Deputatul USR Emanuel Ungureanu a publicat, joi, pe pagina sa de Facebook, imagini cu trupul unui pacient "abandonat cu orele pe scările interioare, în dispreț total față de cel decedat" după ce a murit la spitalul Universitar din București.

Spitalul UniversitarFoto: Facebook - Emanuel Ungureanu

"Pe lângă aspectele de bun simț care țin de respectul pentru cel decedat și pentru cei vii care circulă pe scările interioare ale spitalului și sunt expuși la supliciul de a vedea un mort înfășurat în cearceaf lângă scări, conducerea spitalului a încălcat o procedură operațională instituită în mandatul vechiului manager al Spitalului Universitar de Urgență București, Cârstoiu", adaugă Emanuel Ungureanu, care este vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

Conform acestei proceduri, "pe fiecare etaj din acest spital trebuia amenajată o cameră specială unde după ce se constată decesul unei persoane, cadavrul este păstrat două ore pe secția unde a decedat bolnavul și apoi este dus la morgă. În mandatul doamnei Nica, această procedură nu se mai respectă și morții sunt expuși așa cum puteți vedea în foto."

Emanuel Ungureanu adaugă că "este inutil să vă spun că imaginea câinilor vagabonzi și sacii de gunoi de la intrarea în Spitalul Universitar de Urgență București sunt parte din peisajul cu care ne-am obișnuit în spitalele din București. Sunt convins că doamna Nica va spune că aceste imagini sunt trucate și domnul Cepoi (președintele Autorității Naționale pentru Managementul Calității în Sănătate - n.red.) ne va explica că așa sunt tratați morții și în Germania... Cepoi de la ANMCS și Nica ar trebui demiși, însă, din păcate, după ultimele decizii ale domnului Orban și ale domnului Costache nu îmi dau seama dacă are cine."

  • Victor Costache a trimis DSP la Spitalul Universitar

Ministerul Sănătății anunță că, la solicitarea ministrului Sănătății, Victor Costache, Direcția de Sănătate Publică din București a trimis o echipă de inspectori sanitari la Spitalul Universitar de Urgență București pentru a verifica situatia la fata locului, respectarea legislației si a procedurilor în caz de deces.

Echipa de control va întocmi un raport si va lua măsurile ce se impun, mai precizează Ministerul Sănătății.

Și conducerea spitalului Universitar spune că a demarat "o anchetă administrativă vinerea trecută" în cazul pacientului decedat care ar fi fost lăsat înfăşurat într-un cearceaf pe o targă, într-o zonă de evacuare în caz de incendiu.

"Referitor la imaginile apărute în spaţiul public, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti face următoarele precizări: decesul s-a produs în cursul dimineţii de vineri, 10 ianuarie. Conform legislaţiei în vigoare, 'după două ore de la deces cadavrul este transferat la morgă', de către brancardierii secţiei unde a decedat bolnavul, însoţiţi de asistentul medical. În acest sens, persoana decedată a fost scoasă din secţie pentru a fi transportată la Anatomie Patologică. Secţia în care a decedat pacientul fiind situată la etajul 10 al spitalului, până la sosirea liftului, pentru a fi transportat la Anatomie Patologică, persoană decedată a fost pusă în acea zonă, o zonă de evacuare în caz de incendiu, pentru a nu sta în spaţiul unde circulau bolnavii şi aparţinătorii", se arată într-un comunicat al spitalului Universitar.