Deputatul USR Emanuel Ungureanu a publicat, miercuri seara, noi dovezi privind situația de la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), el făcând publică o înregistrare audio în care se aude cum asistente șefă face instructaj cu o parte din personal, în legătură cu aruncarea sângelui, anunță Mediafax.

Foto:

„Ieri am prezentat dovezi clare care atestă faptul că la Spitalul Universitar de Urgență București se aruncă în canalizarea Bucureștiului sânge contaminat provenit din sălile de operații ale acestei unități sanitare. Evident, personalul spitalului habar nu avea despre procedurile de decontaminare ale sângelui, epidemiologul spitalului este praf și pulbere și doamna manager Nica a bătut câmpii toată seara pe televizoare că este ok să se arunce sânge în chiuvete și wc-uri și apoi în canalizare pentru că ei respectă proceduri... Nici vorbă!”, conform sursei citate.

Ungureanu mai spune că în urma controlului DSP s-a constatat că spitalul a achiziționat aparatură de decontaminare, „dar au uitat de ea și le țin în cutii, nedesigilate!”

„Conform unei înregistrări audio, abia astăzi de dimineață, la ora 7, în Blocul Operator Central, asistenta șefă a făcut instructajul cu o mică parte din personal, cu toate că de câteva săptămâni se operează în sălile din această structură modernizată unde pe alocuri deja cade tavanul!!! Cu un tupeu nemărginit, doamna Nica, managerul Spitalului Universitar București amenința cu plângeri penale pe cei care denigrează imaginea spitalului”, scrie Ungureanu. Anterior, marți, Ungureanu a publicat imagini din Spitalului Universitar, în care se vede cum este aruncat sângele contaminat la chiuvetă.

„Mii de litri de sânge contaminat și alte deșeuri infecțioase de la sute de unități sanitare din România sunt aruncate ZILNIC în sistemul de canalizare!!! În imaginile pe care le vedeți aici, sângele din sălile de operație, contaminat cu diferite bacterii periculoase din Spitalului Universitar de Urgență București dar și alte fluide biologice contaminate sunt evacuate în sistemul de canalizare prin intermediul chiuvetelor sau chiar ale WC-urilor, fără să se respecte procesul de decontaminare! Pericolul pentru sănătatea publică este unul uriaș!”, a scris deputatul USR.

Legat de acest caz, ministrul Sănătății, Victor Costache, a afirmat, marți seara, că imaginile „sunt șocante”, motiv pentru care a trimis Corpul de control al MS să facă verificări, precizând că „măsurile vor fi foarte dure”. „Imaginile sunt șocante. Mâine (miercuri - n.red.) vom trimite Corpul de control, dar măsurile vor fi dure. Trebuie respectate procedurile. Trebuie să vedem ce s-a întîmplat la Spitalul Universitar de s-a ajuns la astfel de derapaje. Este cu atât mai șocant cu cât doamna manager este medic pe Terapie Intensivă”, a spus ministrul Sănătății, la Digi 24.

Victor Costache a precizat că aruncarea sângelui în sistemul de canalizare este interzisă. „Nu putem exclude și alte derapaje. Nu au voie să facă asta (să arunce sânge în chiuvete - n.red.). Trebuie să respecte procedurile și vom analiza cu severitate situația de la Spitalul Universitar”, a spus ministrul.