​Singurătatea în marile orașe este de mult timp identificată ca o mare problemă de sănătate publică, iar Anglia are deja de doi ani un program guvernamental împotriva singurătății (finanțat cu 20 milioane de lire) și un secretar de stat special desemnat să se ocupe de problema asta, care lucrează cu ministerele sănătății, al protecției sociale, al afacerilor și al educației, afirmă Vlad Mixich, expert în politici de sănătate și fost vicepreședinte al Agenției Naționale a Medicamentului.

SinguratateFoto: Hospice Casa Sperantei

Vlad Mixich

"Deși pare șocant, singurătatea cronică nu e atât de rară: un studiu arată că, în Anglia, 200.000 de vârstnici nu au vorbit nici măcar o singură dată cu familia sau cu prietenii timp de o lună. Anglia are deja de doi ani un program guvernamental împotriva singurătății (finanțat cu 20 milioane de lire) și un secretar de stat special desemnat să se ocupe de problema asta, care lucrează cu ministerele sănătății, al protecției sociale, al afacerilor și al educației", arată Vlad Mixich.

"Ce mult am avea nevoie și noi, aici în România și în special în București, să fim atenți la asta", subliniază Vlad Mixich, adăugând că 20 milioane de lei pentru un program împotriva singurătății, "unul bine administrat, ar putea face minuni".

El adaugă că "Luminițele de sărbători și bordurile (care împreună costă cam tot atât) nu țin de cald, nici de foame, nici de suflet bun. Țin doar pline portofelele cui (nu) trebuie."