Ministerul Sănătății investighează un al doilea caz de pacient ars în sala de operație la Spitalul Floreasca, a anunțat marți ministrul Sănătății, Victor Costache, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor. Pacientul respectiv este în viață, iar incidentul s-ar fi petrecut vara trecută. Ministrul Sănătății face apel ca, în cazul în care mai există pacienți care au suferit astfel de arsuri, ei să le semnaleze.

Spitalul FloreascaFoto: AGERPRES

"Orice instrument chirurgical sau biocid folsit off-label în sala de operație poate da naștere la tragedii", a subliniat ministrul Sănătății.

Victor Costache nu a făcut alte precizări în acest caz, el confirmând însă că incidentul este în atenția Ministerului Sănătății, care face verificări.

Victor Costache a prezentat, marți, concluziile controlului efectuat de Corpul de Control al Ministerului Sănătății în cazul femeii care a luat foc în sala de operație și la Spitalul Floreasca în luna decembrie și a murit câteva zile mai târziu.

În cazul pacientei care a decedat la câteva zile după ce a luat foc, în sala de operație s-au turnat 200 de mililitri dintr-un dezinfectant care conține alcool și care se folosește tamponat, în doze de câte 50 de mililitri, au anunțat marți reprezentanții Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății a retrimis Corpul de Control la Spitalul Floreasca, "având în vedere şi nişte zone gri din raportul preliminar, urmând ca în funcţie de noul raport aă avem şi alte măsuri administrative. Tot ce înseamnă circuitul epidemiologic, substanţe folosite, tot ce înseamnă circuitul pacientului, tot ce înseamnă intervenţia în echipa operatorie", a declarat Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Întrebat dacă au fost descoperite nereguli şi în alte intervenţii, secretarul de stat a răspuns: "sunt zone care mai trebuie investigate, de asta am retrimis Corpul de Control".

Întrebat dacă era o practică pentru profesorul Beuran să folosească aceste dezinfectant şi la alte cazuri, ministrul Sănătății spune că "aparent şi acesta este unul dintre motivele pentru care colegul meu, domnul doctor Tătaru, a spus că se continuă ancheta administrativă acest protocol atipic a fost folosit la cel puţin zeci de alţi pacienţi."

Citește pe larg aici: