavirus
Foto: Stirile ProTV
Autoritățile au adoptat miercuri o hotărâre legată de scenariile privind evoluţia și intervenția în cazul infecţiei cu noul coronavirus în România, unde până la acest moment au fost confirmate șase cazuri de îmbolnăvire. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat că primul scenariu presupune existența a până la 25 de cazuri, iar ultimul, cel de al patrulea, presupune diagnosticarea a peste 2.000 de cazuri, el precizând că se poate ajunge și la măsuri precum închiderea școlilor.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat la finalul ședinței Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă că a fost adoptată o hotărâre legată de scenariile privind evoluţia infecţiei cu noul coronavirus şi de măsurile de răspuns necesare, cât şi de constituirea grupului de coordonare, astfel încât fluxul informaţional şi decizional să fie gestionat cât mai bine.

La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat a explicat că scenariul 1 sau faza 1 presupune existenţa de la 0 la 25 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, următorul - între 25 şi 100 de cazuri, apoi între 100 şi 2.000 de cazuri, iar ultimul - peste 2.000.

"Suntem obligaţi să luăm în considerare aceste cazuri, nu înseamnă că vom ajunge acolo. Este o situaţie normală de a face toate pregătirile şi în aceste scenarii se au în vedere mai ales pregătirile medicale", a afirmat Arafat, într-o conferință de presă.

Întrebat la ce ar trebui să ne așteptăm, el a detaliat că există mai multe posibilități, între care cea în care totul să se limiteze doar la cazurile venite din afară, fără transmitere susținută în comunitate și cea în care să se ajungă la infectarea unor persoane fără să fie cunoscut de unde vine infecția la anumiți pacienți.

"La acest moment nu am ajuns acolo, noi sperăm să reușim să limităm intrarea virusului în țară și răspândirea lui (...). La un moment, este posibil să treacă la o infecție în interiorul comunității, cum s-a întâmplat și în alte țări europene. Și, atunci, trecem și noi la faza 2, de a încetini răspândirea în țară, exact cum au făcut Franța și alte țări. (...) Dacă virusul începe să se răspândească, urmează măsuri concrete care se iau la momentul respectiv", a afirmat Arafat.

Întrebat despre măsurile concrete pentru o astfel de situație, șeful DSU a exemplificat: limitarea numărului de participanți la o întâlnire, asigurarea unor materiale sanitare prin impunerea unor anumite reguli pentru a nu permite specula cu măști, de exemplu, așa cum a făcut Franța, închiderea școlilor și restricții în transportul public.

"Se poate ajunge și la o astfel de situație (închiderea școlilor - n.r.). Nu știm când, nu știm dacă va trebui, dar este una dintre măsurile care permit limitarea răspândirii. Astfel de decizii se iau la momentul la care se consideră că e nevoie. La acest moment autoritățile consideră că încă mai așteptăm", a adăugat Arafat.

Cazuri de infectare cu coronavirus confirmate în România până la acest moment:

 • 1. Primul caz de infectare cu coronavirus a fost confirmat în România pe 26 februarie. Este vorba de un tânăr de 25 de ani din Gorj, care intrase în contact cu un italian bolnav și care a fost declarat vindecat pe 29 februarie.
 • 2 - 3 Pe 28 februarie, au fost confirmate alte două cazuri de infectare cu coronavirus în România. Este vorba despre o femeie de 38 de ani din Timișoara și un bărbat de 45 de ani din Maramureș. Ambii au călătorit recent în Italia.
 • 4. Al patrulea caz de infecție cu coronavirus din România a fost confirmat pe 3 martie la Timișoara. Este vorba despre un bărbat de 47 de ani, care a călătorit în același avion cu femeia din Timișoara diagnosticată pe 28 februarie.
 • 5. Pe 4 martie, a fost confirmat al cincilea caz de infectare cu coronavirus în România. Este vorba despre un adolescent de 16 ani, nepotul bărbatului de 47 de ani diagnosticat pe 3 martie cu infecție cu coronavirus.
 • 6. Un al șaselea caz de infectare cu coronavirus a fost confirmat în România, pe 4 martie. Un bărbat de 71 de ani din Suceava, care s-a întors din Lombardia, Italia, în data de 28 februarie și se afla în autoizolare.

Simptomatologie, cum se transmite, cui mă adresez

 • 1. Care sunt simptomele pe care le are o persoană infectată cu coronavirus?
Cele mai comune simptome pe care le poate manifesta o persoană infectată cu coronavirus sunt febră, tuse, dificultate la respirație. Atenție însă că nu toate persoanele manifestă aceste simptome. Există și posibilitatea în care cineva poate fi purtător de coronavirus dar să nu aibă niciun simptom, așa cum este cazul românului din Gorj, care a fost depistat pozitiv în urma testelor.
 • 2. Dacă am simptomele pe care le poate genera coronavirusul, ar trebui să merg imediat la spital?
Nu. Autoritățile recomandă să avem o grijă deosebită inclusiv la gripa sezonieră care, de altfel, a produs mult mai multe victime în România decât coronavirusul. De pildă, peste 7.000 de elevi nu merg la cursuri din cauza gripei sezoniere, pentru că au fost suspendate cursurile integral sau parțial.
 • 3. Cui ar trebui să mă adresez în cazul în care constat că am febră și probleme respiratorii?
În prima instanță, toți cei aflați în această situație trebuie să meargă la medicul de familie, care va decide mai departe dacă este cazul să trimită pacientul la spital sau nu.
 • 4. Cum se poate transmite coronavirusul?
Coronavirusul se poate transmite numai dacă persoana sănătoasă intră în contact direct cu persoana infectată și petrece măcar 10-15 minute în prezența acesteia. Oricum, cea mai eficientă metodă de prevenție este spălatul mâinilor, ori de câte ori am strănutat, am tușit, sau am dat mâna cu cineva.
 • 5. Cât de repede se manifestă virusul după ce a intrat în corp?
Perioada de incubație este de 14 zile, timp în care poți fi purtător dar fără să prezinți vreun simptom. Cu toate acestea, coronavirusul este de zece ori mai slab decât virusul gripal, a subliniat Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.

Care este diferența dintre carantină și autoizolarea la domiciliu?

 • Carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19).
 • Carantina va dura o perioadă de 14 zile și va fi organizată în spații special amenajate, puse la dispoziție de autoritatea locală, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică.
Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome dar:
 • au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă
 • au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome și care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă
 • au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19).
 • membrii de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre situațiile de mai sus
Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmata. În acest timp, vor fi monitorizate de către medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către Direcția de Sănătate Publică.

Dacă un membru al familiei este în autoizolare, măsura se aplică și pentru soț/soție sau copii?
 • Autoizolarea se aplică tuturor membrilor familiei și persoanelor care locuiesc la același domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmată.
 • Toți au obligația de a NU părăsi domiciliul declarat, în care se află de la momentul autoizolării.
 • Dacă restul familiei nu dorește să intre în izolare alături de persoana care a călătorit, atunci se solicită către Direcția de Sănătate Publică intrarea acesteia în carantină instituționalizată. Această opțiune este posibilă numai în cazul în care persoana NU a avut anterior contact cu familia!
Ce măsuri de igienă individuală trebuie să respecte persoanele autoizolate?
 • Să evite contactul apropiat cu celelalte persoane din locuință și, dacă este posibil, să se izoleze într-o cameră separată.
 • Să nu primească vizitatori în perioada de autoizolare la domiciliu.
 • Să se spele pe mâini cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde, ori de câte ori este necesar (după utilizarea toaletei, înaintea pregătirii mesei, etc).
 • Să curățe și să dezinfecteze zilnic toate suprafețele pe care le ating frecvent (ex: mese, clanțe, obiecte de mobilier, bateria/robinetele de la chiuveta, alte obiecte care pot fi atinse și de alte persoane).
 • Să își acopere gura și nasul cu șervețel de unică folosință sau cu o țesătură atunci când strănută sau tușesc, sau să strănute și să tușească în plica cotului. Batista se aruncă imediat la coșul de gunoi, în sac de plastic, după care se spală pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde.
 • Să aerisească cât mai bine toate încăperile casei. Spațiile comune ale casei (bucătărie, baie) trebuie să fie bine aerisite!
 • Să țină legătura zilnic cu medicul de familie și să-l informeze asupra evoluției tuturor membrilor familiei.
 • Să sune la numărul unic de urgență 112 în cazul în care apare cel puțin
 • unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultăți la respirație, durere în gât – să își acopere nasul și gura cu o mască de protecție.
 • De asemenea, persoanele se pot informa cu privire la noul coronavirus la TELVERDE 0800 800 358. TELVERDE este pentru informare, nu este pentru urgențe.
Ce se întâmplă dacă vreun membru al familiei prezintă simptome sau are o altă urgență medicală în timp ce se află în autoizolare?
 • În cazul în care, pe parcursul celor 14 zile, vreun membru al familiei prezintă simptome sugestive pentru infecția cu coronavirus (febră, tuse, dificultate în respirație) sau prezintă orice altă urgență medicală, contactați medicul de familie și/sau sunați la 112. Menționați, obligatoriu, că vă aflați în situația de autoizolare la domiciliu!
 • Limitați cât mai mult posibil contactul apropiat – la mai puțin de 1 metru, pentru mai mult de 15 minute – acoperiți-vă gura și nasul cu batistă când tușiți sau strănutați! Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun imediat, purtați mască de protecție.
 • Așteptați sosirea ambulanței, care vă va transporta până la centrul de boli infecțioase cel mai apropiat, unde se poate efectua testarea pentru coronavirus. Acolo veți fi izolat până la obținerea rezultatelor.
 • Dacă rezultatul este negativ, veți fi adus înapoi la domiciliu și veți continua autoizolarea până la 14 zile.
 • Dacă rezultatele sunt pozitive, se vor aplica procedurile specifice pentru cazurile de infecție cu coronavirus.
 • Pentru alte urgențe medicale, personalul de la ambulanță / SMURD vor lua deciziile ce se impun în acord cu reprezentanții DSP.
Cum sunt sprijinite persoanele aflate în autoizolare?
 • Persoanele aflate în autoizolare pot fi ajutate în aprovizionarea cu apă și alimente de către rude și/sau prieteni.
 • Dacă este necesar, persoanele aflate în autoizolare pot solicita sprijinul Comitetelor județene pentru situații de urgență și autorităților locale pentru aprovizionare cu alimente, apă, măști de protecție.
 • Autoritățile locale vor decide, de la caz la caz, modul de operare implicând și organizațiile non-guvernamentale (ex: Crucea Roșie)
Cum ajung alimentele și bunurile necesare la persoanele aflate în autoizolare?
 • Alimentele și bunurile necesare sunt aduse la domiciliul persoanelor aflate în autoizolare.
 • Persoanele autoizolate le vor prelua fără a intra în contact cu personalul care face aprovizionarea, păstrând o distanță de minimum 2 metri față de acesta.
 • Practic, alimentele și bunurile sunt lăsate la intrarea în domiciliu (ușa apartamentului/poarta casei) și sunt preluate de către persoana aflată în izolare doar după ce cealaltă persoană s-a retras.
 • Este recomandat ca atenționarea asupra furnizării alimentelor sau produselor să se facă pe cale telefonică, și nu prin atingerea ușii/clanței/soneriei.
 • Pe cât posibil, persoanele autoizolate vor purta masca de protecție care le va acoperi nasul și gura (masca medicală cu elastic prins în spatele urechilor) atunci când preiau produsele/bunurile primite la domiciliu.
După perioada de 14 zile, persoanele aflate în autoizolare pot părăsi domiciliul?
 • Persoanele care au sosit din alte zone decât cele care necesită carantinare pot părăsi domiciliul numai după cele 14 zile de autoizolare, dacă nu prezintă niciun simptom. În aceste cazuri, NU este necesară testarea pentru coronavirus.
 • Persoanele care au intrat în contact direct cu caz confirmat cu COVID-19 vor fi testate în prima zi de autoizolare și înaintea terminării perioadei de autoizolare. Pot părăsi domiciliul numai dacă rezultatele finale sunt negative.
 • Persoanele aflate în autoizolare vor primi la finalul celor 14 zile de autoizolare aviz epidemiologic de la DSP, care să ateste că pot reveni în colectivitate.
 • La ieșirea din autoizolare, mergeți în consult la medicul de familie pentru a vă elibera concediul medical și/sau adeverințele pentru școală.
 • Rămâneți vigilenți și respectați în continuare recomandările generale privind prevenirea infecției cu coronavirus sau alt tip de gripă.
Aceste persoane beneficiază de scutiri sau concedii medicale?
 • În primul rând, este important să contactați angajatorul și/sau unitatea de învățământ pentru a-i înștiința că vă aflați în autoizolare la domiciliu.
 • La finalul perioadei de autoizolare, elevii și studenții beneficiază de scutire medicală, iar persoanele angajate, de concediu medical.
 • Concediul medical va fi eliberat de către medicul de familie, după ieșirea din izolare, în baza certificatului DSP, nemaifiind nevoie de adeverință de la angajator.
 • Conform prevederilor OUG 158/2005 și art. 60 (2) din Normele de aplicare, în cazul concediilor medicale pentru carantină, angajatul nu este obligat să depună la angajator certificatul pentru luna anterioară până în data de 5 a lunii în curs, ci până la sfârșitul lunii în curs. Astfel, angajatul poate depune certificatul pentru concediul medical după ieșirea din izolare/carantină.
 • Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul, la fel ca în cazul concediilor medicale acordate pentru o boală obișnuită.
 • Durata concediilor pentru carantină nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecțiuni și nu se aplică restricția de 10 zile valabilă pentru concediul și indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23206 vizualizari

 • +3 (11 voturi)    
  Wow (Miercuri, 4 martie 2020, 18:24)

  tudor74 [utilizator]

  Am incredere deplina in capabilitatile autoritatilor romane sa faca fata:
  - mai multa rugaciune prin scoli, TV si institutii publice
  - marirea bugetului bisericilor pt asistenta in domeniul medical: sfintirea unei galeti cu apa nu e gratis
  - dam vina pe dispora, multinationale, IT-isti, Soros, etc
  - ministrii care au esuat lamentabil in a gestiona carantina vor fi mutati pe posturi similare in alte ministere cu marire de salariu evident
  • 0 (2 voturi)    
   ce scenarii ridicole iau astia in considerare! (Joi, 5 martie 2020, 9:59)

   t_beriu [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

   Cel mai rau poate fi 2000+ inbolnaviti? Pai Italia a depasit cu mult numarul asta in 2 saptamani de la primele cazuri libere (iesite de sub control). Acum EXACT 2 saptamani (20 februarie aveau 4 cazuri).
   Guvernul UK ia in considerare cel mai rau caz in care 80% din populatia tarii e infectata si 1% mor! Se pregatesc si pentru cele mai negre scenarii, dar pe noi astea ne prind mereu cu poalele puse-n cap...
 • +11 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 4 martie 2020, 18:45)

  [anonim]

 • +5 (9 voturi)    
  avem de toate (Miercuri, 4 martie 2020, 18:50)

  iondelaafumati [utilizator]

  NE CONDUC ACEIASI OAMENI !
 • +9 (13 voturi)    
  depasiti de situatie (Miercuri, 4 martie 2020, 19:44)

  carmen_i [utilizator]

  Singurul lucru pe care l-au facut autoritatile romane este musamalizarea situatiei reale - si nu ma refer doar la coronavirus, ci la orice.

  Mai tineti minte?
  - In Romania nu exista HIV, asta e o boala capitalista. (1989)
  - La noi nu vine criza din 2008.
  - Avem coruptie, dar fara corupti.
  - Marii arsi pot fi tratati in tara fara probleme (2015).
  - Avem cel mai mic numar de infectii nosocomiale din Europa.

  Iar acum avem DOAR 4 infectii cu coronavirus, va vine sa credeti? iar autoritatile fac scenarii (scenarii de teatru, ca de criza nu sunt in stare).
 • +7 (13 voturi)    
  Scenarii posibile 100% in Romania (Miercuri, 4 martie 2020, 20:21)

  dandra [utilizator]

  in 6 pasi simpli:

  1. dupa vreo alte 3 cazuri de infectari, doctorii si directorii pusi pe pile si bineinteles, politic in spitale din Romania, vom declara epidemie nationala.
  2. activeaza vreun articol si UE le trimite 10 milioane de euro
  3. baronii locali isi vor imparti acesti bani
  4. declara pe hartie ca au achizionat ustensile, masti, ca au facut centre de carantina, spitale, ati ghicit, la supra pret, prin licitatii dubioase si cu un singur participant.
  5. isi umfla conturile cu mii de euro fiecare
  6. pleaca in tari calde pentru a trai mult si bine si declara ca le este frica sa revina in Romania de frica DNA ului opresiv si logic, Corona.

  noapte buna Romania.
  • +4 (6 voturi)    
   :)) (Joi, 5 martie 2020, 7:23)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui dandra

   Cam asa o sa fie :)))
  • +2 (2 voturi)    
   Aproape corect! (Joi, 5 martie 2020, 9:41)

   Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui dandra

   Aproape corect scenariul prezentat, cu exceptia punctului 5.

   "cu mii de euro fiecare" - POFTIM???
   Un celebru primar declara ca pentu 10.000 E nici macar nu merita sa se scoale din pat!
   Nu va fi vorba de mii, ci de zei, sute de mii, milioane!
 • +8 (12 voturi)    
  In TOATE aceste scenarii... (Miercuri, 4 martie 2020, 21:42)

  Andy500 [utilizator]

  ...eu nu inteleg ce dracu' mai cauta in pozitiile alea Raed si cu Cercel.
  Tot ei erau 'pregatiti' si cand s-a intamplat Colectiv si atunci au fost doar 100 si ceva de victime.
  Cat mai suportam impostori?
 • +1 (1 vot)    
  N-au facut nici un nr de telefon tip "linie verde" (Joi, 5 martie 2020, 9:15)

  dottore-plagiatore [utilizator]

  N-au facut nici macar un numar de telefon tip "linie verde" pentru coronavirus, lumea suna la 112 la primul stranut. Autoritatile sunt la fel de pregatite ca si acum 5 ani cand a avut loc tragedia de la Colectiv.
 • +3 (3 voturi)    
  Aroganţă criminală ! (Joi, 5 martie 2020, 9:28)

  MenInBlack [utilizator]

  Băbăeţi !... La miniştrii lu' peşte mă refer... lăsaţi aroganţele că virusul nu pune botul la mărimile voastre ! Scoateţi banul şi organizaţi spaţii de carantină !
  I se rupe virusului de cele 15 scanere, cand intră sute de microbuze zilnic, şi voi băgaţi bolnavul purtător în carantină în familie ! Sunteţi criminali ! Ce-aţi făcut la Timişoara ? Aţi riscat viaţa a 50 de oameni, 15 familii , cu un singur purtător... Să nu mai spun de aroganţa ghiolbanului de rand care imediat întors cu microbuzul din Italia, unde crezi că se duce ?! ... La carciuma din sat !... De ce nu scoateţi banul gros de la buget, să cazaţi voi suspecţii două săptămani timp în care faceţi şi analizele. Aveţi cladiri unde să amenajaţi zone de carantină. Rechiziţionaţi şcoli, cămine. E stare de urgenţă !!! iar voi ieşiţi cu bla...bla.. pe la teveu şi gata... Ruşine Dl. Arafat ! Aveam o părere mai bună... Cat despre miniştri, PM şi baronii de la judeţ... cri-mi-nali !
  350 de izolaţi doar în Galaţi... şi unde mă rog sunt izolaţi ? Acasă, cu familiile, ale căror membri zburdă liberi prin oraş ! Daţi din umeri îmbuibaţilor !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by