Victor Costache a primit aviz negativ după ce a fost audiat trei ore în cadrul comisiilor de sănătate reunite din Parlament. 20 de parlamentari au votat împotrivă, 6 pentru și unul s-a abținut.

Victor CostacheFoto: AGERPRES

Victor Costache, propus pentru un nou mandat la conducerea Ministerului, a fost audiat miercuri de comisiile de sănătate reunite. Punerea în linie dreaptă a contractelor de finanțare pentru spitalele regionale și extinderea examenului de rezidențiat în mai multe spitale, care, potrivit ministrului, va duce la "repopularea spitalelor cu rezidenți", sunt două dintre cele mai importante măsuri din primul său mandat de ministru, de 3 luni, potrivit lui Victor Costache.

Victor Costache:

  • În prima parte a mandatului ne-am concentrat pe o reformă a resursei umane și am reușit o reformă reală a sistemului de rezidențiat. 44 de noi centre de rezidențiat au fost deschise și s-a permis descentralizarea rezidențiatului și repopularea spitalelor noastre județene cu medici. O parte dintre aceste spitale au primit după 12 ani din nou rezidenți. O parte dintre aceste spitale vor fi repopulate cu medici rezidenți.
  • S-au pus în linie dreaptă contractele de finanțare pentru spitalele regionale.
  • S-a agreat o nouă formulă de calcul pentru taxa clawback.
  • Ordonanța privind spitalele private nu este o privatizare a sănătății, este o modernizare a legii sănătății în beneficiul pacienților.
  • Cele 8 operații de transplant pulmonar care s-au făcut până acum în România au fost făcute de un medic din Germania, care vine special pentru asta în România. Transplantul pulmonar este cel mai complex tip de transplant. Haideți să nu ne mai îmbătăm cu apă rece (în contextul în care Victor Costache a ajuns la un acord cu Franța în baza căruia pacienții români ar putea face transplant pulmonar în această țară).
  • Sistemul sanitar din România este subfinanțat cronic. Ar trebui crescută alocarea bugetului pentru sănătate. Să sperăm că vom avea alocat un procent crescut din PIB. În caz contrar, se poate ajunge la alte formule, cum ar fi asigurările de sănătate complementare.
  • Victor Costache, întrebat de Șerban Nicolae (PSD) de ce l-a demis pe Mircea Beuran din funcția de șef de secție la Floreasca în urma unei "anchete sumare" și a unei "false acuzații că a dat foc unei femei pe masa de operație", acuzație lansatã de un "brancardier" (Emanuel Ungureanu - n.red.): "Demiterea din funcția de șef de secție a domnului Beuran nu a fost decizia mea. Ministrul Sănătății nu poate demite un manager și nici măcar un șef de secție. Șeful de secție răspunde în fața managerului, iar managerul răspunde în fața consiliului de administrație. Mircea Beuran a fost demis din funcția de șef de secție de către managerul spitalului", spune ministrul Sănătății.
  • Vom avea în curând o creștere a capacității de memorie a sistemului informatic din sănătate. Dublând capacitatea de memorie, eliminăm blocajele.
  • Emanuel Ungureanu îi cere ministrului Sãnãtãtii sã initieze "o lege a malpraxisului care sã îi apere pe medicii care fac greșeli umane, nu pe cei care își trimit rezidenții în sala de operație".
  • Victor Costache: "O lege a malpraxisului este o prioritate a noastrã. Trebuie sã lucrãm împreunã la o lege a malpraxisului. Avem de 3 ori mai multe procese de malpraxis decât Statele Unite."