Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a explicat, marţi, că a decis să trimită Corpul de control la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti deoarece acolo "apar evenimente în cascadă". Controlul la Spitalul Universitar, unul dintre cele mai mari spitale de urgență din București și din țară, a început astăzi.

Victor CostacheFoto: AGERPRES

"Am trimis acolo Corpul de control. Acolo apar evenimente în cascadă. (...) Este un spital important de care depinde viaţa a mii de pacienţii. Este unul dintre cele mai mari spitale din România şi fac un apel la echipele medicale să nu intre într-un joc politic. Toţi medicii au depus un jurământ, au o datorie faţă de pacient şi faţă de instituţia în care lucrează şi să lăsăm Corpul de control să vadă dacă sunt nereguli şi să nu se impieteze calitatea îngrijirilor medicale care sunt acordate pacienţilor", a afirmat ministrul Sănătății, citat de Agerpres.

Victor Costache a adăugat că, din câte știe el, în unitatea medicală se efectuează intervenţii chirurgicale: "Din câte ştiu se operează acolo. Au apărut disfuncţionalităţi în gestionarea unor aparate medicale şi aşteptăm analiza Corpului nostru de control, a Inspecţiei Sanitare de Stat, pentru a lua măsuri. Este foarte important: este un colectiv mare de medici şi asistente medicale. Fac o treabă extraordinară, foarte multe intervenţii, este un volum de muncă foarte mare şi trebuie să avem cu toţii inteligenţa să trecem de la stadiul conflictului la stadiul soluţiilor."

Precizările ministrului Sănătății vin după ce în presă au apărut ieri informații potrivit cărora medici de la secţiile de ortopedie-traumatologie de la SUUB ar fi amânat mai multe operaţii, pe motiv că aparatura nu ar fi avut avizul CNCAN.

Ulterior, conducerea spitalului a precizat că nu a fost informată de niciunul dintre cei doi şefi ai secţiilor de ortopedie-traumatologie că au fost amânate intervenţii chirurgicale şi că în programul operator erau pacienţi care necesitau intraoperator control radiologic.

"În cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti există Serviciul de Radiologie, care funcţionează 24 de ore din 24, 7 zile din 7, astfel încât medicii de la Radiologie pot să-i ajute pe medicii de pe secţiile de ortopedie-traumatologie, acestea în condiţiile în care niciunul dintre medicii din cadrul secţiilor de ortopedie-traumatologie nu poate utiliza individual aparatura mobilă cu radiaţii ionizante, deoarece nu are permis pentru practici cu radiaţii ionizante de nivel 2 eliberat de CNCAN", au arătat reprezentanății Spitalului Universitar, într-un comunicat remis presei luni.

  • Incidentele de la Spitalul Universitar s-au ținut lanț, în ultima perioadă

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a decis să trimită Corpul de Control la Spitalul Universitar de Urgență din București, au declarat luni pentru HotNews.ro surse din Ministerul Sănătății. Spitalul Universitar a fost afectat de câteva scandaluri în ultima perioadă. Controlul de la Spitalul Universitar ar urma să înceapă astăzi, potrivit surselor citate.

Spitalul Universitar este condus de medicul Adriana Nica. Potrivit informațiilor apărute în presă în ultimii ani, Adriana Nica, managerul Spitalului Universitar, este partenera de viață a fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu.

Motivul pentru care conducerea Ministerului Sănătății a decis să trimită Corpul de Control este că aparatura de radiologie de la acest spital nu are avize de funcționare din partea Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) care este obligatoriu, potrivit legii.

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a fost sesizată de Daniel Simion, asistent la Spitalul Universitar și avertizor de Integritate. În vara anului 2018, Daniel Simion a făcut greva foamei în fața spitalului pentru a atrage atenția asupra lipsei de condiții din spitalul în care lucrează.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, care a făcut publice, în ultima perioadă, o parte dintre problemele și neregulile de la Spitalul Universitar, i-a cerut public, de mai multe ori, ministrului Sănătății, să trimită Corpul de Control la Spitalul Universitar.

Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, a trimis Corpul de Control la Ministerul Sănătății în august 2018, însă rezultatele acelui control nu au fost făcute niciodată publice de către Ministerul Sănătății. Sorina Pintea a motivat, la acea vreme, că o parte dintre concluzii au fost trimise Parchetului General și nu pot fi făcute publice.

Spitalul Universitar, unul dintre cele mai mari spitale de urgență din București și din țară, s-a aflat în centrul câtorva scandaluri, în ultima perioadă:

  • În presă au apărut recent informații și imagini care arată că din tavanul blocului operator al Spitalului Universitar, redeschis la începutul lunii decembrie după lucrări care au durat 13 ani, au început să cadă bucăți, la puțin peste o lună de la inaugurare.
  • Luna trecută, Spitalul Universitar de Urgență București a fost amendat cu 20.000 de lei, după ce inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București au constatat nereguli în manipularea pacienților decedați. Controlul a fost făcut după ce în spațiul public au apărut imagini cu trupul neînsuflețit al unui pacient abandonat cu orele pe scările interioare. Imaginile cu pacientul abandonat pe scări au fost publicate de deputatul USR Emanuel Ungureanu pe pagina sa de Facebook.
  • De asemenea, Direcția de Sănătate Publică din București a efectuat recent un control și a sancționat Spitalul Universitar de Urgență, după ce deputatul USR Emanuel Ungureanu a semnalat nereguli în legătură cu gestionarea deșeurilor provenite din activitatea medicală, inclusiv fluide biologice și sânge.