4.500 de teste rapide pentru depistarea coronavirus, 3 milioane de măști, 300 de mii de costume de protecție și 300 de mii de mănuși de protecție urmează să ajungă în România în următoarea săptămână, iar autoritățile negociază cumpărarea altor două milioane de măști cu 3 pliuri și 750.000 de măști standard FFP2, a declarat miercuri ministrul desemnat al Sănătății, Victor Costache, la Parlament. Victor Costache a primit miercuri aviz negativ în Comisiile de Sănătate reunite din Camera Deputaților și Senat pentru un nou mandat de ministru al Sănătății - 20 de voturi împotrivă, o abținere și doar 7 voturi pentru. Audierea a durat două ore și jumătate.

Victor CostacheFoto: AGERPRES

Cele mai importante declarații ale ministrului propus al Sănătății, la audierile din Parlament:

  • ​La nivelul Chinei s-a reușit o stagnare a epidemiei de coronavirus, ceea ce reprezintă o veste bună, dar, din păcate, a crescut numărul de cazuri în Italia, Franța și Iran.
  • Victor Costache spune că în România s-a înființat în ianuarie un grup de lucru interministerial "și am lucrat împreună pentru a crește capacitatea de răspuns a țării noatre" la cazurile de coronavirus.
  • El a adăugat că România a avut până în acest moment doar 4 cazuri confirmate, toate în contextul unor călătorii în Italia.
  • Ministrul Sănătății mai spune că săptămâna viitoare urmează să ajungă în țară noi stocuri de dezinfectant, măști de protecție, mănuși și costume de protecție.
  • Numărul de doze de vaccin HPV va fi suplimentat, pentru continuarea campaniei de vaccinare care a început recent.
  • Schimbăm manageri de spital dacă este cazul. Am avut până acum 4 astfel de situații, conform legii, după controale ale Corpului de control.
  • Susțin demersul întregii comisii de sănătate din Parlament privind vaccinarea. Întreaga conducere a Ministerului Sănătății susține legea vaccinării. Este o lege de o importanță vitală, mai ales că promovează foarte mult comunicarea și dialogul.
  • Așteptăm cu toții cu sufletul la gură apariția unui vaccin pentru coronavirus.
  • Întrebat despre situația de la Spitalul Universitar din București, unde a trimis un control al Corpului de control: Așteptăm rezultatele și vom face publice și rezultatele primei anchete (controlul Corpului de control din mandatul Sorinei Pintea, din vara anului 2018, care nu a fost făcut încă public - n.red.)
  • Despre nefuncționarea sistemului informatic al CNAS: Este o problemă punctuală și am fost asigurat că se va remedia.
  • Trebuie să existe teste rapide și pentru gripă și vom sprijini această creștere a capacității de diagnostic și pentru coronavirus.
  • Ministerul Sănătății a înființat un grup de lucru care analizează legalizarea canabisului în scop medicinal și așteaptă concluziile acestuia.
  • Deputata PNL Antoneta Ioniță le-a reproșat colegilor ei din comisiile reunite de Sănătate faptul că ultimii miniștii PSD ai Sănătății au fost audiați mai puțin de o jumătate de oră, în timp ce Victor Costache se află la a treia audiere în fața comisiilor, iar audierea sa de astăzi are loc de aproape două ore.

Victor Costache a primit aviz negativ în Comisiile de Sănătate din Parlament la precedentele audieri, de acum două săptămâni, când fusese propus ministrul Sănătății în Guvernul Orban II. Costache a fost propus din nou ministru al Sănătății în Guvernul Florin Cîțu.