Haosul în tratarea marilor arși continuă: Ministerul Sănătății se bâlbâie cu zilele până să transfere în străinătate un ars grav, iar mecanismul de transfer elaborat de fostul ministru împreună cu supraviețuitori din Colectiv a fost aruncat la gunoi

de Alina Neagu     HotNews.ro
Duminică, 5 ianuarie 2020, 15:48 Actualitate | Sanatate


Protest dupa incendiul din clubul Colectiv
Foto: Alex Mihăileanu/ HotNews.ro
La peste 4 ani de la incendiul din clubul Colectiv, în sistemul de sănătate din România domnește în continuare haosul în gestionarea situației pacienților arși grav. Chiar și atunci când este vorba despre un singur astfel de pacient, nu despre o tragedie de dimensiunile celei din Colectiv. Ministerul Sănătății a avut nevoie de 36 de ore doar pentru a începe demersurile de transfer în străinătate pentru un tânăr de 20 de ani electrocutat, care are arsuri pe 70% din suprafața corpului.

Un Mecanism de transfer al marilos arși în străinătate, elaborat de supraviețuitori ai incendiului din Colectiv împreună cu fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, prevede că demersurile de transfer ar fi trebuit să înceapă în maximum două ore de la accident. Mecanismul a fost însă abandonat de actuala echipă din Ministerul Sănătății. Începerea tratamentului într-un centru specializat pentru mari arși într-un interval de timp cât mai scurt după accident - cel mult 24-48 de ore - este considerată vitală pentru acești pacienți.

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat duminică, pentru HotNews.ro, că Ministerul Sănătății a început demersurile de transfer sâmbătă seară, la aproximativ 36 de ore de la accident și de când tânărul se află pe patul unui spital care nu are condiții să îl trateze. Tânărul electrocutat a ajuns într-un spital care nu are secție de arși (Spitalul Universitar din București), din cauză că în puținele spitale din România specializate în tratarea arșilor nu s-a găsit niciun loc liber.

Tânărul de 20 de ani este tratat de peste 48 de ore la Spitalul Universitar și urmează să fie transferat la Viena luni dimineață, la 72 de ore de la accident. În cazul pacienților arși grav, începerea tratamentului într-un centru specializat pentru mari arși într-un interval de timp cât mai scurt după accident (cel mult 24-48 de ore) este considerată vitală.


Info pe scurt:

 • Un tânăr de 20 de ani ars pe 70% din suprafața corpului după ce s-a electrocutat este internat de vineri dimineață la Spitalul Universitar din București, care nu are secție pentru arși și condiții specifice pentru îngrijirea unor astfel de pacienți.
 • Transfer la Viena abia după 72 de ore. Tânărul urmează să fie transferat la Viena luni dimineață, la 72 de ore de la accident. În cazul pacienților arși grav, începerea tratamentului într-un centru specializat pentru mari arși într-un interval de timp cât mai scurt după accident (cel mult 24-48 de ore) este considerată vitală.
 • Încă 6 pacienți arși grav, împrăștiați în acest moment prin spitale din România care nu sunt specializate în tratarea lor. Încă 6 pacienți în situații similare cu tânărul de la Spitalul Universitar sunt internați în acest moment în spitale din România, așteptând măcar eliberarea unui loc într-o unitate pentru arși din țară, a declarat pentru HotNews.ro Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
 • Niciun loc liber în unitățile de arși din țară. Spitalul Universitar a fost informat că trebuie să primească și să îngrijească acest pacient deoarece în puținele unități pentru îngrijirea arșilor din România nu exista niciun loc liber, a explicat pentru HotNews.ro medicul Silvia Nica, purtătorul de cuvânt al Spitalului Universitar. România are doar 5 unități funcționale pentru îngrijirea arșilor grav - două unități deschise toamna trecută la Iași și Timișoara, considerate cele mai moderne din țară, una la Spitalul Județean din Brașov, amenajată de medicul Dan Grigorescu dintr-o sponsorizare, și câte una la Spitalui de Arși și Spitalul Floreasca din București.
 • Niciun centru pentru mari arși în țară. Unitățile de arși pe care le are România sunt inferioare centrelor pentru mari arși, care îndeplinesc toate condițiile pentru îngrijirea pacienților mari arși. România nu are niciun centru pentru mari arși.
 • Pacienții arși grav au nevoie de transfer în străinătate. Pacienții arși grav pentru care nu se găsește loc în unitățile din România sau a căror stare este considerată prea gravă pentru a putea fi tratați în aceste unități ar trebui să fie, în mod normal, transferați în străinătate.
 • Mecanism de transfer, în aer. Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, elaborase, după un an de întâlniri și dezbateri cu supraviețuitori ai incendiului din Colectiv, un Mecanism de transfer în străinătate pentru mari arși care conținea pașii clari de urmat în astfel de situații. Ordinul nu a fost niciodată aplicat și pare să fi ajuns la coșul de gunoi odată cu venirea noii echipe de conducere a Ministerului Sănătății.
 • Victor Costache nu poate fi contactat. HotNews.ro a încercat să îl contacteze pe ministrul Sănătății, Victor Costache, pentru a afla ce s-a întâmplat cu Mecanismul de transfer al pacienților mari arși elaborat în mandatul fostului ministru, Sorina Pintea. Victor Costache nu a putut fi contactat, până la momentul publicării acestui articol.

 • Secretar de stat în Ministerul Sănătății: Demersurile de transfer au început după 36 de ore. Încă 6 pacienți arși grav, în situații similare

Ministerul Sănătății a început sâmbătă seară demersurile pentru transferul în străinătate al tânărului de 20 de ani, electrocutat, cu arsuri pe 70% din suprafața corpului, internat la Spitalul Universitar, a declarat pentru HotNews.ro Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Practic, Ministerul Sănătății a început demersurile de transfer la 36 de ore după accident, în condițiile în care, în cazul pacienților mari arși, se recomandă ca ei să ajungă la tratament într-un centru specializat în mari arși într-un interval de timp cât mai scurt (cel mult 24-48 de ore). Tânărul de 20 de ani electrocutat va fi transferat, în cel mai fericit caz, 72 de ore mai târziu.

Potrivit secretarului de stat Nelu Tătaru, tânărul urmează să fie transferat luni dimineață la Viena, la Spitalul AKH. Adică la cel puțin 72 de ore după accident.

Încă 6 pacienți în situații similare cu tânărul de la Spitalul Universitar sunt internați în acest moment în spitale din România care nu sunt specializate în tratarea lor, așteptând măcar eliberarea unui loc într-o unitate pentru arși din țară, a mai declarat secretarul de stat Nelu Tătaru pentru HotNews.ro.

Potrivit surselor HotNews.ro, familia tânărului de 20 de ani de la Spitalul Universitar a apelat la foștii supraviețuitori ai incendiului din Colectiv, o parte dintre ei fiind, în prezent, navigatori voluntari de pacienți pentru alți pacienți români arși grav. La presiunea acestora, Centrul Operațional pentru Situații de Urgență (COSU) și Ministerul Sănătății ar fi început demersurile de transfer. În cazul celorlalți 6 pacienți care așteaptă în spitale din țară, familiile nu au apelat la navigatori și nu au cerut transferul în străinătate.


 • Unde a dispărut Mecanismul pentru transferarea în străinătate a marilor arși?

Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, a elaborat, după un an de întâlniri și dezbateri cu supraviețuitori ai incendiului din Colectiv, un Mecanism de transfer în străinătate pentru mari arși care conținea pașii clari de urmat în astfel de situații.

Ordinul de ministru care introducea acest Mecanism de transfer a fost semnat de Sorina Pintea pe ultima sută de metri a mandatului său. Nu a mai ajuns să fie publicat niciodată în Monitorul Oficial și pare să fi fost abandonat de actuala echipă de la Ministerul Sănătății.

HotNews.ro a încercat să îl contacteze pe ministrul Sănătății, Victor Costache, pentru a afla ce s-a întâmplat cu Mecanismul de transfer al pacienților mari arși elaborat în mandatul fostului ministru, Sorina Pintea. Victor Costache nu a putut fi contactat, până la momentul publicării acestui articol.


Ce prevede Mecanismul de transfer în străinătate al marilor arși elaborat în mandatul fostului ministru al Sănătății, Sorina Pintea:

1. În maximum două ore de la admiterea în spitalul de urgență, la solicitarea medicului curant, se întrunește comisia medicală pentru analiza solicitării de transfer în străinătate care e formată din patru membri: medicul curant al pacientului, medicul din linia de gardă ATI, medicul din linia de gardă chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală, după caz, și un medic de medicină de urgență cu competență în misiuni de transport cu unități de terapie intensivă mobilă.

2. Comisia analizează dosarul medical al pacientului și stabilește, motivând necesitatea, transferul pacientului într-un centru de arși din străinătate pe baza criteriilor din Anexa 5 a OMS 476/2017.

3. Decizia de transfer se transmite imediat Ministerului Sănătății – Centrul Operativ pentru Situații de Urgență (C.O.S.U.).

4. C.O.S.U. obține acordul de transfer din partea centrelor de arși partenere din străinătate și comunică imediat decizia către D.S.U. care demarează măsurile necesare efectuării transferului.

5. D.S.U. stabilește transportabilitatea pacientului din punct de vedere tehnic și mijlocul de transport care va fi folosit, pe baza datelor primite de la comisia de evaluare.

6. Decizia de transfer se consemnează în formularul raportului medical necesar completării formularului S2 și se comunică imediat, alături de documentele necesare plății, instituțiilor cu competențe în decontarea tratamentului care urmează a fi efectuat în străinătate.

7. Medicul curant al pacientului realizează demersurile necesare pentru întocmirea raportului medical necesar eliberării formularului S2, conform legislației în vigoare.

8. În cazul în care pacientul nu îndeplinește criteriile de transfer în străinătate, comisia consemnează acest lucru în Foaia de observație și va acorda asistență medicală în continuare conform standardelor de specialitate.


 • Ministerul Sănătății: Transferul a fost aprobat "fără piedici birocratice"

Ministerul Sănătății a confirmat duminică seară, într-un comunicat, că că a aprobat transferul în străinătate al tânărului de 20 de ani cu arsuri grave la o zi și jumătate după accident, adică sâmbătă seară, la ora 23:00, dar spune că aprobarea s-a dat "la mai puțin de 5 ore de la primirea informației despre acest caz": "Cu privire la acest caz precizăm că, încă de ieri, 04 ianuarie 2020, orele 23.00, la mai puțin de 5 ore de la primirea informației despre acest caz, conducerea Ministerul Sănătății a aprobat transferul pacientului, fără piedici birocratice, într-o unitate sanitară de specialitate din străinătate pentru continuarea tratamentului specific."

Pacientul în vârstă de 20 de ani internat la Spitalul Universitar de Urgență București "cu arsură peste 50% din suprafața corpului, dar si politraumă va fi transferat în cursul dimineții de mâine, 6 ianuarie 2020, în Austria, la Spitalul AKH din Viena", arată reprezentanții Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății mai precizează că "un astfel de transfer se realizează numai cu aprobarea spitalului primitor, care transmite acordul dupa mai multe verificări. Cele 2 unități sanitare unde au fost transmise actele medicale în vederea transferului au dat acordul pentru realizarea acestuia în cursul zilei de mâine. Ministerul Sănătății a colaborat permanent cu DSU și SUUB".

Ministerul Sănătății adaugă că "în tot acest timp a existat loc pentru tratarea unui pacient cu arsură gravă, la fel ca acest caz, la Spitalul de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arși București".

Rudele victimelor incendiului din clubul Colectiv și supraviețuitorii incendiului au acuzat, însă, adesea, în ultimii ani, în spațiul public, faptul că mulți dintre răniții din Colectiv s-au infectat cu bacterii spitalicești la Spitalul de Arși, iar acest spital nu ar întruni condițiile pentru tratarea pacienților mari arși.

"Nu au existat probleme sau întârzieri legate de birocrație sau traducerea documentelor. Unitatea medicală din Bruxelles, acolo unde familia pacientului a solicitat transferul, a dorit ca imagistica să verifice diagnosticul. Ambele unități medicale, atât cea din Bruxelles, cât și cea din Viena, acolo unde au fost transmise actele medicale, au dat acordul pentru transferul pacientului în dimineața zilei de mâine. S-a ales unitatea din Viena unde acest transfer va fi realizat maine dimineață, în jurul orelor 7, cu mijloacele de transport ale Departamentului pentru situații de urgență, conform legislației și competențelor ", a declarat Nelu Tătaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, citat într-un comunicat al instutuției.

Ministerul Sănătății mai susține că "imediat după preluarea mandatului, una dintre primele întâlniri stabilite de către echipa Ministerului Sănătății a fost cea cu Asociația Colectiv condusa de Eugen Iancu în urma careia s-a înființat un grup de lucru pentru elaborarea legislației privind pacientul cu arsuri grave. Ministerul Sănătății va intensifica întâlnirile grupului de lucru. De asemenea, au existat o serie de întâlniri pe această temă cu specialiști în domeniu, ca de exemplu prof. dr. Dan Enescu sau dr. Ileana Boiangiu sau cu managerul Spitalului de Urgență pentru Chirurgie Reparatorie și Arsuri București."

"Întreaga problematică a pacientului cu arsuri grave este o prioritate a actualei echipe. În grupul de lucru invităm toți reprezentanții asociațiilor care au expertiză în acest domeniu", a mai spune Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății.


Citește și:

 • Un tânăr cu arsuri pe 70% din suprafața corpului așteaptă de două zile să fie transferat în străinătate. Supraviețuitor din Colectiv: Totul e în pixul ministrului bolii și al secretarilor săi de stat / Tânărul va fi transferat luni la Viena


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7673 vizualizari

 • +5 (9 voturi)    
  nu doar cu arsii (Duminică, 5 ianuarie 2020, 16:05)

  carmen_i [utilizator]

  Ministerul Sanatatii se balbaie cu toate aspectele care privesc pacientii, de la spaga in spitale pana la infectiile nosocomiale.

  De ce? pai ca sa fie bine ar trebui ca niste persoane corupte si cu functii inalte sa plece din posturile de conducere. Dar nu pot, saracii, ca le este greu sa se desparata de functiile bine platie, iar la privat nu s-ar descurca nici macar o zi. Doar nu vreti sa moara de foame coruptii, nu?
  • +2 (2 voturi)    
   Intreg sistemul de sanatate se balbaie atunci (Duminică, 5 ianuarie 2020, 19:11)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

   cand este vorba despre bolnavi. In rest toate bune si frumoase.
   Pe vremea guvernuui Tariceanu a fost promvata Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății - Ministrul sănătății publice Eugen Nicolăescu economist.
   La inceputul anului 2012 se incearca promovarea unei noi legi cu o miză financiară de 8 miliarde euro/an. O astfel delege nu putea scăpa la vot fără o discuţie serioasă din partea „jucătorilor” din sistem, înainte ca fiecare dintre ei să se asigure că şi-au luat partea. Nu a putut scapa nici prin asumare iar cel mai bine a fost pentru ei sa cada guvernul Boc. Dupa ce cade si MRU in 2012 ajunge la guvernare ponta iar la sanatate iar ajunge economistul E Nicolăescu.
   In 2015 Iohanis zice cam asa: Cred că felul în care se fac, dar mai ales în care se schimbă legile în România este una din sursele profunde ale ineficienței acestor sisteme. Legea privind reforma în domeniul sănătății a fost modificata de 114 ori. Cum PSD-ul a fost la butoane pana de curand am putut asista neputinciosi si la "performantele" sistemului de sanatate.
   În 2017, ca propunere din partea PNL, economistul E Nicolaescu a acceptat postul de viceguvernator al Băncii Naționale.

   La actualul ministru al sanatati Victor Costache apreciez consilierii onorifici:
   - Kak Khee Yeung conduce consorțiul formate din diferite spitale din Europa care încearcă să obțină finanțare de la UE pentru tratarea bolilor aortice. Dr. KK Yeung este o adevărată cercetătoare translațională, este chirurg vascular, director de cercetare în Chirurgie Vasculară.
   - Sherif Sultan, medic irlandez, de origine egipteană, este unul dintre cei mai bine cotați chirurgi și cercetători în domeniul bolilor cardio-vasculare din lume.
   - Prof.dr. T Sloane Guy, specialistul numărul 1 în chirurugie robotica în lume
   Stiu ca nu poate face minuni pe tremen scurt sau fara o sustinere parlamentara apreciabila.
 • 0 (12 voturi)    
  Și pe cine miră? (Duminică, 5 ianuarie 2020, 16:11)

  Tayen [utilizator]

  Doar nu credea careva, cumva, că ăștia sunt mai buni ca ăilalți. Nu, nici pomeneală. Bașca faptul că au tăiat extrem de mult din bugetul sănătății (și al dezvoltării) pentru a da la servicii, pensii speciale și bugetari!
  Bolnavii noștri!: Dă-i încolo, Buboșel, Coarnă Sau Oprea să aibă pensii fantastic de mari contează!
  PSD+PNL=USL => PSD=PNL, că doar cine se aseamănă se adună.
  • -2 (12 voturi)    
   Nice try (Duminică, 5 ianuarie 2020, 16:33)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   Te miluiește Ciolalcu la numărul de cuvinte sau la numărul de postări?
   • -6 (8 voturi)    
    Neuron, am comentat de banii care-i primești? (Duminică, 5 ianuarie 2020, 16:47)

    Tayen [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Se iau bani de la bolnavi să-i dea la milogi acoperiți ca tine, transpenibilus, mazeta..... Iar în timpul ăsta mor bolnavii în spitale.
 • -5 (17 voturi)    
  Hmmmm... (Duminică, 5 ianuarie 2020, 16:16)

  Amerlocu [utilizator]

  Reveniond la cazul de la Colectiv: E vorba de niște indivizi ce s-au băgat de bună voie și nesiliți de nimeni într-o speluncă supraaglomerată în care răgea o gașcă de ratați cu mintea în vacanță care s-au mai și apucat de pirotehnie. Deci ășltia devin prima urgență medicală a țării!

  Cum rămâne cu copiii bolnavi de cancer ca mor nevinovați în chinuri din cauză că sistemul medical românesc nu-i poate trata?! Evident că pentru ăștia nu mai există fonduri care se duc pe apa Sâmbetii cu ăia care fac rating. Șansa de supraiețuire a uniui copil bolnav de cancer în SUA e de 80%. Un copil din România bolnav de cancer are șanse de supraviețuire de 30%. Deci practic sistemul îi condamnă la moarte în chinuri de dragul ălara care au gura mai mare și care sunt până la urmă 100% vinovați de propria soartă.

  Sigur că transferurile în străinătate ale arșilor de la Colectiv s-au făcut târziu, dar s-au făcut în urma circului public. Pentru fiecare din ăștia care s-au băgat în foc just for fun, a murit un om nevinovat care n-a mai putut fi transferat. Curat murdar!
  • 0 (14 voturi)    
   Doar la manele (Duminică, 5 ianuarie 2020, 16:28)

   yol [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   Si la nunti sta lumea la masa, in rest e haos la orice concert pe lumea asta...
   E noapte mintii ce scrii tu pe aici! Vezi un doctor, ca nu duce nicaieri ura asta!
   • 0 (8 voturi)    
    Tocmai că sunt doctor (Duminică, 5 ianuarie 2020, 16:57)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui yol

    Nu am profesat niciodată în România pentur că am prins o bursă în SUA însă știu cam cum merg treburile în patria natală.

    Tehnic vorbind pentru trimiterea în afara țării a unui scelerat care s-a dus la concertul unor ratați ca să se amuze și a ars acolo, a fost ucis cu bună știință câte un copil care n-a mai putiut fi trimis în afara țării spre a fi salvat. Exact ăsta e adevăriul brutal. Ai vreo justificare a poziției tale de apărător al uciderii copiilor?
    • -2 (2 voturi)    
     CE EȘTI, BĂ!???? (Duminică, 5 ianuarie 2020, 19:20)

     Tayen [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

     Băi, neuron, du-te și te caută, da!?
   • -1 (5 voturi)    
    Hai nu zău!? (Duminică, 5 ianuarie 2020, 17:01)

    Tayen [utilizator] i-a raspuns lui yol

    Mai sunt și altfel de spectacole, nu doar ălea ale lui Guță și Salam la care mergi tu.
   • -1 (7 voturi)    
    Serios? Oriunde intra 300 intr-o sala de 80? (Duminică, 5 ianuarie 2020, 17:52)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui yol

    Serios? Oriunde intra 300 intr-o sala de 80?

    Mai, ziua mintii (asa se masoara neuronelul, in nopti si zile), nu te duce la niciun doctor; leac la prostie nu s-a gasit. [am zis asta ca introducere, vis-a-vis de ce mananci matale].

    Omul are dreptate; intr-o sala (de fapt un gang) acreditat pentru 80 de oameni s-au inghesuit 300+ sa asculte Manele Tzipate si Scizofrenic Date Din Cap ale formatiei Kuku-Bau, iubitoare de artificii in spatii inchise.

    Toate alea de mai sus nu tin de aprobari si autoritati ci de bun simt mental, bun simt tot mai rar la o populatie 46% analfabeta functional.

    Asta e Romanika iar ciocolata de pe tort e acum chiar asta: Dupa ce au murit atatia, s-a facut o procedura mai de Doamne ajuta de catre aia pe care ii injuri, dar astia pe care i-ai ales si ii sustii au dat-o jos.
    Iar tu, de "ziua mintii" sustii si chestia asta, ca pe stadion, cu echipa preferata, asa cum sustii scaderea bugetului Ministerului Sanatatii si cresterea bugetului serviciilor...ca atat poate "ziua mintii - neuronul stingher" din capul matale.

    Tot inainte, mai "ziua-mintii", continua sa combati dupa fitzuica altora si sa te miri ca e nasol in Romanika.
    E. Ghici de ce?
 • +4 (6 voturi)    
  Se pare ca nu conteaza..... (Duminică, 5 ianuarie 2020, 17:17)

  gigiN [utilizator]

  ... absolut deloc de unde provine ministrul .Si
  sistemul de sanatate este subordonat doar haosului, hotiei si incompetentei.
 • +4 (4 voturi)    
  ce se (Duminică, 5 ianuarie 2020, 17:29)

  nahir [utilizator]

  întâmplă cu secția de mari arși în care s-au băgat milioane de dolari, care a fost inaugurată doar de fațadă, chiar înainte de tragedia de la Colectiv, pentru care nimeni nu a fost găsit vinovat și care zace nefuncțională și azi?
 • 0 (2 voturi)    
  Soluția este condamnarea Arafaților și Bănicioilor (Luni, 6 ianuarie 2020, 7:53)

  hic sunt leones [utilizator]

  până când pun la punct proceduri care să salveze cetățenii.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by