Ministerul Sănătății a finalizat astăzi achiziția celor 35.000 de doze de vaccin gripal suplimentare pentru campania de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Noile doze de vaccin gripal ar urma să ajungă în maximum o săptămână la Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, de unde vor fi distribuite către cabinetele medicilor de familie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministerul Sănătății amintește că, până la data de 26.01.2020, au fost vaccinate antigripal 1.475.494 persoane din grupele considerate la risc - copii, vârstnici, pacienți cu boli cronice de toate vârstele, femei însărcinate - cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății. Persoanele care nu fac parte din așa-numitele grupe la risc nu beneficiază de vaccin distribuit gratuit de Ministerul Sănătății și se pot vaccina pe cont propriu, cu vaccin cumpărat din farmacii.

Potrivit Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, la nivel național există stocuri de medicamente antivirale specifice (Oseltamivir) care sunt eliberate în farmaciile cu circuit deschis pe bază de prescripție medicală.

Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripa.

De asemenea, se recomandă evitarea automedicației și consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare, precum și izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei.

În plus, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației Naționale au încheiat un protocol de colaborare pentru monitorizarea evoluției epidemiologice determinată de creșterea numărului de cazuri de îmbolnăvire prin infecții respiratorii acute și gripă în unitățile de învățământ.