Dintre cele trei persoane depistate pozitiv cu virusul COVID-19 pe teritoriul României doar doi pacienți mai sunt purtători ai virusului, starea lor fiind staționară, potrivit ultimei comunicări a Ministerului Sănătății. În acest moment, la nivel național, sunt 52 de persoane în carantină și 8.085 de persoane în izolare la domiciliu.

Informare coronavirusFoto: Ministerul Sanatatii

UPDATE 00.40: Cele 27 de teste pentru coronavirus făcute, duminică, la Institutul „Matei Balş” sunt negative. Probele au fost prelevate de la persoane din Gorj, Galaţi, Dolj şi Bucureşti.

UPDATE 18.15: În centrul de boli infecțioase din Cluj Napoca, toate rezultatele celor opt probe lucrate astăzi sunt negative, inclusiv rezultatul probei recoltate de la soția pacientului preluat de la Baia Mare ( Maramureș).

UPDATE 17:04 Teste cu rezultat negativ, realizate la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, în cazul a doi copii din Neamț și Bacău.

UPDATE 16.35: Toate cele 12 probe analizate, duminică, la centrul de boli infecţioase din Timişoara sunt negative. Alte 20 de teste sunt în lucru în centrele din Bucureşti şi Cluj-Napoca, a transmis Grupul de comunicare strategică.

Cei care nu vor să intre în autoizolare la domiciliu cu întreaga familie pot cere la Direcțiile de Sănătate Publică să fie cazați într-un centru de carantină, mai anunță Grupul de Comunicare Strategică.

UPDATE 16:17 La nivel național sunt 52 de persoane aflate în carantină, iar numărul celor aflați în izolare la domiciliu este de 8.085, potrivit ultimelor date oficiale.

Grupul de Comunicare strategică pe tema coronavirusului anunță, totodată, că la centrul de boli infecțioase din Timișoara au fost lucrate probe provenind de la 12 persoane. Toate rezultatele au fost negative, ceea ce înseamnă că persoanele ale căror probe au fost analizate nu sunt purtătoare ale virusului COVID-19 (coronavirus).

UPDATE 15.45: Șeful DSU, Raed Arafat, susține că tânărul din Gorj, internat la Institutul Matei Balș din Capitală, care a ieșit negativ la ultimele două teste pentru coronavirus, nu se poate întoarce încă în familie, deși este sănătos.

„Este negativ, urmează sa fie externat, dar tocmai asta discutăm că nu se poate întoarce în rândul familiei. Aceasta este izolată și aceștia pot să dezvolte simptome în 14 zile. Trebuie să găsim o soluție pentru el, să rămână într-un loc. Este sănătos, va rămâne la spital sau la Gorj, la un hotel, dar nu în familie”, a spus Raed Arafat, la Digi24, potrivit Mediafax.

UPDATE 15.40: Analizele efectuate în laboratorul Spitalului de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara pentru toţi cei 11 suspecţi de coronavirus sunt negative, a declarat duminică managerul spitalului, dr. Voichiţa Lăzureanu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acesteia, este vorba despre cinci pasageri şi patru însoţitoare de bord care au călătorit în aceeaşi aeronavă cu femeia diagnosticată cu COVID-19, care a ajuns la Timişoara de la Bergamo, precum şi despre alte două femei care au intrat în ţară sâmbătă, din Italia, şi care erau suspectate de coronavirus.

Știre inițială

Prima persoană diagnosticată cu noul coronavirus, bărbatul din județul Gorj, a fost declarată vindecată după ce două teste, efectuate la un interval de 24 de ore distanță unul față de celălalt, au ieșit negative.

Pacientul internat la Timișoara nu prezintă simptome, iar simptomele prezentate de pacientul internat la Cluj-Napoca sunt ameliorate.

În acest moment, la nivel național, sunt 49 de persoane în carantină și 7.893 de persoane în izolare la domiciliu. Față de cifrele comunicate sâmbătă, 29 februarie 2020, pentru persoanele aflate în izolare la domiciliu, este înregistrată o scădere. Aceasta rezultă din faptul că persoane introduse inițial în izolare au ieșit din perioada de incubație a virusului, de 14 zile.

De asemenea, aceleași date sunt valabile și pentru membrii familiilor acestor persoane. Practic, sunt luate în evidență sau scoase din evidență și persoanele care fac parte din familia celor suspectați că ar fi putut contacta virusul și care au urmat aceleași proceduri de izolare.

Menționăm faptul că inițial numărul persoanelor aflate în autoizolare s-a raportat la declaranți, față de care s-au realizat raportările și li s-a pus în vedere autoizolarea împreună cu membrii familiei, iar după primirea alertelor din Italia actualizarea datelor s-a realizat prin raportare la toți membrii familiei aflați în autoizolare.