Ministerul Sănătății a precizat, miercuri, că Marius Daniel Șișu, fost președinte al Agenției Naționale a Medicamentului demis acum 6 zile, "nu este angajat în cadrul instituției", după ce deputatul USR Emanuel Ungureanu acuzase că Șișu ar fi devenit consilierul lui Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, după ce a fost demis de Victor Costache de la conducerea Agenției Naționale a Medicamentului. Marius Daniel Șișu a condus timp de aproape un an Agenția Națională a Medicamentului cu toate că picase, cu doar câteva luni înainte de a fi numit, admiterea la Facultatea de Farmacie.

Marius ȘișuFoto: Arhiva personala

"Ministerul Sănătății precizează că domnul Marius Daniel Șișu nu este angajat în cadrul instituției", a anunțat miercuri instituția condusă de Victor Costache.

Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale este una dintre cele mai tehnice instituții din domeniul medical și este cea care decide ce medicamente intră sau ies de pe piața din România. De asemenea, Agenția Națională a Medicamentului ar trebui să monitorizeze permanent stocurile de medicamente din țara noastră, în condițiile în care medicamente esențiale lipsesc adesea de pe piața din România.

Andrei Baciu (33 de ani), secretarul de stat din Ministerul Sănătății acuzat de Emanuel Ungureanu că l-ar fi numit pe Marius Daniel Șișu consilierul său, a fost propus ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș și retras după câteva ore.

Andrei Baciu

Marius Daniel Șișu (36 de ani), fostul președinte al Agenției Naționale a Medicamentului demis săptămâna trecută de Victor Costache, fusese numit în februarie anul trecut, la mai puțin de un an după ce picase admiterea la Facultatea de Farmacie.

Același Marius Daniel Șișu s-a "remarcat", înaintea numirii la Agenția Medicamentului, promovând detoxifierea cu sucuri de castravete.

Emanuel Ungureanu, care este vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, scrisese, miercuri, într-o postare pe pagina sa de Facebook: "Ce urmează să vă relatez este uluitor, după ce ministrul Sănătății l-a demis pe Marius Daniel Șișu din fruntea Agenției Naționale a Medicamentului(ANM) acesta și-a găsit culcuș, atenție, în Ministerul Sănătății, care îl pusese pe liber pentru incompetență! Mâna lungă și păroasă a unor băieți deștepți din industria farma l-au plasat pe Șișu chiar lângă Secretarul de Stat Andrei Baciu care a primit sarcina din partea ministrului Costache să se ocupe de politica medicamentului."

Emanuel Ungureanu mai scria că Alina Magdalena Mușetescu, fosta șefă a Departamentului de Studii Clinice din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului, care "acum două zile figura că a fost pusă pe liber", a revenit la Agenția Medicamentului: "Șișu a avut grijă ca la plecare să o lase în urmă pe doamna Alina Mușetescu care după ce a fost îndepărtată pentru câteva ore de la ANMDM prin încetarea detașării de la firma Arta Core Vision SRL și-a făcut rost de o detașare la Spitalul Victor Babeș și s-a întors în liniște, prin ordinul lui Șișu, la ANMDM de unde figura acum două zile că era pusă pe liber."

Emanuel Ungureanu

"Să nu amețiți, pe scurt, prin manevre de tip mafiot, Șișu și Mușătescu controlează ANMDMR, deși Ludovic Orban se lăudase că ne scăpase de ei. Nu ne-a scăpat, ci i-a înșurubat mai bine, chiar lângă Ministrul Sănătății, care nu pare să aibă habar despre aceste manevre oculte care se întâmplă în Ministerul Sănătății încă controlat de Georgeta Bumbac, Secretarul General al Ministerului Sănătății, o tipă unsă și cu alifiile din PSD și cu cele din PNL. Voi vedea în următoarele 24 de ore dacă PNL este sau nu aceeași mizerie cu PSD", a acuzat Emanuel Ungureanu.

Emanuel Ungureanu a depus, miercuri dimineață, o plângere la Agenția Națională de Integritate împotriva Alinei Magdalena Mușetescu, fostă șefă a Departamentului de Studii Clinice din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului, pe care o acuză de posibil conflict de interese și incompatibilitate - aceasta ar fi aprobat studii clinice pentru o firmă la care era acționar, în perioada în care a fost șefa Departamentului de Studii Clinice din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului. Deputatul USR spune că "nu este normal ca eu să fac plângeri la ANI împotriva vâlcovilor și a vâlcoavelor și PNL să îi reșapeze de noi în zone cheie din sistemul sanitar!"

Alina Mușetescu a fost, înainte de a conduce Departamentului de Studii Clinice din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului, președinte al Asociației Vindecătorilor prin unde Theta.

Plângerea depusă de Emanuel Ungureanu la Agenția Națională de Integritate:

Către Agenția Națională de Integritate

Prin prezenta, subsemnatul Ungureanu Emanuel Dumitru, in calitate de deputat si vicepresedinte al Comisiei pentru sanatate din Camera Deputatilor, depun prezenta sesizare privind posibila stare de incompatibilitate si conflict de interese.

Prin prezenta, va rog sa dispuneti masurile necesare pentru verificarea si constatarea veridicitatii informatiilor care urmeaza, in vederea stabilirii unei stari de incompatibilitate si conflict de interese, asa cum sunt acestea prevazute de Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.

In conformitate cu Legea 134/2019 privind reorganizarea Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, precum și pentru modificarea unor acte normative, Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor din Romania ( denumita in continuare ANMDMR) este o instituție publică cu personalitate juridică, organ de specialitate al administrației publice centrale în domeniul medicamentelor de uz uman, dispozitivelor medicale și evaluării tehnologiilor medicale, în subordinea Ministerului Sănătății.

Ca atare, in domeniul medicamentului, printre altele, ANMDMR are ca atributie principala, autorizarea și controlul studiilor clinice care se efectuează, pentru medicamentele de uz uman, în conformitate cu ghidul privind buna practică în studiul clinic, precum și locul de desfășurare a acestora, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Alina Mușetescu

In acest context, in organigrama ANMDMR figureaza Serviciul Studii Clinice, a carei conducere a fost asigurata in intervalul iunie 2019 si pana in prezent, de catre doamna doctor dermatolog ALINA MUȘETESCU, detașată la ANMDMR de la o societate privată, în baza unei Decizii emise de Președintele ANMDMR la acea dată, respectiv dl MARIUS DANIEL SIȘU.

Potrivit unor informatii din interiorul ANMDMR, in perioada in care doamna doctor dermatolog ALINA MUȘETESCU a detinut funcția de coordonare a Serviciului Studii Clinice din cadrul ANMDMR, aceasta a dispus evaluarea si avizarea cererilor de aprobare a studiilor clinice depuse de societatea MONITORING FORCE SRL, o organizație de cercetare prin contract care deruleaza studii clinice în numele sponsorilor, respectiv a producătorilor de medicamente.

La o simpla cautare pe motorul Google, rezulta ca doamna doctor Alina Mușetescu apare ca persoana de contact pentru societatea MONITORING FORCE SRL. Mai mult decat atat, pe site-ul societatii in cauza , www.monitoring-force.org , la sectiunea Services in Dermatology apare numele doamnei doctor dermatolog Alina Mușetescu.

Ca ultim aspect, va fac cunoscut faptul ca, in declaratia de interese completata si semnata de catre doamna doctor, la data de 11.10.2019, disponibila pe site-ul ANMDMR – www.anm.ro , aceasta declara ca este asociat in cadrul MONITORING FORCE SRL cu un numar de 34% din partile sociale. Tototdata, aceasta mentioneaza in declaratie ca societatea nu mai desfasoara activitate de 3 ani si urmeaza a fi suspendata.

In concluzie, tinand cont de considerentele expuse anterior precum si de dispozitiile Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției potrivit carora, potrivit careia prin conflict de interese se înțelege situația în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative,

Va rog respectuos sa dispuneti toate masurile necesare, in baza competentei legale de care dispuneti, pentru confirmarea veridicitatii si exactitatii informatiilor legate de numele doamnei doctor dermatolog ALINA MUSETESCU si pentru stabilirea, dupa caz, a starii de incompatibilitate si conflict de interese in care doamna doctor s-a aflat in perioada coordonarii Serviciului Studii Clinice din ANMDMR.

Va multumesc!

Emanuel Ungureanu

Deputat

  • Victor Costache a demis recent conducerea Agenției Medicamentului

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a decapitat recent conducerea Agenției Naționale a Medicamentului, instituție-cheie care aprobă ce medicamente intră pe piața din România și ar trebui să monitorizeze permanent stocurile de medicamente existente pe piață, astfel încât să limiteze crizele de medicamente esențiale, ce lipsesc frecvent din țara noastră.

Roxana Stroe a fost numită, marți, de ministrul Sănătății, Victor Costache, în funcția de președinte interimar al Agenției Naționale a Medicamentului. Numirea vine la câteva zile după ce Victor Costache l-a demis pe Marius Daniel Sișu, numit de fostul guvern, în februarie 2019, președinte interimar al ANMDM cu toate că picase examenul de admitere la Facultatea de Farmacie cu mai puțin de un an înainte.

Roxana Stroe este medic primar Farmacologie Clinică și lucrează în cadrul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale de la sfârșitul anului 2010. În prezent ocupă functia de coordonator al Directiei Farmacovigilentă și Managementul Riscului. Din 2014 este membru în Comitetul de Farmacovigilenta si Managementul Riscului al Agenției Europene a Medicamentului, iar din martie 2019 membru al board-ului Agenției Europene a Medicamentului.

Citește și: