Personalul Secției Ortopedie de la Spitalul Universitar din București ar fi fost instruit cum să folosească noua aparatură din blocul operator după ce o folosise deja în mai multe intervenții, unele cu grad mare de complexitate, acuză deputatul USR Emanuel Ungureanu, care subliniază că este vorba despre "o greșeală care ar fi putut costa vieți". Vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, care a făcut publice documente în acest sens, îi cere ministrului Sănătății să o demită pe Adriana Nica, managerul spitalului.

Adriana Nica, managerul SUUBFoto: Agerpres

Managerul Spitalul Universitar din București, Adriana Nica, și purtătorul de cuvânt al spitalului, Silvia Nica, nu au putut fi contactate de HotNews.ro până la momentul publicării acestui articol, pentru a prezenta o poziție a spitalului față de acuzațiile aduse de Emanuel Ungureanu.

În schimb, Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat că va merge chiar astăzi la Spitalul Universitar, pentru verificări în acest caz.

Emanuel Ungureanu face publice documente care arată că Spitalul Universitar se organizează în aceste zile pentru a instrui personalul în vederea folosirii aparaturii din noul bloc operator și arată că "la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) condus de iubita dinozaurului penal, Sorin Oprescu, s-a operat în 4 săli din noul bloc operator, timp de 30 de zile, fără ca personalul medical să fie instruit cu privire la modul în care trebuie folosită aparatura din sălile de operație. După nenorocirea de la Spitalul Floreasca, Adriana Nica, managerul de la Spitalul Universitar de Urgență București, s-a apucat să se acopere de hârtii pentru a ascunde o greșeală care ar fi putut fi costat vieți!"

Blocul operator central de la Spitalul Universitar de Urgență din București a fost deschis în urmă cu o lună, după 13 ani de renovare.

Emanuel Ungureanu solicită, de asemenea, Corpului de Control al Ministerului Sănătății "să facă urgent o anchetă la Spitalul Universitar de Urgență București și la Autoritatea Națională de Management al Calității, căpușa dinozaurului Vasile Cepoi, pentru a verifica cine nu și-a făcut datoria pentru ca pacienții să fie tratați în siguranță în acest spital".

Oficialii Spitalului Universitar au transmis miercuri un punct de vedere în acest caz la solicitarea agenției de știri Mediafax: "În trimestrul IV al anului 2019, în funcție de graficul de livrare și instalare a echipamentelor medicale s-au derulat și activități de prezentare și instruire a personalului medical de profil chirurgical, inclusiv ortopedie, pentru utilizarea acestora, dovadă fiind toate procesele verbale care au fost întocmite cu această ocazie și unde asistentele coordonatoare și personalul Blocului Operator au semnat. În cursul lunii decembrie s-a insistat că, în perioadele libere din timpul programului de lucru, întreg personalul medical responsabil să vină în Blocul Operator că să amenajeze, să cunoască și să pregătească utilizarea sălilor de operație în funcție de specificul fiecare specialități chirurgicale. Toate acestea s-au desfășurat sub supravegherea strictă a asistenței medicale coordonatoare pe specialități, care a și semnat procesul verbal de instruire alături de alți medici și asistenți ai secțiilor chirurgicale."

Emanuel Ungureanu a publicat și un mesaj care însoțește documentele de la Spitalul Universitar:

"Incredibil!

La Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) condus de iubita dinozaurului penal, Sorin Oprescu, s-a operat în 4 săli din noul blocul operator, timp de 30 de zile, fără ca personalul medical să fie instruit cu privire la modul în care trebuie folosită aparatura din sălile de operație.

După nenorocirea de la Spitalul Floreasca, Adriana Nica, managerul de la Spitalul Universitar de Urgență București, s-a apucat să se acopere de hârtii pentru a ascunde o greșeală care ar fi putut fi costat vieți!

Din graba de a anunța o mare realizare la televizor, managerul Adriana Nica a pus în real pericol viața mai multor bolnavi.

După cum se poate vedea în foto 1, personalul de pe secția Ortopedie a început să fie instruit cum să folosească aparatura nouă din Blocul Operator doar după ce acesta a fost folosit deja în mai multe intervenții, unele cu grad mare de complexitate.

În foto 2, în fals, Directorul de Îngrijiri, Speranța Turchina solicită personalului în mod mincinos să facă reinstruirea pentru folosirea aparaturii medicale noi de pe secția de Ortopedie cu toate că, nu se realizase nici prima instruire și cu toate acestea, pacienții au fost operație în intervalul 12 decembrie 2019- 8 ianuarie 2020.

Mai mult decât atât, asistentele ATI din blocul nou operator nu au fost instruite nici până astăzi să folosească aparatura!

Solicit public Corpului de Control al Ministerului Sănătății să facă urgent o anchetă la Spitalul Universitar de Urgență București și la Autoritatea Națională de Management al Calității, căpușa dinozaurului Vasile Cepoi, pentru a verifica cine nu și-a făcut datoria pentru ca pacienții să fie tratați în siguranță în acest spital.

Îi solicit ministrului Sănătății, Victor Costache, să o demită de urgență pe Adriana Nica, din funcția de manager al Spitalului Universitar de Urgență București pentru această gravă neglijență!"