Studiu: Copiii din orfelinatele românești adoptați în Marea Britanie imediat după Revoluție au creierul cu aproape 10% mai mic decât cei crescuți în orfelinatele britanice

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 7 ianuarie 2020, 17:06 Actualitate | Sanatate


Creier
Foto: Pixabay
Copiii crescuți în orfelinatele românești și adoptați în Marea Britanie în anii de după Revoluție au creierul cu 8,6% mai mic decât copiii crescuți în orfelinatele britanice, arată un studiu realizat după ce creierele a 67 de copii români adoptați au fost scanate, scrie The Guardian. În momentul în care li s-a scanat creierul, cei 67 de tineri români la origine, incluși în studiu, aveau vârste cuprinse între 23 și 28 de ani.

Copiii români incluși în studiu au petrecut între 3 și 41 de luni "în condiții de privare severă " în orfelinate din România, au arătat autorii studiului.

Simultan cu lotul de 67 de tineri români adoptați în Marea Britanie au fost scanate, în cadrul studiului, și creierele a 21 de adulți de vârstă similară care s-au născut și au fost adoptați în Marea Britanie.

Studiul a arătat că cei 67 de tineri care și-au petrecut o parte din copilărie în orfelinatele din România și au fost adoptați între timp în Marea Britanie au creierul cu 8,6% mai mic decât tinerii de vârstă similară crescuți în orfelinate britanice și adoptați și ei ulterior.

Autorii studiului mai susțin că fiecare lună suplimentară petrecută într-un orfelinat din România ar fi fost asociată cu o scădere cu 3 centimetri cubi a volumului total al creierului acestor copii: "Cu cât au suferit mai multe lipsuri, cu atât creierul lor a devenit mai mic", susține unul dintre autorii studiului.

Condițiile inumane din orfelinatele românești au atras atenția întregii lumii imediat după Revoluție, iar imaginile șocante cu copiii români au făcut atunci înconjurul lumii.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8404 vizualizari

 • -4 (36 voturi)    
  Ei da! (Marţi, 7 ianuarie 2020, 17:28)

  Matrix-4 [utilizator]

  Inca un studiu convingator al celebrilor cercetatori britanici!
  De altfel era chiar vizibil ca in orfelinate erau doua feluri de ciopii: uni la care capul se micsora pe zi ce trece si altii la care creierul clampanea in craniu daca ii scuturai putin!
  • +3 (9 voturi)    
   pe mine nu ma mira rezultatul (Marţi, 7 ianuarie 2020, 20:11)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Matrix-4

   In mod cert in orfelinatele noastre copiii sunt mai prost ingrijiti si educati decat in UK. Nu ca n-ar avea si ei problemele lor, dar nu exista termen de comparatie in privinta tratamentului copiilor orfani. Si daca un copil nu primeste educatie aproximativ deloc, e oarecum normal ca organismul sa nu bage energie prea multa in zona creierului
  • +1 (11 voturi)    
   Si care este înălțimea britanicilor?! (Marţi, 7 ianuarie 2020, 20:32)

   Argon [utilizator] i-a raspuns lui Matrix-4

   Romanii și romii sunt mai scunzi ca Britanicii și Nordicii. Studiul acela care compara un grup de 67 foști cetățeni romani cu 21 britanici nu zice nimic despre înălțimea celor supuși cercetării.

   Unul care are 1.85 m tinde sa posede un creier cu volum mai mare decât al unei persoane de 1.69 m.

   Citat:
   "Studiu: Copiii din orfelinatele românești adoptați în Marea Britanie imediat după Revoluție au creierul cu aproape 10% mai mic decât cei crescuți în orfelinatele britanice"
   • +3 (5 voturi)    
    chiar si asa (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 9:45)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui Argon

    nu volumul creierului este relevant ci suprafata circumvolutiunilor din creier. Degeba ai creier mare daca circumvolutiunile sunt mici.
   • -1 (5 voturi)    
    creier mare si neted... (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 14:40)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Argon

    1. Dupa cum stie oricine a petrecut ceva timp pe la scoala si astfel dezvoltat cateva circumvolutiuni in plus fata de medie, dezvoltarea creierului la copii este complet diferita de dezvoltarea corpului. Pe la 6-7 ani deja ai 95% din masa creierului de adult.

    2. Studiul arata o corelatie clara intre pierderea de masa si timpul petrecut in orfelinat.

    3. Britanicii si "Nordicii"!? Cred ca te referi la scandinavi (care sunt mai inalti), nu la urmasii celtilor, care sunt relativ scunzi.

    4. Diferenta de inaltime medie este de 3-4cm intre romani si englezi. 2%. Chiar daca admitem ca inaltimea ar influenta marimea creierului, nu se justifica o diferenta de 8.6%. Un individ de 2 metri ar trebui sa aiba un creier cu 25% mai mare decat unul de 1,5 metri!?...
  • +4 (12 voturi)    
   nu e singurul studiu (Marţi, 7 ianuarie 2020, 23:04)

   Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui Matrix-4

   In cartea lui Eagleman "Creierul, povestea noastra" este mentionat faptul ca in orfelinatele romanesti, dupa revolutie, nimeni nu lua in brate copiii iar acestia au crescut cu niste deficiente cognitive si emotionale destul de serioase.

   PS: "unii" :D
   • +1 (5 voturi)    
    nu e valabil ptr toti (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 14:16)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

    Multi au ajuns adulti normali.
    • -3 (3 voturi)    
     Depinde mult de vârsta la care au ajuns (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 17:24)

     comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     în orfelinate și probabil și de omenia celor care i-au avut în grijă. Sugarii supuși devreme deprivării senzoriale nu au șanse prea mari la o dezvoltare normală a creierului.

     Cât despre normalitate - nu este neapărată nevoie să ajungă la autism, tulburarea reactivă de atașament, depresiile, înclinarea spre dependențe sunt mai frecvente (semnificativ) decât la copiii crescuți în familii normale.
 • +20 (30 voturi)    
  Da (Marţi, 7 ianuarie 2020, 17:43)

  mitg [utilizator]

  Este jalnic. Acei copii nu au avut acces la nutritie. De fapt nu au avut nimic. Trist.
  • +14 (20 voturi)    
   Nutriția e doar una dintre problemele (Marţi, 7 ianuarie 2020, 18:57)

   comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   cu care s-au confruntat acei copii.
   De fapt problema majoră, care le-a afectat dezvoltarea creierului, a fost lipsa contactului uman și a stimulării senzoriale. Toate acele lucruri care alcătuiesc viața noastră socială: interpretarea percepțiilor senzoriale, utilizarea conceptelor (a limbajului, fie el verbal, prin semne, artă etc.), înțelegerea și exprimarea sentimentelor, relațiile sociale se învață încă din primele zile de viață. Copilul primește stimulare tactilă prin îmbrățișări/ masaj/ mângâieri (aceasta are un rol esențial în dezvoltarea psihică ulterioară), își vede/ aude părinții și învață în mod subtil rolul cuvintelor, le urmărește chipurile și învață să le descifreze emoțiile și să le exprime la rândul lui. Cei care au fost neglijați în primele luni de viață dezvoltă trăsături asemănătoare copiilor autiști. Am găsit informația despre copiii români adoptați în Anglia într-un curs on-line pe care l-am făcut cu Olga Bogdashina în 2014 . Dr. Olga Bogdashina este un lingvist de origine rusă (născută în Siberia, reparizată după facultate/ doctorat într-o universitate din Ucraina), mama unui băiat (acum adult) autist. În Ucraina anilor 1990 nu exista diagnosticul de autism, Olga l-a auzit întâmplător grație meseriei ei de translator de limbă engleză. A avut curajul să lupte cu autoritășile, fiul ei este primul ucrainean care a primit în mod oficial diagnosticul de autism, a înființat o școală pentru el și copiii ca el, apoi s-a mutat în Anglia și e în elita mondială a specialiștilor în autism. I-am tradus integral cursul în română, vă voi reda fragmentul care interesează:
   • +5 (11 voturi)    
    Da (Marţi, 7 ianuarie 2020, 23:06)

    Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui comentatordiletant

    Mai sunt cativa cercetatori care au observat asta in orfelinatele romanesti. Am scris mai sus intr-un comentariu ca am citit intamplator un pasaj dintr-o carte despre creier in care era explicata deficienta cognitiva prezenta la copiii din orfelinatele romanesti...
  • +7 (13 voturi)    
   Ce spune Olga: (Marţi, 7 ianuarie 2020, 19:00)

   comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   „Simptomatologie autistă” se poate observa și în cazuri de deprivare senzorială sau deficiențe senzoriale. Aceste cazuri sunt deseori descrise drept „cvasi-” sau „pseudo-”autism. Diferențele dintre autismul „real” și cel „pseudo” par să constea în posibilitatea „recuperării” din „cvasiautism” dacă se oferă stimulare corespunzătoare senzorială, emoțională și socială, în opoziție cu autismul „real” în care, în ciuda stimulării, nu se poate vorbi de „recuperare” completă. Exemple binecunoscute de pseudoautism dobândit (și de recuperare din acesta) sunt copiii români adoptați de familii din UK. Michael Rutter și colegii săi (1999) au urmărit evoluția a 165 de bebeluși români (cei mai mulți cu vârsta sub 12 luni) în familiile de adopție. Acești copii suferiseră de deprivare fizică și socială în țara de baștină, unde erau ținuți în orfelinate, cu îngrijiri și contact uman minime. La sosirea în UK copiii au fost evaluați și s-au raportat multe „simptome autiste”, incluzând preocuparea pentru mirosuri, gust și atingere, dificultăți de limbaj și lipsă de reacție (unresponsiveness) socială. Cu sprijinul primit în familiile adoptive, majoritatea acestor copii au prezentat o „recuperare” remarcabilă și nu mai puteau fi deosebiți de copiii de vârsta lor cu dezvoltare normală. Cei care avuseseră peste 12 luni la sosirea în UK (adică cei care suferiseră deprivarea mai mult timp) au rămas totuși lenți și idiosincrasici în dezvoltare și nu au reușit să-și ajungă din urmă cogenerii. Să fie posibil ca momentul să determine dacă deficiențele de dezvoltare (prin deprivare senzorială) pot deveni ireversibile?
   Alt exemplu de pseudoautism este dezvoltarea copiilor cu deficiențe vizuale / auditive. Copiii orbi din naștere manifestă unele simptome „autiste” cum ar fi dificultăți în interacțiunea socială, comunicare, dezvoltare idiosincrasică a limbajului și mișcări stereotipe (Cass 1996; Gense și Gense 1994)...
   • -3 (7 voturi)    
    Autismul e tratabil in mare masura! (Marţi, 7 ianuarie 2020, 22:38)

    Vladf555 [utilizator] i-a raspuns lui comentatordiletant

    50% din copiii(sub 5-7 ani) care primesc 40 de ore pe saptamana de terapie ABA se recupereaza complet, 25% partial si 25% spre deloc.
    Poate cartea Olgai e mai veche, dar e bine sa precizam aspectul asta ca SPECTRUL autist(fircare copil cu autism e diferit si din motive/factori usor diferiti).
    Copiii autisti inalt functionali(care au simptome mai scazute) se recupereaza mai putin penttu ca asupra lor nu se insista la fel de mult cu terapia.

    Ideea principala e ca e nevoie de terapie cat mai devreme posibil si e important sa stim ca sunt sanse mari.
    • +1 (3 voturi)    
     Cine ți-a spus prostia asta? (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 0:04)

     comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui Vladf555

     Din autism nu „te recuperezi complet”. Este o condiție care te ține toată viața, cu terapie comportamentală, oarecare medicație (dar atenție, medicamentele la care s-a raportat un efect pozitiv în cazuri de autism sunt extrem de variate, de la suplimente alimentare la hormoni, betablocante și - în ultimă instanță, și cele mai blamate pentru efectele adverse - neuroleptice - cele de care se face abuz în România, cred că nu există copil diagnosticat cu autism care să nu fi primit risperidonă; problema e că ele au efecte diferite de la pacient la pacient iar dozajul este extrem de important; efecte benefice se obțin mai ales la pacienți care pot comunica - mulți autiști înalt-funcționali și-au descoperit singuri, evident sub supraveghere medicală, tratamentul optim - vezi Temple Grandin și Donna Williams) și - nu în ultimul rînd - cu ceea ce în Occident se numește dietă senzorială, de asemenea adaptată fiecărui beneficiar (ochelari Irlen, optometrie comportamentală, Auditory Integration Training, tehnici de masaj de tipul Deep Pressure Touching, aromaterapie etc. etc.), pentru că la baza aisbergului autist, imediat deasupra acelor cauze obscure neurobiochimice, stau problemele de PROCESARE (în creier) a informației senzoriale (nu organele de simț sunt problema, ca în cazul deficiențelor clasice de vedere/ auz etc.) - probleme recunscute oficial abia în DSM 5 din 2013; ulterior au fost icluse și în ICD.
     Cât despre ABA - este un program structurat pe 3 ani, eficiența maximă se obține dacă se începe la 2 ani sau chiar mai devreme, rezultate maxime au fost obținute chiar de inițiatoruș terapiei - Ivar Lovaas - cu o rată de 47% reușită (atenție, nu recuperare completă), asta pe la începutul anilor '80. Când a pătruns în România, terapia ABA - foarte costisitoare, deci foarte rentabilă pentru practicieni - era deja destul de blamată în Occident. Țin minte că un terapeut mi-a zis că seamănă cumva cu un dresaj, dar că e în interesul copilului. Atunci l-am crezut, (va urma)
    • +1 (3 voturi)    
     episodul II (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 0:26)

     comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui Vladf555

     nu aveam contraargumente, dar contraargumentul esențial exista chiar în explicație: DRESAJUL este aplicat animalelor pentru a le învăța să facă ceva împotriva firii lor, în scopul de a-i distra pe oameni; nu le oferă deprinderi de a supravierțui în mod autonom. Exact asta face ABA - nu le oferă copiilor INSTRUMENTE pentru a deveni mai autonomi, le creează doar niște răspunsuri reflexe în condiții date. Dar copilul de multe ori nu e în stare să utilizeze în mod creativ achizițiile. De exemplu: știe să arate sau să denumească un măr în desen, dar nu și în realitate; dacă a învățat să denumească un măr în realitate nu este âîn stare să CEARĂ un măr, pentru că nu înțelege FUNCȚIA comunicării (e mult mai complicat, nu am aici timpul și spațiul necesare).
     O terapie mai benefică este TEACCH (Treatment and Education of Autistic and Related Communication Handicapped Children) - inventată în ultimii ani '60 în Carolina de Nord, S.U.A. de către părinți și medici (Eric Schopler) împreună. Ea se axează pe activități structurate, pe claritate și previzibilitate în programul zilnic al copilului. Preferința pentru ritualuri și rutine este folosită în scopul deprinderii unor cunoștințe de bază de igienă, autoservire, abilități de învățare etc. Calea urmată este: de la dependență de o persoană la dependență de o rutină și apoi independență/ autonomie. În Europa a fost adusă în 1980 de belgianul Theo Peeters, care a fondat o școală în Anvers (Antwerp).
     Cred că tot din ea derivă terapia aplicată în Olanda de Collette de Bruin - Give me 5 - copilului i se oferă cu claritate cele 5 informații esențiale în îndeplinirea unei sarcini: CE, CUM, CINE, UNDE, CÂND.
    • 0 (2 voturi)    
     HN, știu că situația internațională s-a agravat (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 6:19)

     comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui Vladf555

     îngrijorător astă-noapte, dar vă rog să-mi publicați comentariile. ABA a făcut destul de mult rău.
  • +4 (10 voturi)    
   Încă un exemplu despre importanța contactului uman (Marţi, 7 ianuarie 2020, 19:10)

   comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   și a jocului:
   Cimpanzeul Elvin, care și a pierdut mama la vârsta de doi ani, a fost crescut de frații și surorile mai vârstnice. Ca adult, el nu era la fel de bun la prins furnici precum semenii săi. Nu a avut șansa să observe cu atenție maimuțe adulte și să le imite în joacă. (Fără a avea nevoie să prindă furnicile pentru hrană, pentru că asta e esențial). Joaca nu mai e joacă dacă e determinată de un scop sau de o necesitate. Când te joci nu trebuie să obții nimic; joaca nu este legată direct de supraviețuire.
   Cercetările făcute printre maimuțe au demonstrat că aceste animale se joacă mai mult atunci când nevoia lor de hrană scade. Aceasta ne duce de asemenea la concluzia că „joaca” și „necesitatea” sunt ireconciliabile. Când cercetătorii au oferit maimuțelor mai multă hrană, ele au părut să se joace și mai mult. Prin joacă ele au învățat abilități noi. Cercetări efectuate în Japonia ne dau un exemplu foarte clar: cercetătorii au împrăștiat pe plajă știuleți de porumb dulce. În timp ce se jucau, când știuleții au venit în contact cu apa, nisipul de pe ei a fost spălat. Această descoperire le-a făcut treptat pe maimuțe să și spele cu apă toată mâncarea. Fenomenul le-a plăcut așa de mult, încât au început să se joace ele însele în apă. De la spălatul știuleților de porumb au ajuns să învețe să înoate și după un timp au înotat spre alte insule, ceea ce nu mai făcuseră niciodată.
   (traducere personală din Hilde De Clercq, 2006, AUTISM FROM WITHIN - a handbook, Intermedia Books Head office: Box 2088,196 02 Kungsangen, Sweden, după originalul în neerlandeză Autisme van binnen uit - Een praktische gids; Houtekiet, Antwerp, 2005)
   P.S. Sorry, dar copy-paste-ul mi-a lăsat textele fără cratime...
  • +1 (7 voturi)    
   Și totuși (Marţi, 7 ianuarie 2020, 21:10)

   comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   ei au avut norocul să fie salvați (aproape) la timp. Mai trist e de cei care au rămas în orfelinatele din România. (Vă amintiți de „școlile de oligofreni” de pe vremuri? Oare câți s-au născut așa și câți au devenit?
   Îmi vine în minte o scenă dintr-un film văzută cu ani în urmă (zapam, am dat întâmplător peste ea, cred că era un sirop) - o asistentă-șefă își certa subalterna că nu a îmbrățișat suficient de mult/ des un bebeluș abandonat. M-a mirat peste poate, pe atunci nu eram părinte și nu auzisem de autism. Dar se pare că în alte țări se ține cont nu numai de necesitățile nutriționale ale copiilor rămași în grija statului.
  • 0 (6 voturi)    
   Foarte adevărat ... (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 6:02)

   Observatory [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   ....numai cineva sa ma ajute sa înțeleg : cum după 30 de ani de la dispariția prin împușcare a celui mai mare criminal din istoria neamului , sunt încă specimene care continua sa plângă după dispariția Genialului , cu nici 4 clase elementare, prost și bâlbâit ....
   Acești copii au fost numai o mică parte dim criminalitatea acelui Geniu romanesc...
  • +3 (3 voturi)    
   Si totusi (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 7:23)

   Anges [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   ...e un studiu care nu dovedeste absolut nimic, poate cu exceptia ignorantei celor ce se grabesc sa comenteze.
   Creierul lui Einstein era mai mic cu 12% decat media. Creierul femeilor e mai mic in medie decat al barbatilor.
   • 0 (2 voturi)    
    Ceva totusi dovedeste (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 20:15)

    ids [utilizator] i-a raspuns lui Anges

    ...ca se pregateste o unda verde pe adoptii internationale.
 • +13 (25 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 7 ianuarie 2020, 18:08)

  [anonim]

  • +4 (12 voturi)    
   Mulțumesc (Marţi, 7 ianuarie 2020, 18:59)

   Observatory [utilizator] i-a raspuns lui

   ai atins un punct nevralgic, nici un
   Prost nu recunoaște ca este prost, chiar dacă iese la analize, poate chiar eu sa fac parte .
   Ceashka și ai lui “bolovani” au avut grija de creierul meu , pana când m-am dumirit de vrăjeala cu Paradisul comunist și am “fugit” la unii “ prosti și ne educați in west...
   putem discuta pe aceasta tema multe luni cât și despre binefacerile “ școlarizarilor” la Canal sau Gherla ...
   Aceia sunt adevărați eroi și martiri ai României libere .
  • +2 (8 voturi)    
   Este exact rezultatul (Marţi, 7 ianuarie 2020, 19:21)

   comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui

   cunoștințelor (non-)asimilate de creiere, a modului în care (și de unde) își achiziționează și prelucrează informațiile pe baza cărora iau decizii.
  • -5 (15 voturi)    
   Aia care voteaza PSD sunt toata problema (Marţi, 7 ianuarie 2020, 19:45)

   xolv [utilizator] i-a raspuns lui

   restul numai capitalisti moderni care stau in trafic, pe telefon si la supermarketuri. Noroc cu ei.
   • -3 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 12:53)

    [anonim] i-a raspuns lui xolv

 • -8 (18 voturi)    
  astept si un studiu (Marţi, 7 ianuarie 2020, 19:26)

  cucuveauamov [utilizator]

  care sa ne spuna cu cat e mai mic creierul celor care au iesit prin piete in ultimii 3 ani pentru a o aduce la guvernare pe Turcan
  • 0 (10 voturi)    
   Este cam (Marţi, 7 ianuarie 2020, 21:44)

   mimiloi [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   cu 100% mai mare decit al tau.
  • -1 (9 voturi)    
   :D (Marţi, 7 ianuarie 2020, 23:07)

   Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Cu 10% mai mare decat al tau :D
 • 0 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 7 ianuarie 2020, 20:37)

  [anonim]

 • 0 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 7 ianuarie 2020, 22:15)

  [anonim]

 • -2 (4 voturi)    
  Cucul mare (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 8:46)

  Mancino [utilizator]

  Dar se pare ca au ceva foarte mare jos!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by