România are trei cazuri confirmate de infecție cu coronavirus. După primul caz de la Gorj, depistat miercuri, alte două au fost confirmate vineri. Este vorba de o femeie din Timiș și un bărbat din Maramureș, care au călătorit recent în Italia. În acest moment, 47 de persoane se află în carantină, iar 8.356 sunt monitorizate la domiciliu.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministerul Sănătății precizează că diferențele față de datele transmise anterior, când anunțase că 182 de persoane sunt în carantină, provin din cauza faptului că Direcția de Sănătate Publică Gorj a transmis incorect datele pentru informarea din prima parte a zilei. Directoarea DSP Gorj, Carmen Ivanov, a fost demisă astăzi de ministrul Sănătății, Victor Costache, din acest motiv.

UPDATE 21.15: Trei cetăţeni români sunt izolaţi într-un spital din capitala Republicii Dominicane, Santo Domingo, unde li se fac analize pentru noul coronavirus, a declarat vineri ministrul sănătăţii din această ţară, Rafael Sanchez Cardenas, citat de agenţia EFE, scrie Agerpres.

UPDATE 17.50: Pacientul din Maramureș, confirmat cu noul coronavirus și internat la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, primește tratament pentru pneumonie, iar starea sa generală de sănătate este „relativ bună”, a declarat, vineri, prefectul Clujului, Mircea Abrudean, scrie Mediafax.

„Bărbatul de 45 ani din Maramureș a venit din Italia din afara zonei carantinate, iar conform analizelor medicale efectuate la laboratorul din Timișoara se confirmă infecția cu coronavirus. Vineri se vor finaliza și analizele efectuate la Spitalul de Boli Infecțioase ClujNapoca. Din momentul transferului de la Baia Mare nu a avut contact cu pacientul decât echipa care l-a transportat. A fost internat în secția clinică pe circuitul separat cu diagnostic de pneumonie interstițială, cu manifestări de astenie, dificultăți respiratorii ușoare la efort în cazul deplasării, starea generală de sănătate fiind relativ bună, fără elemente de gravitate”, a spus Abrudean.

Directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase Cluj, Violeta Briciu, a explicat că pacientul prezintă astenie, ușoare dificultăți de respirație la deplasarea în salon, dureri de mușchi, oboseală.

UPDATE 16:33: 47 de persoane se află în carantină, iar 8.356 de persoane sunt monitorizate la domiciliu în acest moment.

UPDATE 15:34 Primul pacient din România infectat cu coronavirus a fost testat din nou iar rezultatul a fost negativ.

UPDATE 15:15 Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătăru a anunțat, vineri, că există două cazuri noi de infecție cu coronavirus, fiind vorba despre un bărbat de 45 de ani și o femeie de 38 de ani.

Starea bărbatului din județul Gorj depistat pozitiv cu coronavirus și aflat în carantină la Institutul Matei Balș din București este bună, în continuare acesta nu prezintă simptome caracteristice infectării cu respectivul virus. Bărbatul este monitorizat permanent, supravegheat medical și izolat total față de restul pacienților din unitatea medicală.

De la operaționalizarea liniei telefonice TELVERDE 0800800358 destinată cetățenilor care doresc informații legate de prevenirea infectării cu coronavirus, au fost primite 3.611 apeluri de la persoane care au solicitat informații despre modalitățile de prevenție, dar și despre calea de urmat în cazul în care există suspiciuni asupra contractării virusului.

Programul de funcționare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 și 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

Linia telefonică TELVERDE este strict pentru informarea cetățenilor și nu este un număr de urgență, reamintesc autoritățile. Persoanele care suspectează că ar fi contactat virusul trebuie să sune la numărul unic de urgență 112.

Potrivit informațiilor comunicate de către autoritățile locale Ambasadei României la Tokyo, șapte din cei nouă cetățeni români, membri ai echipajului navei croazieră Diamond Princess, au fost debarcați și transferați într-o facilitate specială în localitatea Wako, prefectura Saitama, în apropierea orașului Tokyo. Starea lor de sănătate este bună. Aceștia au fost testați pentru infecția cu COVID-19, rezultatele analizelor fiind negative. Ca măsură de prevenție suplimentară, aceștia vor fi supuși unei noi perioade de carantină de 14 zile.

Doi cetățeni români au rămas pe navă, ca parte a echipajului esențial necesar pentru mentenanța vasului. Starea lor de sănătate este bună.

Starea celor doi cetățeni români infectați cu coronavirus și spitalizați în Japonia este în continuare bună.

Cei șase cetățeni români care au revenit în România în data de 22 februarie 2020 sunt în carantină, monitorizați în permanență, iar starea lor de sănătate este bună.