Activitatea gripală a avut un trend crescător în ultima săptămână, când s-au înregistrat 7 noi decese și peste 3.600 de cazuri de îmbolnăviri, arată datele publicate astăzi de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. În total s-au înregistrat 3.645 de cazuri de gripă clinică (diagnosticată pe baza simptomelor), iar 398 dintre acestea au fost confirmate în laborator cu virus gripal, arată datele publicate astăzi de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. Este prima săptămână epidemică din acest sezon, însă în România nu sunt întrunite, în acest moment, condițiile pentru declararea unei epidemii de gripă. Epidemia se declară în cazul în care vor fi 3 săptămâni epidemice consecutive.

HotNews.roFoto: Hotnews

Numărul cazurilor de îmbolnăviri înregistrate în ultima săptămână este cu 7,4% mai mare comparativ cu aceeași săptămână a sezonului precedent.

Gripa în cifre:

  • Prima săptămână epidemică din acest sezon. Deorece creşterea numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) a fost mai mare de 20% şi au fost detectate mai mult de 10% virusuri gripale aparţinând aceluiaşi subtip, din totalul produselor patologice testate, saptamana a fost caracterizată ca prima saptamană epidemică din acest sezon.
  • 3.645 de cazuri de gripă clinică înregistrate pe întreg teritoriul țării, în creștere cu 7,4% față de cele raportate în aceeași săptămână a anului trecut (3.393 de cazuri).
  • În București s-au înregistrat în ultima săptămână 1.366 de cazuri de gripă clinică, dintre care 74 confirmate cu virus gripal în laborator.
  • Numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute la nivel național (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 102.981, cu 23.2% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (134.201) și cu 26.1% mai mare comparativ cu cel din saptămâna anterioară (81.646). În sezonul precedent, varful epidemic a avut loc cu 3 săptămâni mai devreme decât în mod obișnuit, precizează Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.
  • 7 decese în ultima săptămână. Au fost confirmate 7 decese noi confirmate cu virus gripal.
  • 10 decese de la începutul sezonului. De la începutul sezonului 2019-2020 au fost înregistrate 10 decese confirmate cu virus gripal, din care 7 tip A, subtip (H1)pdm09, 2 tip B și 1 tip A în curs de subtipare.
  • Au fost raportate 15 cazuri de Infectii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 4 mai puține față de săptămâna precedentă și cu 75 mai puține față de aceeași perioadă a sezonului precedent.
  • În sezonul precedent, în perioada similară, au fost înregistrate 69 de decese confirmate cu virus gripal, dintre care 52 tip A, subtip (H1)pdm09, 8 subtip H3 și 9 A nesubtipat.
  • De la începutul sezonului au fost confirmate cu laboratorul 398 cazuri de gripă: 64 de cazuri de gripă cu virus AH3, 63 de cazuri de gripă cu virus AH1, 84 de cazuri de gripă A nesubtipat și 187 de cazuri gripă cu virus B.
  • Până la data de 26.01.2020 au fost vaccinate antigripal 1.475.494 persoane din grupele la risc - copii, vârstnici, pacienți cu boli cronice de toate vârstele, femei însărcinate - cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății. Persoanele care nu fac parte din așa-numitele grupe la risc nu beneficiază de vaccin distribuit gratuit de Ministerul Sănătății și se pot vaccina pe cont propriu, cu vaccin cumpărat din farmacii.

Situația cazurilor de gripă pe județe:

Citește și: