Copilul de 4 ani din Pitești care a intrat în comă după o vizită la stomatolog este în moarte cerebrală și respiră doar cu ajutorul aparatelor

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 12 februarie 2020, 14:04 Actualitate | Sanatate


La stomatolog
Foto: pixabay.com
Copilul de 4 ani din Pitești care a intrat în comă după o vizită la stomatolog este în moarte cerebrală (nu mai are activitate cerebrală) și respiră doar cu ajutorul aparatelor, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii Grigore Alexandrescu, medicul Raluca Alexandru, pentru HotNews.ro. Ministerul Sănătății a anunțat ieri că micuțului i-a fost făcută anestezie totală la clinica stomatologică, deși această clinică nu are autorizație pentru a face anestezii totale.

"S-a efectuat, în prezența părinților, ElectroEncefaloGrama, care a arătat lipsa activității cerebrale. Copilul respiră doar susținut de aparate", a explicat medicul Raluca Alexandru pentru HotNews.ro.

 • Victor Costache: Cabinetele stomatologice folosesc anestezia generală fără autorizație, este o practică

Cabinetul stomatologic din Pitești unde unui copil de 4 ani i s-a făcut rău și a intrat în comă după ce i s-a făcut anestezie nu are aprobată în structura sa de funcționare, conform autorizației sanitare de funcționare, o secție de ATI (Anestezie-Terapie Intensivă), a anunțat ieri Ministerul Sănătății. Practic, copilului i s-a făcut anestezie totală, cu toate că acest cabinet nu avea voie, conform autorizației de funcționare, să facă anestezii totale, dacă nu deține și o secție ATI. Cabinetul nu are înscrisă în autorizația sanitară de funcționare obiectul de activitate anestezie-analgo-sedare, a precizat Ministerul Sănătății.

Clinica stomatologică din Pitești a fost amendată de Direcția de Sănătate Publică Argeș cu 20.000 de lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în autorizația de funcționare.

Cabinetele stomatologice din România folosesc pe scară largă anestezia generală intravenoasă cu propofol, fără să aibă autorizații pentru a folosi anestezia generală, iar aceasta reprezintă o practică, nu un fenomen punctual, a afirmat marți ministrul Sănătății. Victor Costache a adăugat că "se va acţiona ferm şi se va merge până la închiderea totală a unității şi suprimarea acestor autorizaţii de funcţionare a acestor instituţii".

"De îndată ce vom avea sesizări, vom transmite un ordin în teritoriu şi, când ştim de aceste situaţii punctuale, se va acţiona ferm şi se va merge până la închiderea totală a autorizaţiei şi suprimarea acestor autorizaţii de funcţionare a acestor instituţii", spunea ieri Victor Costache.

"Este o dramă şi suntem alături de familie. Suntem revoltaţi să ştim că este o practică şi mă bucur că avem şansa să transmitem acest mesaj întregii ţări şi tuturor celor care în cabinete stomatologice folosesc fără autorizare această anestezie generală intravenoasă cu propofol. Din câte ştiu eu a fost un cocktail cu propofol dormicum fără a respecta normele minime de securitate. Anestezia generală poate fi dată în structuri sanitare acreditate. Nu putem da anestezie generală unde considerăm că se poate da anestezie generală. Transmitem un mesaj medicilor anestezişti să înceteze aceste practici. Din păcate nu este un fenomen punctual. Se întâmplă pe larg la nivel naţional. A trebuit să se întâmple o tragedie ca să fie demascat acest fenomen şi vă transmit fermitatea echipei noastre pentru a înceta aceste practici", a subliniat ministrul Sănătății.

"Vom lucra împreună cu echipele noastre de control, împreună cu colegii din Colegiul Medicilor pentru a sancţiona imediat şi ferm orice altă practică de acest gen. De îndată ce vom avea sesizări, vom transmite un ordin în teritoriu şi, când ştim de aceste situaţii punctuale, se va acţiona ferm şi se va merge până la închiderea totală a autorizaţiei şi suprimarea acestor autorizaţii de funcţionare a acestor instituţii. (...) Anestezia generală pe venă este o procedură care devine sigură când este practicată într-o instituţie sanitară unde ... există întotdeauna riscul ca această anestezie, dacă nu este monitorizată, pacientul să trebuiască să fie intubat rapid. Cum poţi intuba un pacient într-un cabinet de anestezie dacă nu este ventilator?", a adăugat Victor Costache.

 • Spitalul Grigore Alexandrescu anunțase încă de ieri că starea copilului este extrem de gravă

Medicii de la Spitalul Grigore Alexandrescu anunțaseră încă de ieri că starea copilului este extrem de gravă. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu spunea ieri că băiețelul de 4 ani este internat la reanimare, intubat și ventilat mecanic. Copilul a făcut stop cardio-respirator la stomatologie în urma unei anestezii generale și a fost resuscitat total, a precizat medicul Raluca Alexandru. Băiețelul de 4 ani a ajuns în cursul serii de luni la spitalul din Pitești în stare extrem de gravă, instabil hemodinamic, după un stop cardio-respirator resuscitat cu câteva ore înainte. El a fost transferat ulterior la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din București.

Copilului de 4 ani i s-a făcut rău luni, la cabinetul stomatologic din Pitești, la scurt timp după anestezie, iar o asistentă a sunat la 112, băiețelul fiind preluat de o ambulanță și transportat la Spitalul de Pediatrie din Pitești. De acolo, copilul a fost transferat la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" Bucureşti.

Pentru a avea dreptul să facă anestezii totale, cabinetul stomatologic ar fi trebuit să aibă în structura sa o secție ATI (Anestezie-Terapie Intensivă), însă conform autorizației sanitare de funcționare, clinica nu are în structură o astfel de secție.

Copiii atât de mici au nevoie adesea de anestezie totală pentru a sta nemișcați în timpul intervențiilor stomatologice sau a altor tipuri de intervenții medicale, însă cabinetul stomatologic din Pitești nu este autorizat, conform legii, pentru a face anestezii totale.

Clinica stomatologică din Pitești are autorizație sanitară de funcționare (ASF) eliberată de DSP Argeș cu nr.170 din 28.07.2016 pentru obiectul de activitate consultații și tratamente în specialitățile medicină dentară și ortodonție. Din ASF nu reiese că acest cabinet ar avea în structura de functionare o secție de ATI, nici obiectul de activitate anestezie-analgo-sedare, este concluzia la care a ajuns Ministerul Sănătății, după primele verificări.

O anchetă în acest caz a Ministerului Sănătății și a Direcției de Sănătate Publică Argeș este în derulare. Ancheta inspectorilor sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Argeș a fost demarată la solicitarea Ministerului Sănătății.

Inspectorii sanitari argeșeni verifică condițiile în care s-a acordat asistența medicală copilului, respectarea protocoalelor medicale și a legislației în vigoare privind acordarea anesteziei, autorizația sanitară de funcționare a clinicii, condițiile igienico–sanitare din unitate.


Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12040 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Cel vinovat: 50 de ani de pușcărie! (Miercuri, 12 februarie 2020, 14:07)

  Tayen [utilizator]

  Fără drept de apel și fără speranță de amnistie de vreun fel.
  • +5 (5 voturi)    
   erata: cei vinovati (Miercuri, 12 februarie 2020, 16:15)

   axiopolis [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   .
 • -8 (16 voturi)    
  Dar Parintii ??? (Miercuri, 12 februarie 2020, 16:08)

  Ozmo [utilizator]

  Dar parintii cretini si retardati care accepta sa i se faca copilului lor de 4 ani anestezie totala ??? Astia sunt VINOVATI , NU cabinetul stomatologic sau medicul dentist !!! Cum poti sa faci anestezie totala unui copil de 4 anisori ???? Il vor avea pe viata pe constiinta parintii pe copilul lor !
  • -7 (7 voturi)    
   Nimeni nu e vinovat cu adevarat (Miercuri, 12 februarie 2020, 16:36)

   adevaratul [utilizator] i-a raspuns lui Ozmo

   Adevarul trist, e ca nimeni nu e cu adevarat vinovat, parintii si-au dus copilul la stomatolog pentru a-i trata o afectiune, iar medicii respectivi probabil au tratat sute sau mii de copiii, inclusiv aplicand anestezie totala. Sa ne rugam pentru familia lui si sa speram ca totul se va rezolva.
  • +6 (6 voturi)    
   alo, alo (Miercuri, 12 februarie 2020, 16:38)

   Watcherss [utilizator] i-a raspuns lui Ozmo

   daca medicul le-a spus ca nu e niciun risc, de ce sunt vinovati parintii? inteleg ca poate ai ceva legaturi cu clinica / doctorul, dar hai sa nu cautam vinovatii acolo unde nu sunt.

   si cine a facut anestezia? medicul dentist?! pe bune?
  • +7 (7 voturi)    
   parintii probabil nu au stiut (Miercuri, 12 februarie 2020, 16:41)

   Vladf555 [utilizator] i-a raspuns lui Ozmo

   Nici noi nu stim de ce a fost nevoie de anestezie, probabil cei mai multi copii la varsta aia nu o sa stea locului si exista riscuri mari sa inghita, sa muste, sa se zbata.

   Exista cazuri unde chiar e necesara o interventie ce necesita anestezie generala.
   Din pacate asa ceva se poate intampla si respectand toate procedurile si cu toate avizele posibile, orice procedura gen anestezie generala are un risc -- ca e 0.1%, dar exista sa se intample asa ceva.

   Si atunci cu atat mai mult trebuie explicat pacintilor riscurile astea.
   Acum stiu ca exista stomatologi specializati pe copii, unde copiii sunt sedati, daca merita sau nu procedura, doar parintii si stomatologul dupa ce a expus toate riscurile si consecintele la a nu face interventia respectiva pot raspunde.


   E posibil ca stomatologul sa le fi zis "nu e nici un risc", pentru ca daca stomatologul iti spune "Mda, la carte scrie ca daca-ti scot maseaua asta de minte, ai sanse 5% sa ramai pe viata cu o pareza a buzei", sau "implantul asta o as va tina vreo 10 ani", in secunda doi romanul se duce la alt stomatolog care-i spune "nu e nici un risc boss, stiu ce scrie prin manuale, dar mie nu mi s-a intamplat niciodata si eu am sute de cazuri pe an".
   Si apoi cand se intampla "vai, dar ce ghinionist sunteti, e prima oara cand s-a intamplat".
   Si daca insisti iti arata hartiile pe care le-ai semnat, unde scrie ca ai luat la cunostinta riscurile ca la carte.

   Ce vreau sa va zic, feriti-va de stomatologii care spun ca lor nu li s-a intamplat niciodata X.
 • +6 (6 voturi)    
  experienta UK (Miercuri, 12 februarie 2020, 16:22)

  Watcherss [utilizator]

  acum vreo 4 ani fetita cea mica (3+ ani) a avut ceva probleme cu dintisorii si a trebuit sa mergem la dentist. Clinica la care mergeam de obicei a zis clar ca nu pot sa faca nimic la o varsta asa mica, asa ca ne-a trimis la spital (ma rog procesul e complicat cu statul).
  la spitalul (din zona) la care am fost trimisi au zis ca pana la 7 ani nu pot face sedare si ne-au dat 3 optiuni: 1) asteptam pana face 7 ani (dar deja dintisorii erau super cariati) 2) asteptam cateva luni pana ne contacteaza un alt spital care face astfel de interventii 3) mergem la o clinica privata (££££).

  cum fetita incepuse sa se vaite ca o dor dintisorii, am ales optiunea 3). am ajuns, i-au facut niste teste, totul OK si apoi au sedat-o, dar langa copilasul de 3+ ani au stat in permanenta cel putin 6 persoane (anestezist + vreo asistente pt el, medicul dentist si alte 2 asistente). copilul a fost monitorizat pe toata perioada interventiei, avea tot felul de senzori pe corp si cel mai apropiat spital era deja in garda in cazul in care ceva rau se intampla. dupa o ora si un pic, copilul a fost trezit si singura amintire (n-as zice trauma) e ca i-a curs un pic de sange cand a scos fluturasul ala (sau branula cum s-o numi).

  ce vreau sa spun, cand vine vorba de copii, nu te joci cu astfel de chestii, indiferent cat de sanatosi par, mai ales cand stii ca nu ai autorizatii si nu ai dreptul sa faci asa ceva. dar ... din pacate asta e Romania.
 • +5 (5 voturi)    
  Ce trist :( (Miercuri, 12 februarie 2020, 17:24)

  This_User_Is_Real [utilizator]

  Of Doamne! La doar 4 ani sa pateasca asa ceva! Nu-mi pot imagina drama prin care trece familia...

  Nu degeaba legea cere clar ca cabinetele medicale care fac asemenea anestezii generale sa aiba si sectie ATI, dar pentru toti bo$$ii de medici care cred ca lor nu li se intampla asta este un detaliu.

  Ce se intampla in Romania este de domeniul nebuniei, indiferent de domeniu. De-asta nu voi reveni prea curand :(

  Sper ca parintii sa considere acum ca copilul lor poate salva viata altora prin donarea organelor...Doamne ce decizii dureroase...

  Pacat ca trebuie sa citim despre astfel de culpe medicale, este infiorator, trist, frustrant, enervant... FUCK IT!!!
 • +1 (1 vot)    
  O amenda simbolica (Miercuri, 12 februarie 2020, 19:00)

  Milka Man [utilizator]

  si cam atat...Ar trebui ca aceasta clinica sa fie inchisa permanent, iar cei implicati sa plateasca cel putin 1 milion euro. Asa, ca invatatura de minte pentru restul "specialistilor".


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by