Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situații de Urgență au elaborat cu ghid cu 12 întrebări și răspunsuri despre coronavirus.

CoronavirusFoto: Departamentul pentru Situatii de Urgenta

1. Ce este coronavirusul?

Coronavirusurile fac parte dintr-o familie numeroasă de viruşi, găsiţi atât la animale cât şi la oameni. Acest virus infectează omul, cauzând diverse boli, de la răceală comună la boli respiratorii severe, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) şi Sindromul Respirator Acut Sever (SARS)

Descriere coronavirus

„Noul” coronavirus (CoV) este o nouă tulpină de coronavirus care nu a fost identificată anterior la om. Acest nou tip de coronavirus, numit 2019-nCoV, nu a fost detectat anterior, înainte ca focarul să fie raportat în Wuhan, China, în decembrie 2019.

2. Este noul tip de virus identic cu Sindromul Respirator Acut Sever?

Nu. 2019-nCoV provine din aceeaşi familie de viruşi ca SARS (Sindromul Respirator Acut Sever), dar nu este acelaşi virus.

3. Cât de periculos este?

Ca şi în cazul altor boli respiratorii, infecţia cu 2019-nCoV poate provoca simptome uşoare, înclusiv scurgeri nazale, dureri în gât, tuse şi febră. Se poate manifesta mai sever în cazul unor persoane şi poate duce la pneumonie sau dificultăţi de respiraţie. Persoanele în vârstă, cei cu afecţiuni medicale (diabet, inimă) sunt mai vulnerabile.

4. Care este diferenţa dintre boala cauzată de 2019-nCoV si o răceală/gripă?

Persoanle infectate cu 2019-nCoV sau persoanele răcite sau gripate dezvoltă de obicei simptome respiratorii precum tusea, febra, secreţii nazale. Chiar dacă multe dintre simptome sunt asemănătoare, acestea sunt cauzate de viruşi diferiţi. Este dificil să se identifice boala doar pe baza simptomelor. De aceea testele de laborator sunt necesare pentru a confirma dacă cineva este infectat cu acest nou tip de virus.

5. Cât este perioada de incubaţie a virusului?

Perioada de incubaţie este perioada dintre momentul infectării şi debutul simptomelor clinice ale bolii. Estimările curente ale perioadei de incubaţie variază între 1-12,5 zile, cu estimări mediane de 5-6 zile. Aceste estimări vor fi perfecţionate pe măsură ce vor fi disponibile mai multe date.

6. Se poate ca 2019-nCoV să fie contractat de la o persoană infectată, dar care nu prezintă simptome?

Conform rapoartelor recente este posibil ca persoanele infectate să fie infecţioase înainte de a prezenta simptome semnificative. Pe baza datelor disponibile în prezent, persoanele care prezintă simptome cauzează răspândirea nCoV.

7. Cine este predispus la complicații severe ale bolii?

Deşi trebuie investigat mai amănunţit modul în care 2019-nCoV afectează oamenii, până acum persoanele vârstnice şi cele care prezintă afecţiuni medicale preexistente (diabet, boli de inimă) par să fie mai expuse riscului de a dezvolta boli severe

8. Cum se răspândește virusul?

Noul Coronavirus este un virus respirator care se răspândeşte în primul rând prin contactul cu o persoană infectată prin inhalarea unor particule provenite din tuse, strănut, picături de salivă, secreţii nazale. Este importantă exersarea unei igiene respiratorii bune. De exemplu, când strănutaţi sau tuşiţi, apropiaţi gura de partea inferioară a cotului sau folosiţi şerveţele pe care le aruncaţi imediat la coşul de gunoi. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini şi folosiţi geluri antibacteriene pe bază de alcool.

9. Cât rezistă virusul pe suprafețe exterioare?

Nu se ştie exact cât poate rezista virusul pe suprafeţele exterioare, deşi informaţiile preliminare sugerează cu 2019-nCoV poate supravieţui câteva ore sau chiar mai mult. Dezinfectanţii pe bază de clor, alcool pot ucide virusul.

10. Pot lua virusul de la animalul meu de companie?

Nu. În prezent nu există dovezi care să confirme faptul că animalele de companie, cum ar fi pisicile, câinii, pot transmite acest virus oamenilor.

11. Se poate transmite de la om la om?

Da. 2019-nCov provoacă boli respiratorii şi poate fi transmis de la o persoană la alta, de obicei după un contact strâns cu o persoană infectată.

12. Cine poate contracta acest tip de virus?

Persoanele care traiesc sau călătoresc într-o zonă în care circulă virusul 2019-nCoV pot prezenta risc de infecţie. Asistenţii medicali care îngrijesc persoanele bolnave prezintă un risc mai mare şi trebuie să se protejeze apelând la proceduri adecvate de prevenire şi control al infecțiilor.