Misterioasa boală contractată de 59 de pacienți în centrul Chinei este provocată de un nou virus, care aparține aceleiași familii cu sinistrul SARS, au anunțat joi autoritățile sanitare chineze, citate de AFP.

Nou virus detectat in ChinaFoto: Captura YouTube

Maladia a apărut luna trecută în marele oraș Wuhan (11 milioane de locuitori) și a stârnit temeri de o nouă resurgență a SARS, care a ucis peste 600 de persoane în China continentală și în Hong Kong între 2002 și 2003.

Este vorba de un coronavirus din familia SARS, care conține un mare număr de viruși.

Aceștia pot provoca boli cel mai adesea benigne la oameni (cum ar fi răceala) dar unii precum SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) sau MERS (Sindromul Respirator al Orientului Mijlociu) au antrenat epidemii grave.

O echipă de experți a "stabilit de manieră preliminară" că un nou tip de coronavirus este responsabil de aceste maladii, a declarat cercetătorul Xu Jianguo, de la Academia chineză de inginerie, citat joi de agenția de presă China Nouă.

"Un total de 15 cazuri pozitive la acest nou tip de coronavirus au fost detectate" pentru moment, a precizat Xu, șeful echipei de experți care a condus studiul.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a confirmat rezultatele studiilor de la biroul său din Beijing.

"Studii mai aprofundate sunt necesare pentru a determina sursa, modul de transmisie, amploarea contaminării și măsurile pentru a contracara" boala, a declarat într-un comunicat reprezentantul OMS în China, Gauden Galea.

"Potrivit autorităților chineze, virusul poate provoca tulburări grave la unii dintre pacienți", a precizat miercuri OMS, dar "nu se transmite rapid".

Niciun mort

Cel mai recent bilanț oficial al epidemiei vorbește despre 59 de persoane contaminate, la care boala a fost declarată între 12 și 29 decembrie, dintre care șapte în stare gravă și alții în stare stabilă.

Opt pacienți, vindecați, au părăsit spitalul. Pacienții afectați sunt plasați în carantină.

"Niciun pacient nu a murit până acum", a precizat comisia, care a menționat că mai mulți pacienți erau vânzători într-un magazin local specializat în vânzare en gros de fructe de mare și pește.

Imagini filmate în 1 ianuarie de televiziunea națională CCTV arată un afiș la intrarea magazinului în discuție, pe care scrie închis "din motive de pneumonie".

Epidemia apare în contextul în care China se pregătește ca în fiecare an de "cea mai mare migrație din lume" cu ocazia Anului nou lunar, când milioane de oameni părăsesc marile orașe pentru a reveni în zonele rurale din care provin.

OMS nu recomandă nicio restricție de călătorie în China. Ambasada Statelor Unite a recomandat evitarea contactelor cu persoanele bolnave.

În Hong Kong, 38 de persoane care sufereau de simptome de gripă și care proveneau din Wuhan au fost internate în ultimele zile, dar noul virus nu a fost identificat la ele.