Pacienții români care au nevoie de transplant pulmonar și nu pot fi operați în România vor putea fi primiți pentru astfel de intervenții complexe în Franța, după un acord între ministrul Sănătății, Victor Costache, și omologul său francez.

TransplantFoto: Agerpres

În România, primul transplant pulmonar a fost realizat în anul 2018, la Spitalul Sfânta Maria din București. În ultimii 2 ani, în țara noastră au avut loc doar 8 astfel de intervenții, cu toate că lista de așteptare pentru pacienți este lungă.

Aflat în vizită de lucru în Franța, ministrul Sănătății nu a participat, ieri, la ședința de Guvern în cadrul căreia a fost adoptată OUG care modifică prevederi din Legea nr. 95/2006 din domeniul Sănătății. Ministerul Sănătății a fost reprezentat la ședința de Guvern de secretarul de stat Nelu Tătaru.

Victor Costache a vizitat, ieri, Spitalul Universitar Foch din Franța, unul dintre cele mai importante spitale din Europa, care și-a dat acordul să primească pacienți români pentru efectuarea de transplant pulmonar.

"Ne-am înțeles cu specialiștii și conducerea unității medicale să preia cazurile grave, complexe, care necesită transplant pulmonar și care nu se pot rezolva în Romania. Mai mult vom deschide cu medicii francezi un program de pregătire pentru specialiștii români în domeniul transplantului și al chirurgiei oncologice ", a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache, după vizita de lucru de la Spitalul Universitar Foch.

Ministetul Sănătății din România și Ministerul Solidarității și Sănătății din Franța urmează să semneze un Medorandum de Înțelegere pentru domeniul medical.

Documentul prevede încheierea de parteneriate, schimb de experiență și bune practici în domenii sensibile precum marii arși, transplant pulmonar, chirurgie cardiacă pediatrică.