Evali, o afecțiune indusă de țigara electronică, a provocat 26 de decese în Statele Unite. În România, boala este necunoscută

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 21 ianuarie 2020, 9:53 Actualitate | Sanatate


Tigara electronica
Foto: pixabay.com
​Evali, o afecțiune indusă de țigara electronică, a provocat 26 de decese anul trecut în Statele Unite, dar boala este necunoscută în România, avertizează profesorul Florin Mihălțan, unul dintre cei mai cunoscuți medici pneumologi din România. Florin Mihălțan subliniază că, atunci, când a fost lansată țigara electronică, s-a spus despre aceasta că nu este dăunătoare, dar "nu există tip de produs sănătos (din tutun - n.red.), există doar promovare intensă cu nişte victime recrutate din rândul adolescenţilor".


Info pe scurt:
 • Niciun caz diagnosticat în România. În România, Evali este o afecțiune necunoscută și nu au fost diagnosticate cazuri până în acest moment.
 • 26 de decese și peste 1.200 de îmbolnăviri în SUA, anul trecut. În Statele Unite au fost raportate, până în luna octombrie a anului trecut, 26 de decese în 21 de state. 1.299 de cazuri de Evali au fost raportate anul trecut în Statele Unite.
 • Media de vârsta a pacienților din SUA - 24 de ani. 70% dintre pacienții diagnosticați cu Evali în Statele Unite sunt barbați, iar vârsta medie este de 24 de ani. 94% au utilizat produsul în săptămâna precedentă debutului simptomelor bolii, iar 88% au raportat consumul zilnic.
 • Care sunt simptomele. Medicul Florin Mihălțan le recomandă utilizatorilor de țigări electronice sau alte dispozitive de tip vaping să își monitorizeze eventualele simptome - dureri abdominale, greață, vărsături, diaree, tuse, dispnee, durere toracică - iar în cazul în care au probleme, să solicite asistență medicală.
 • Substanțe dăunătoare. Aerosolul produs de lichidul încălzit din țigara electronică, inhalat de utilizatori, conține substanțe dăunătoare, atrage atenția medicul pneumolog Florin Mihălțan.
 • Toți pacienții diagnosticați cu Evali în Statele Unite aveau istoric de utilizare a țigaretei electronice sau a altor produse conexe.


 • Florin Mihălțan: Există o varietate îngrijorătoare de țigări electronice și produse pe bază de vaping, foarte atractivă pentru adolescenți

Medicul pneumolog Florin Mihălțan afirmă că există "o varietate îngrijorătoare, foarte bine cunoscută de adolescenți, foarte atractivă" de țigări electronice și produse pe bază de vaping.

Produsele de tipul țigară electronică includ dispozitive, lichide, arome, capsule cu refil și rezervoare. Aceste dispozitive încălzesc lichidul pentru a produce un aerosol care este inhalat de către utilizator.

Aerosolul din țigară electronică poate conține substanțe dăunătoare sau cu potențial dăunător, precum nicotină, metale grele (ex., plumb, nichel, staniu), compuși organici volatili, particule ultrafine, produse chimice cauzatoare de cancer sau agenți aromatizanți, precum diacetyl.


Florin Mihălțan

Potrivit medicului Florin Mihălțan, simptomele care pot semnala prezența Evali sunt dureri abdominale, greață, vărsături, diaree, tuse, dispnee, durere toracică. Semnele prezente ale instalării afecțiunii sunt: tahicardie, febră, tahipnee (stare patologică constând în accelerarea anormală a ritmului de respiraţie), hipoximie. El le recomandă utilizatorilor de țigări electronice ca, în cazul în care au astfel de probleme, să solicite asistență medicală.

În Statele Unite au fost raportate, până în luna octombrie a anului trecut, 26 de decese în 21 de state. 1.299 de cazuri de Evali au fost raportate anul trecut în Statele Unite.

De asemenea, 530 de cazuri de afectare pulmonară asociată consumului de țigări electronice sau produse pe bază de vaping au fost raportate, până în septembrie anul trecut, către Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite.

Toți pacienții diagnosticați cu Evali aveau istoric de utilizare a țigaretei electronice sau a altor produse conexe, dar cercetările Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite nu au identificat o substanță specifică sau un produs care să fie comun tuturor cazurilor. Majoritatea pacienților au raportat utilizarea de canabinoizi precum THC sau CBD, iar unii dintre ei au raportat doar utilizarea de nicotină.

Majoritatea pacienților au fost spitalizați cu boli respiratorii și au primit tratament pentru presupuse etiologii infecțioase. Unii pacienți au răspuns la tratamentul cu steroizi sau antibiotice.

Majoritatea pacienților au supraviețuit și nu s-a demonstrat că la externare există sechele post-afecțiune (de exemplu, funcție pulmonară redusă).

Până acum au predominant pacienții tineri, fără alte afecțiuni.

Stabilirea diagnosticului ar putea fi mai complicată la adulții predispuși la afecțiuni pulmonare cronice sau alte comorbidități, ceea ce conduce la subdiagnosticarea afecțiunii.

Nu este clar deocamdată dacă severitatea este mai accentuată la adulți, dar este mai probabil să conducă la deces în cazul acestora.


Ce le recomandă medicul Florin Mihălțan celor care utilizează produse de tip țigară electronică:

 • Să nu cumpere aceste produse de la comercianți stradali (ex. țigară electronică cu THC, alte canabinoide).
 • Să nu modifice mecanic produsele și să nu adauge substanțe care nu sunt prevăzute de producător.
 • Să își monitorizeze eventualele simptome - dureri abdominale, greață, vărsături, diaree, tuse, dispnee, durere toracică.
 • Să apeleze imediat la asistență medicală dacă aveți suspiciuni referitoare la starea lor de sănătate.

Ce le recomandă profesorul Florin Mihălțan medicilor pneumologi:

 • Să îi întrebe pe pacienții care confirmă consumul de țigară electronică sau de produse de vaping în ultimele 90 de zile despre semnele și simptomele afecțiunilor respiratorii.
 • Să îi întrebe pe pacienții care prezintă semne și simptome de afectare respiratorie despre consumul de țigară electronică sau de produse de vaping în ultimele 90 de zile.
 • Dacă se suspectează utilizarea unui produs de tip țigară electronică ca o posibilă etiologie a bolii respiratorii a unui pacient, să se solicite detalii despre produsul respectiv.

 • Florin Mihălțan: Nu există niciun tip de produs cu tutun sănătos

Medicul Florin Mihălțan atrage atenția că nu există niciun tip de produs cu tutun sănătos și că "Evali este o nouă afecţiune indusă de ţigara electronică, o noua consecinţă a fumatului. Nu există tip de produs (din tutun - n.red.) sănătos, există doar promovare intensă cu nişte victime recrutate din rândul adolescenţilor. Dinamica este îngrijorătoare. Ce este în aceste ţigări electronice? Se pedalează foarte mult pe agenţi aromatizanţi, dar există o multitudine de alţi compuşi care sunt inhalaţi de aceşti vapers şi care sunt dăunători. Unii susţin că această ţigară electronică este dăunătoare doar din cauza adăugărilor la nicotină pe care le face prin iniţiative proprii un adolescent doritor să mai încerce şi alte lucruri. Pentru mulţi dintre aceştia doar consumul acelei ţigări electronice cu nicotină este dăunător. Apare manifestare respiratorie. Ea este punctată şi de unele expresii gastrointestinale şi simptome sistemice şi aproape toate cazurile au avut antecedente de prezentare. Semnele prezente sunt patru: tahicardie, febră, tahipnee, hipoximie".Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie, mai spune că unul dintre compuşii lichidului din ţigara electronică, propilen glicol, induce crize de astm: "El exacerbează crizele de sufocare la un bolnav cu BPOC cu astm. Aromele sunt, în plus, dăunătoare în acest produs. Ele sunt la rândul lor cu posibile relaţii cu leziuni pulmonare."

Potrivit medicului Florin Mihălțan, în cazul Evali există două linii de terapie: antibiotice şi corticoizi: "Avem o nouă afecţiune. Cine este responsabil de ea? Este industria tutunului. Cine este coresponsabil? Aş zice fără menajamente cei care promovează siguranţa acestor produse, şi bineînţeles şi doctorii care nu sunt educaţi să stopeze, şi ONG-urile, guvernele, ţările care nu au făcut nimic în acest moment, doar au mers pe câştiguri imediate şi pe contribuţia la bugetul de stat. Iar de aici, pe această boală se construieşte la ora actuală un întreg eşafodaj, care impune medicilor o nouă atitudine în faţa unui consumator de ţigară electronică. Se discută de foarte multe relaţii inclusiv cu drogurile şi care dau de gândit."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15221 vizualizari

 • +4 (18 voturi)    
  ... (Marţi, 21 ianuarie 2020, 10:17)

  tirolez [utilizator]

  Ma uit la liceele din zona mea, foarte multi elevi fumeaza. In fiecare pauza unii dintre ei. Poate si parintii ar trebui sa fie mai implicati si sa le explice consecintele, dar probabil majoritatea sunt ei insisi fumatori. Ce sanse ai sa nu devii fumator cand vezi ambii parinti fumand inca de cand erai mic.
 • 0 (16 voturi)    
  Sa dea Orban o lege (Marţi, 21 ianuarie 2020, 10:41)

  robyzs [utilizator]

  Sa dea Orban o lege sa taxeze mai mult aceste tigari si sa ii oblige sa afiseze mesaje de avertizare.

  De Dosarul HexiPharma se mai aude ceva?
 • +2 (16 voturi)    
  Hmm (Marţi, 21 ianuarie 2020, 10:42)

  Calinul [utilizator]

  oare cat au platit cei de la Marlboro end Co pentru aceasta stire
  • +1 (9 voturi)    
   Da (Marţi, 21 ianuarie 2020, 11:01)

   MG83 [utilizator] i-a raspuns lui Calinul

   Se vede interesul Big tabaco pentru astfel de stiri si dezinteresul dl. Mihaltan de a studia subiectul.
   https://www.yalemedicine.org/conditions/evali/
   "THC has been detected in most of the EVALI case samples tested by the FDA so far, according to the CDC. In additional guidance, the FDA cautioned people against adding additional substances to vaping products and to not use products obtained off the street."
  • +6 (12 voturi)    
   ... (Marţi, 21 ianuarie 2020, 11:05)

   ursu_rebegea [utilizator] i-a raspuns lui Calinul

   Mult, iti dai seama. Sunt disperati ca li se subtiaza ciolanul.
 • +4 (16 voturi)    
  incomplet (Marţi, 21 ianuarie 2020, 10:44)

  Pezdicel [utilizator]

  Articol incomplet si creat special pentru a speria. Studiile din USA au aratat ca Vitamina E + CBD/THC = combinatie proasta.
  "Meanwhile, health officials investigating EVALI cases have found that many patients used vaping liquid that contained additional compounds, such as THC, cannabinoid (CBD) oil, and vitamin E oil." https://www.cdc.gov/media/releases/2019/p1220-cases-EVALI.html
 • 0 (12 voturi)    
  Articol partinitor (Marţi, 21 ianuarie 2020, 11:04)

  MG83 [utilizator]

  https://www.yalemedicine.org/conditions/evali/
  "THC has been detected in most of the EVALI case samples tested by the FDA so far, according to the CDC. In additional guidance, the FDA cautioned people against adding additional substances to vaping products and to not use products obtained off the street" Deci boala a aparut la cei care au consumat lichide ilegale. https://www.theguardian.com/society/blog/2019/dec/31/e-cigarettes-are-still-safer-than-smoking-scientists-find
 • +3 (11 voturi)    
  Expert Habarnist (Marţi, 21 ianuarie 2020, 12:32)

  banatul e fruncea [utilizator]

  Sfatul tipic dat de expertii habarnisti... Cel mai bine nu faceti nimic... Nu stie sa ne spuna ce exact e daunator, de ce e daunator, cum se pot evita daunele, numai sa nu folosim nimic...
 • 0 (12 voturi)    
  despre (Marţi, 21 ianuarie 2020, 13:42)

  costelo999 [utilizator]

  lichidul de tigara electronica se compune din glicerina, nicotina, arome diverse. glicerina este de 2 feluri, propilen glicol, a nu se confunda cu lichidul de racire ( etilen glicol) si glicerina vegetala care intra in componenta : sapun, sampon, pasta de dinti, prajituri, etc si mai numita glicerina vegetala. aromele sunt toate compuse artificial din componente chimice. deci in consecinta care din aceste componente duce la aceasta boala si in ce concentratie. articolul este de 2 lei, nu raspunde la intrebari, in functie de componente lichidului de vapat si concentratia acestui lichid 0.6, 0.12 , 0.18, 0.36. vaperi folosesc fie propilen glicol, nicotina si arome, fie glicerina vegetala, nicotina si arome, in diverse concentratii 0.6, 0.12 , 0.18, 0.36. nicotina fiind produs natura. deci care produs conduce la aceasta boala ? dom doctor nu stie dar vorbeste sa se afle in treaba. de 7 ani vapez si nu am simptomele astea, glicerina naturala, apa si nicotina, atit concentratie 0.6 care inseamna sub 0.1 mg la tigari, si probabil o sa continui, fara tigari, happy vaping.
  • 0 (6 voturi)    
   Propylene Glycol (Marţi, 21 ianuarie 2020, 16:19)

   Robin_W [utilizator] i-a raspuns lui costelo999

   "glicerina este de 2 feluri: propilen glicol... si glicerina vegetala..."
   Propylene glycol NU este glicerina! PG este un alcool lichid ce poate fi folosit ca solvent in diferite aplicatii. World Health Organization si FDA au gasit PG ca find safe pentru vaping!
   Cazurile care in ultima vreme au 'speriat' sunt cele in care s-au folosit diferite arome (canabis) pe baza de ulei sau cu diacetyl - si pe buna dreptate, acestea nu au ce cauta in componenta lichidului de vapat.
   • -1 (1 vot)    
    Hmm... (Marţi, 21 ianuarie 2020, 20:29)

    elisan [utilizator] i-a raspuns lui Robin_W

    World Health Organization si FDA au gasit PG ca find safe pentru vaping!

    Nu e adevarat !
  • +1 (1 vot)    
   Si? (Marţi, 21 ianuarie 2020, 20:30)

   elisan [utilizator] i-a raspuns lui costelo999

   de 7 ani vapez si nu am simptomele astea...

   Exemplele personale sunt irelevante.
 • 0 (8 voturi)    
  doctor spaguit (Marţi, 21 ianuarie 2020, 16:16)

  garderobierul [utilizator]

  Afirmatiile domnului doctor Mihaltan confirma atat incompetenta domniei sale.

  Evident, faptul ca "parerile" domniei sale au fost sau nu influentate de BigTobacco este mai putin relevant dar, cu siguranta, aceste opinii "medicale" ale domniei sale au potentialul de a ucide un fumator care ar putea tine cont de ele si ar continua sa fumeze in loc sa apeleze la aceasta alternativa mult mai putin nociva.

  Ii dorim sanatate si putere de intelegere a lumii in care traim.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by