Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș” restricționează accesul vizitatorilor, anunțul venind în contextul unui număr tot mai mare de cazuri de gripă în România. De asemenea, Ministerul Sănătății a anunțat măsuri suplimentare pentru combaterea gripei, iar ministrul a aprobat suplimentarea cu încă 35.000 a numărului de doze de vaccin gripal.

HotNews.roFoto: Hotnews

La Balș are voie să vină un singur aparținător pentru fiecare pacient în timpul orelor de vizită, iar acesta nu poate sta mai mult de zece minute, a anunțat Streinu Cercel, managerul Institutului.

Măsura a fost luată după ce în ultimele 24 de ore s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe peste 600 de pacienți, dintre care 171 au fost diagnosticați cu gripă.

Având în vedere faptul că, în perioada 15.01.2020 – 20.01.2020, au fost confirmate 2 cazuri de gripă de tip A în Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta (IPMN),‭ ‬este necesară restricționarea accesului aparținătorilor în incinta IPMN, în vederea limitării apariției cazurilor de infecții cu virus gripal în rândul pacienților internați.

Este al doilea spital din București care restricționează accesul vizitatorilor, după Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, care a luat această măsură încă de joi seară.

UPDATE 11.17 Ministerul Sănătății a decis măsuri suplimentare pentru prevenirea, limitarea și tratarea îmbolnăvirilor prin gripă, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Astfel, a fost organizată o colaborare interdisciplinară cu Institutele de Boli Cardiovasculare din București, Cluj Napoca, Tg Mureș, Timișoara, dar și cu Spitalul Polisano din Sibiu pentru asigurarea unei tehnici extracorporale de suport cardiac și respirator prelungit pentru persoanele cu insuficiență respiratorie severă - ECMO. Este o tehnologie modernă folosita ca suport în astfel de situații. ECMO se va aplica persoanelor cu complicatii datorate gripei, precizează MS.

De asemenea, ministrul Sănătății, Victor Costache a aprobat suplimentarea cu încă 35.000 a numărului de doze de vaccin gripal pentru campania de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Pana la data de 19 ianuarie 2020, un număr de 1.447.831 de persoane au fost imunizate din cele 1.500.000 doze achiziționate de MS.