Noi mărturii în cazul Floreasca: „Flacăra s-a extins din zonele lombare și toracică spre capul pacientei” / Beuran: „Nu a căutat nimeni să mușamalizeze” / Ministru: „Vă asigur că nu vom temporiza mersul anchetei”

de V.M.     HotNews.ro
Duminică, 29 decembrie 2019, 15:46 Actualitate | Sanatate


Sala de operatie
Foto: Pixabay
Angajații de la Spitalul Floreasca mărturisesc cum pacienta a ars în sala de operații, aceștia povestind că flacăra s-a extins foarte repede din zonele lombare și toracică spre capul femeii, unde aparatul de anestezie era în funcțiune, notează Mediafax. Mircea Beuran susține că semnătura lui apare pe protocolul de operație, chiar dacă spune că a intrat în sală după ce trecuse incidentul în care pacienta a ars, deoarece el a încheiat intervenția chirurgicală. Nu a dorit mușamalizarea cazului, iar astfel de situații nu sunt singulare în chirurgie, spune medicul. Între timp, ministrul Sănătății transmite că datele despre ancheta de la Spitalul Floreasca vor fi comunicate la finalul controlului pentru a fi evitate speculațiile, însă oferă asigurări nu va fi „temporizat mersul anchetei”.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu prezintă, pe pagina sa de Facebook, noi mărturii ale personalului auxiliar privind cazul femeii care a luat foc într-o sală de operații de la Spitalul Floreasca. Ungureanu anunță că luni, la ora 10:00, va depune o sesizare penală în acest caz, la Parchetul General.

„Îngrijitoare: „În timp ce se desfășura intervenția chirurgicală în Sala 1 am observat-o pe colega mea că întră în sala de operație, am urmat-o crezând că are nevoie de ajutor. Am auzit țipete, strigându-se: FOC! VENIȚI CU APĂ! Colega mea a luat un lighean, iar eu am luat o găleată cu apă din filtru. În timp ce mă îndreptam spre sală, brancardierul mi-a luat găleata din mână, ducându-se el în sala 1.”

Brancardier: „Am simțit un miros puternic de fum și am verificat de unde provine. Intrând în sala 1 am văzut multă apă pe podea și toată lumea prezentă speriată, iar pacienta care se afla pe masa de operație, FUMEGA.”

Angajat secția Anestezie: “În timpul pregătirii montării cateterului, unul dintre medicii chirurgi a strigat: foc. A încercat să stingă focul, moment în care medicul anestezist era la capul pacientei ca sa nu se detubeze, iar eu am tras de câteva câmpuri de sub pacientă - ca focul să nu ajungă la capul pacientei. ”

Asistent medical: “La sosirea în sala de operație medicul ne-a informat că pacienta este polialergică, lucru menționat și în foaia de observație și că dorește alcool alb, adică Skinman Soft Protect.

Dup ce le-am dat pe masă cele necesare intervenției, inclusiv soluția cerută, medicii au efectuat câmpul operator și au așezat câmpurile sterile. La un moment dat, după ce au început intervenția, unul dintre medici a sesizat miros de ars, moment în care echipa operatorie a început să miște câmpurile pentru a găsi sursa de foc și a o stinge.

În momentul în care medicul a îndepărtat câmpul de pe pacientă, flacăra s-a extins cu repeziciune din zonele lombară și toracică către capul pacientei, unde era aparatul de anestezie în funcțiune. Văzând flacăra am luat un alt câmp și am încercat să sting focul. Am auzit mai multe persoane strigând să aducem apă sau ser să stingem focul. Medicul a luat câmpul și a continuat să stingă focul. S-au îndepărtat câmpurile arse de pe pacientă și a fost chemat în sală medicul chirurg plastician de gardă care a evaluat starea pacientei.”, se arată pe pagina de Facebook a lui Emanuel Ungureanu.


Medicul Mircea Beuran: Nu a căutat nimeni să mușamalizeze. Finalizând operația, am parafat protocolulMedicul Mircea Beuran susține că semnătura lui apare pe protocolul de operație, chiar dacă spune că a intrat în sală după ce trecuse incidentul în care pacienta a ars, deoarece el a încheiat intervenția chirurgicală. Nu a dorit mușamalizarea cazului, iar astfel de situații nu sunt singulare în chirurgie, spune medicul, potrivit Mediafax.

Mircea Beuran a explicat de ce semnătura lui apare pe protocolul de operație, chiar dacă nu a fost în sală atunci când a luat foc pacienta.

„Am intrat în programul operator după ce trecuse evenimentul, iar pacienta fusese mutată într-o altă sală. Echipa am găsit-o speriată, șocată de evenimentul respectiv, am continuat operația și am finalizat-o. Este firesc că în clipa în care am intrat într-un bloc operator, am făcut o intervenție, e reintervenție. Prin fișa postului, șeful de secție, calitate pe care o am, trebuie s-o facă. În condițiile acestea, am parafat protocolul operator. Au existat încă doi chirurgi. Regula este ca cel cu grad cel mai mare - operând și finalizând operația am pus această parafă”, a spus acesta la Digi24.

Imediat după intervenție, medicul a luat legătura cu managerul spitalului, cu directorul medical, cu coordonatorul blocului operator și cu familia.

„Nu a căutat nimeni nici să mușamalizeze, nici să ascundem lucrul acesta”, a mai spus medicul.

Beuran a reiterat faptul că atunci când a fost informat de echipa sa că pacienta a luat foc era în mașină, se deplasa spre spital.

„Mi s-a spus că bolnava a fost scoasă din sala respectivă, mutată în altă sală operatorie și continau, pentru că ei nu finalizaseră prima intervenție. Ei continuau să facă hemostaza, oprirea unui vas de sânge care inunda spațiul intraperitoneal”, mai explică medicul.

Întrebat care ar putea fi explicația pentru incidentul petrecut în sala de operații, Beuran a precizat că la răspuns trebuie să răspundă echipa tehnică după ce face o evaluare a aparatelor folosite.

”(Echipa tehnică, n.r.) Să verifice anumite lucruri, pentru că nu este un caz singular. Se cunosc și în literatura de specialitate evenimente care se produc la folosirea acestor echipamente de electrochirurgie. (...) Eu personal, în afară de un singur eveniment, nu am avut (în trecut, n.r.). La echipa mea (s-a intâmplat, n.r.) era un altfel de arsură, nu e arsură prin foc”, a spus medicul.

Incidentul menționat s-a petrecut în urmă cu mulți ani și a fost raportat la acel moment.

Mircea Beuran mai spune că aparatul folosit zilele trecute este unul foarte nou, de cel mult o lună.

„Eu am acționat și am terminat operația. Procedura a fost începută. Chirurgul care a început operația nu are arsura în zona lui de lucru. Chirurgul și-a făcut treaba. Celelalte segmente de lucru trebuie investigate și vom vedea”, a mai explicat medicul.

Beuran a mai subliniat că nimeni nu l-a sunat pentru a i se lua declarații.


Ministrul Victor Costache, despre cazul de la Floreasca: Vă asigur că nu vom temporiza mersul ancheteiMinistrul Sănătății, Victor Costache, a precizat că datele despre ancheta de la Spitalul Floreasca vor fi comunicate la finalul controlului pentru a fi evitate speculațiile, însă oferă asigurări că nu va fi „temporizat mersul anchetei”.

Ministerul Sănătății transmite, printr-un comunicat de presă, citat de Mediafax, că o echipă condusă de Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății s-a aflat duminică dimineață la Spitalul Clinic de Urgență București pentru a verifica starea de sănătate a pacientei arse pe masa de operație, dar și cum este îngrijită de medici.

Cu prilejul vizitei, au fost studiate unele documente ale Foii de Observație Clinice Generale.

„Am luat această decizie de a comunica datele la sfârșitul anchetei, tocmai pentru a se evita speculațiile. Este un caz cu multe implicații și, din respect față de pacientă și familia sa este corect să tragem concluziile când avem toate dovezile și declarațiile clare ale celor implicați. Vă asigur că nu vom temporiza mersul anchetei”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

Toate concluziile acestei anchete vor fi făcute publice după terminarea cercetărilor, mai transmite comunicatul de presă.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12478 vizualizari

 • -11 (29 voturi)    
  Tragic (Duminică, 29 decembrie 2019, 16:43)

  Godzillagrrr [utilizator]

  E tragic ce s-a intâmplat.

  Domnul acela USR-ist ar trebui, totusi, sa se calmeze un pic, nu sa transforme tragedia intr-o chestiune politica. E ridicol si penibil.
  • +4 (10 voturi)    
   Exact, este exagerat (Duminică, 29 decembrie 2019, 17:23)

   Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui Godzillagrrr

   Cand Ciomu a transformat lu' omu' (pacientului) Varful Omu in Masivul Retezat ati zis ca e prea mult. Eu unul sunt un optimist convins si zic: uite ca nu e...
  • +4 (6 voturi)    
   Ai dreptate... (Duminică, 29 decembrie 2019, 18:25)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Godzillagrrr

   Chiar ca exagereaza. Mare lucru, a ars una... si eu m-am ars azi dimineata cand a venit apa fierbitne si nu ma asteptam cand m-am spalat pe maini. Nu a fost mare lucru.

   Ai prefecta dreptate. Ia-te de mana cu Iliescu si tipati manadoi ca ce atata exagerare cu Revolutia si Mineriada, sa lasam lucrurile i ntrecut, ce atata sapat dupa adevar. Ca si aici.

   Ai o minte demna de votant.
   ... votant PSD.
   • -2 (4 voturi)    
    Prietene... (Duminică, 29 decembrie 2019, 21:11)

    Godzillagrrr [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

    ... nu tot raul ce se intampla in tara asta e legat de sfera politicului.

    Dar, de, sunt unii care numai asta vad peste tot.
    • 0 (4 voturi)    
     Prietene... (Duminică, 29 decembrie 2019, 22:14)

     imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Godzillagrrr

     Nu asta am spus. Am asemanat doar mentalitatea si abordarea ta "comunistoida" asemeni tovarasului mai sus mentionat.

     Fiecare pricepe cat poate, se pare.

     P.S. daca sustii ca nu totul e legat de sfera politicului, de ce ai mentionat "Domnul acela USR-ist ar trebui, totusi, sa se calmeze un pic" si nu ai spus "Ungureanu ar trebui, totusi, sa se calmeze un pic". Ce relevanta are partidul din care face parte?

     Eh, greu cu ipcorizia si demagogia.

     Asta imi place la nebunie la voi: lipsa consecventei. Este o chestie tipica a "vremurilor apuse" care e pasata din generatie in generatie.
     • -2 (4 voturi)    
      Grav... (Duminică, 29 decembrie 2019, 22:35)

      Godzillagrrr [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

      Nu sunt « comunistoid » ��.

      Sunt insa scos din pepeni de atitudinea unora de pe aici care sunt gata sa explice orice nenorocire prin efectele a 30 de ani de politica de mahala la care a fost supusa aceasta biata tara.

      Cât despre legatura dintre ce s-a intâmplat la spitalul Floreasca (incompetenta medicala infioratoare) si Iliescu, mineriade, Colectiv etc.... trebuie sa ai o minte-sablon pentru a o putea inventa.

      Comentariile de genul asta ma trimit cu gândul la un amic de pe la inceputul anilor ‘90 care, orice subiect ar fi fost in discutie, el reusea sa vada numai securisti peste tot ��... si sa aduca discutia la acest numitor comun.

      Calm down, people... nu mai vedeti politica peste tot.
 • +9 (19 voturi)    
  Solutia este simpla (Duminică, 29 decembrie 2019, 17:20)

  Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator]

  Nu mai lasati pacientii sa se mai opereze singuri in spital. Dupa cum se vede la operatie nu participa nimeni: Beuran era in masina, etc.

  In plus la operatie e bine sa asiste si un detasament de pompieri, cu furtunele gata pregatite pentru interventie.
 • -1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 29 decembrie 2019, 17:21)

  [anonim]

 • +6 (12 voturi)    
  Colectiv (Duminică, 29 decembrie 2019, 17:26)

  MakeRoGreatAgain [utilizator]

  "Colectiv" se repeta iar si iar si iar...
  Fara pedepse exemplare cu executare nu se schimba nimic.
  Justitia joaca un rol fundamental.
  • +3 (3 voturi)    
   Viata unui om nu conteaza in justitie (Duminică, 29 decembrie 2019, 18:34)

   Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui MakeRoGreatAgain

   Cat timp pentru uciderea pe strada a mai multor oameni iei "cu suspendare" arata clar acest lucru. Adica cu ce e diferita uciderea din culpa la un spital cu uciderea din culpa pe strada?!?

   PS: As fi de acord in cazul soferilor care au omorat din culpa fara circumstante agravante sa li se dea cu suspendare daca sunt cumulate doua conditii:

   1 - fapta sa nu se prescrie niciodata: si la 50 de ani dupa, daca savarsesc o fapta penala, aceasta sa se cumuleze cu infractiunea de omor

   2 - sa renunte definitiv si fara drept de apel la permis si sofat. Daca vor sa conduca, sa faca puscarie si apoi sa incerce din nou cum e cu sofatul, in caz ca primul omor nu a dovedit deja cat de buni sunt.
  • +1 (1 vot)    
   ... (Duminică, 29 decembrie 2019, 18:56)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui MakeRoGreatAgain

   ""Colectiv" se repeta iar si iar si iar...", nu se repeta nici un colectiv...daca tot vreti ceva cu repetitie, se repeta ceva ce s-a intamplat la Maternitatea Giulesti. Adica incendiu provocat/amplificat prin manevrarea gresita a oxigenului. De unul singur alcoolul nu provoca un incendiu atat de agresiv, doar daca aia nu dezinfecteaza cu benzina. Oxigenul in schimb, e un pericol cunoscut in salile de operatii. Cunoscut pt. aia care stiu sa citeasca si sa se informeze.
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18661856
   Ia uite ce zice acolo ca in Olanda au fost "flash fires" in sali de operatii atat in 2006 cat si in 2008. Mda...chimia nu stie politica. Da' nici romanii chimie...
  • -1 (7 voturi)    
   ? (Duminică, 29 decembrie 2019, 19:10)

   Godzillagrrr [utilizator] i-a raspuns lui MakeRoGreatAgain

   Si legatura dintre accidentul de la spital si cel de la Colectiv este... ?
   • +3 (3 voturi)    
    E simplu (Duminică, 29 decembrie 2019, 20:47)

    MakeRoGreatAgain [utilizator] i-a raspuns lui Godzillagrrr

    Fara frica de repercusiuni, romanashul din institutii isi baga picioarele la greu, doarme pe el.

    Pedepsele cu suspendare sunt vax.
   • +3 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 29 decembrie 2019, 20:54)

    [anonim] i-a raspuns lui Godzillagrrr

   • +2 (4 voturi)    
    Nu te duce capul?!? (Duminică, 29 decembrie 2019, 22:07)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Godzillagrrr

    Legatura cu cazul colectiv e incompetenta crasa a autoritatii, facutul de pipi pe legi si reglementari, bataia de joc fata de cetatean.
 • +1 (3 voturi)    
  Primele informatii ale anchetei (Duminică, 29 decembrie 2019, 17:38)

  Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator]

  Pacienta, fiind singura in blocul operator, a inceput sa se auto-opereze. Aparatura medicala era in perfecta stare de functionare. Interdictia de a folosi acel tip de aparat impreuna cu substantele dezinfectante nu putea fi luata in serios pentru ca se practica in mod uzual si nu s-a intamplat nimic. Intreg incendiul a pornit de la faptul ca pacienta, pentru a-si calma stresul a ascultat secvente din Cenaclul "Flacara" al lui Adrian Paunescu. Fire incendiara, Paunescu este cel care a provocat incendiul.

  Trasa la raspundere va fi insa asistenta care a aruncat peste pacienta un lighean cu apa de robinet (marca dr. Sorin Oprescu) provocand un scurtcircuit care a distrus aparatul de cauterizare - se arata in concluzia anchetei semnata de prof. dr. doc. Ciomu.
 • +2 (2 voturi)    
  wow - cine ar fi crezut ca in spital interventiile (Duminică, 29 decembrie 2019, 18:38)

  Coco Whistle [utilizator]

  se fac cu galeata si ligheanul? un stingator nu au, cum de au trecut peste avizul pompierilor? acum pe bune, aici ne-a adus ilici cu acolitii lui din esalonul 2-3 al cmunistilor. nu au fost inchisi sa plateasca ptr faptele lor iar tara e in deriva; sa nu ne fie frica sa taiem in carne vie, altfel decit prelungim agonia. macelarii au ramas in spitale (o stiu de pe propria peile) si din pacate multi romani se considera deasupra tuturor. normal ar fi fost sa existe personal calificat, tineri,competitie, diviziune, responsabilitate, ma mir ca nu si-a dat nimeni demisia inca, asta inseamna ca sistemul e vraiste.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by