​VIDEOREPORTAJ Cât a crescut într-un an spitalul construit din banii donați de peste 260.000 de români: Ni se pare incredibil că ne-a ieșit și în curând vom avea un spital adevărat pentru copii

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 27 decembrie 2019, 9:01 Actualitate | Sanatate


Oana Gheorghiu pe santierul spitalului
Foto: Hotnews
​Un an și două luni - atât a durat pentru ca întreaga structură a primului spital de oncologie și radioterapie pediatrică din România, construit de Asociația Dăruiește Viață din banii donați de un număr-record de peste 260.000 de români, să fie complet ridicată. Toate cele nouă niveluri ale spitalului au fost ridicate în doar un an și două luni de la turnarea fundației. În acest moment echipele lucrează în interior, la instalații și compartimentări, iar la începutul anului 2020 se va începe lucrul la fațada clădirii. "Sper ca la finalul anului viitor să veniți și să vedeți spitalul gata, complet echipat, în probe", spune Oana Gheorghiu, co-fondatoare a Asociației Dăruiește Viață, într-un interviu acordat HotNews.ro.

Vezi un videoreportaj HotNews.ro pe șantierul primului spital de oncologie și radioterapie pediatrică din România, construit de Asociația Dăruiește Viață din banii donați de peste 260.000 de români și sponsorizările a peste 17.000 de companii:


Imagine&montaj: Matei Budeș


Info pe scurt:

 • Primul spital de oncologie și radioterapie pediatrică din România, construit de Asociația Dăruiește Viață în curtea Spitalului Marie Curie din București, din donații și sponsorizări, este deja în picioare, la doar un an și două luni de la turnarea fundației: structura spitalului (nouă niveluri) este complet ridicată.
 • "Toți cei care ne vizitează în șantier sunt mirați", mărturisește Oana Gheorghiu, co-fondatoare, alături de Carmen Uscatu, a Asociației Dăruiește Viață.
 • În acest moment, echipele lucrează în interiorul clădirii, la instalații și compartimentări, iar la începutul anului 2020 vor începe lucrările la fațada spitalului.
 • Spitalul urmează să fie gata și complet echipat, în probe (fără pacienți) la finalul anului viitor.
 • Peste 260.000 de români au donat pentru spital și peste 17.000 de companii au sponsorizat cel mai mare proiect de implicare socială din istoria de până acum a României.
 • În paralel cu șantierul primului spital de oncologie și radioterapie pediatrică din România, Dăruiește Viață lucrează la un nou proiect: refacerea de la zero a Spitalului Marie Curie.
 • Cel mai greu lucru până acum a fost presiunea autorităților, iar proiectul Dăruiește Viață este "ca un spin în coasta lor", spune Oana Gheorghiu, vicepreședintele Asociației Dăruiește Viață.
 • De ce nu reușesc și autoritățile din România să construiască spitale? "Eu cred că ei chiar vor, doar că nu știu să facă", e de părere Oana Gheorghiu. • În România pare incredibil că lucrurile au mers atât de repede: Toți cei care ne vizitează în șantier sunt mirați

Oana Gheorghiu spune că în România pare incredibil că lucrurile au mers atât de repede și "toți cei care ne vizitează în șantier sunt mirați": "Și nouă ni se pare incredibil că ne-a ieșit și că în curând vom avea un spital adevărat pentru copii", mărturisește co-fondatoarea Asociației Dăruiește Viață.

Oana consideră un privilegiu faptul că face parte din acest proiect și și-ar dori ca "fiecare om care a donat să simtă ceea ce simțim noi de fiecare dată când venim pe șantier".

 • Presiunea autorităților, cel mai greu lucru: Proiectul nostru, un spin în coasta lor

Am întrebat-o pe Oana ce a simțit că a fost cel mai greu în ultimul an în proiectul căruia i s-au alăturat peste un sfert de milion de români și peste 17.000 de companii. Fără ezitare, Oana răspunde că cel mai greu lucru a fost "presiunea pe care am simțit-o de la autorități pe acest proiect": "De fapt, să nu zic autorități, pentru că autorități sună așa, impersonal. Oamenii. Oamenii care la un moment dat s-au găsit în conducerea diferitelor instituții au început să pună o presiune pe acest proiect uneori de neînțeles pentru noi. Simțeam această presiune - telefoane, date nu neapărat nouă, ci altora din jur, solicitări de documente, aceleași documente solicitate de mai multe ori, controale - lucruri de genul ăsta, care veneau nu neapărat la noi, în spital, controale țintite pe proiect."


Oana Gheorghiu mai spune că cel mai mare proiect de implicare socială derulat până acum în România este "ca un spin în coasta oamenilor care au condus Ministerul Sănătății": "Toate lucrurile astea ne-au făcut să ne întrebăm: dar ce vor oamenii ăștia de la noi și de ce îi deranjează acest proiect? Pentru că părea că acest proiect chiar îi deranjează și pe final de mandat, după cum știm, doamna ministru chiar a dat cumva arama pe față și am aflat că e așa, un spin acest proiect în coasta oamenilor care au condus Ministerul Sănătății."

Co-fondatoarea Asociației Dăruiește Viață crede, însă, că "e, cumva, de înțeles. Pentru că atunci când ai stat la conducerea țării niște ani și nu ai reușit să pornești niciun proiect de infrastructură, iar în același timp unul se întâmplă, făcut de oameni, din donații, probabil că nu suporți comparația, te doare."

 • De ce nu reușește statul român să construiască spitale? Eu cred că ei chiar vor, doar că nu știu să facă

În timp ce spitalul construit din donații și sponsorizări de un ONG va fi gata, cel mai probabil, în doar doi ani de la începerea construcției, funcționarii statului român plimbă de ani de zile hârtii pentru a face spitale. Spitale care au rămas doar pe hârtie.

De ce nu reușesc autoritățile din România să construiască spitale? "Pentru că e o lipsă de asumare. Și o mare incompetență, undeva", spune Oana Gheorghiu.

Vicepreședintele Asociației Dăruiește Viață subliniază că "Să nu uităm că în ultimii 10 ani nu cred că meritocrația a fost cea care a stat la baza promovării personalului în ministere și în alte instituții."

" Și atunci aici am ajuns", spune Oana, care crede că "e vina noastră, a tuturor, că am acceptat lucrurile astea. Câtă vreme nu cerem ca oamenii care ocupă astfel de funcții să îndeplinească anumite condiții, să aibă un anumit grad de pregătire profesională, aici se ajunge. Eu nu îi bănuiesc neapărat de rea credință, eu cred că ei chiar vor să facă. Doar că nu știu să facă. Și atunci când nu știi să faci și te mai și străduiești și nici nu ceri ajutorul acolo unde există now-how, produci mai multă pagubă. Și cred că multe proiecte în România se fac foarte prost tocmai pentru că încearcă să le facă oameni care nu sunt pregătiți să le facă. "

 • Oana Gheorghiu: E un lucru pozitiv că nu au pornit proiectele spitalelor regionale. Mai avem o șansă să le facem bine

Oana Gheorghiu mai spune că faptul că proiectele spitalelor regionale nu au reușit să fie încă pornite, după ani de zile în care au fost plimbate hârtii, iar politicienii au promis, e "undeva, un lucru pozitiv". Ea a explicat, în interviul acordat HotNews.ro, de ce avem o ultimă șansă ca aceste spitale să fie făcute bine: "Construcția de spitale în România în acest moment se întâmplă pe baza unor norme și reglementări din anul '96, dacă nu mă înșel. Iar normele din '96 sunt practic cele preluate de pe vremea lui Ceaușescu și puse un pic mai frumos în pagină. Noi nu am adus la zi nicio normă medicală, nu suntem cu standardele la nivel european, construim după standardele de acum 30 de ani. Și construind după aceste standarde, vă dați seama ce spitale vom avea? Dacă începem acum să facem aceste spitale regionale, care probabil că vor fi gata în 5-6-10 ani, nu știu cât va dura, ne vom trezi peste 10 ani că avem niște spitale care sunt conform normelor de acum 40 de ani. Cum va fi asta?"Oana speră ca actualul ministru al Sănătății să schimbe normele medicale după care ar trebui să se construiască spitale în România și "să înțeleagă că asta este o prioritate și înainte să dea drumul unor astfel de proiecte e absolut necesar ca împreună cu ministerul care se ocupă de construcții să schimbe aceste norme, este esențial".

 • Spitalul oncologic pentru copii va fi gata anul viitor. Apoi, Dăruiește Viață mai face un spital

Primul spital de oncologie și radioterapie pediatrică din România va fi gata și complet echipat, cel mai probabil, în probe (fără pacienți) la finalul anului viitor: "La bilanțul de anul viitor sper să veniți și să ne plimbăm prin spital și el fie echipat, doar în probe, pentru că după ce termini un spital și după ce pui toate echipamentele în interior trebuie să le testezi, mai întâi fără pacienți - asta am aflat-o de la niște consultanți străini. Noi credeam, așa cum se face la noi în România, că se taie panglica și gata, băgăm pacienții și am dat drumul. Nu, se testează fiecare lucru în parte, fiecare echipament, fiecare bec, fără pacient, pentru că nu testăm pe pacienți, după care îi dăm drumul. Așa că sper ca la finalul anului viitor să veniți și să vedeți spitalul așa cum va fi el gata", spune Oana Gheorghiu.

Oana Gheorghiu mai spune că secretul succesului este faptul că ea, Carmen Uscatu și oamenii care le-au susținut și s-au alăturat proiectului au reușit să facă echipă: "Noi, dacă am reușit ceva, am reușit să facem echipă. Eu și Carmen, în primul rând, am reușit să facem echipă, apoi să aducem lângă noi niște oameni care ne-au susținut."În paralel cu șantierul primului spital de oncologie și radioterapie pediatrică din România, Dăruiește Viață lucrează la un nou proiect: refacerea de la zero a Spitalului Marie Curie: "Ne dorim să construim încă o clădire, în continuarea acesteia, în care să fie condiții pentru toți copiii bolnavi din România, nu doar pentru cei cu cancer. Dacă ai un accident sau dacă ai o altă boală care nu e cancer, dar e la fel de gravă, ai nevoie la fel de mult de condiții civilizate, de condiții care să îți asigure un tratament corect și care să te asigure că nu vei pleca din spital cu alte 3-4-5 infecții, cum se întâmplă în zilele noastre."

Toate specialitățile din vechiul spital se vor muta în noua clădire, ce urmează a fi construită de Dăruiește Viață în curtea actualului spital.

În ceea ce privește vechea clădire a Spitalului Marie Curie, Oana Gheorghiu speră ca "împreună cu autoritățile, care poate vor deveni mai eficiente, mai implicate și mai cooperante, vom reuși ca pe vechea clădirea a Spitalului Marie Curie, care deja e construită de 40, aproape 50 de ani, să o reabilităm, pentru că ea necesită și consolidare, și să facem acolo tot ce e nevoie într-un centru de referință în tratarea copilului: adică să avem spații de birouri pentru tot personalul tehnic-administrativ, să avem săli de conferințe, să avem spații pentru studenți și rezidenți, să avem spații pentru părinții care vin din provincie cu copiii și nu au unde să stea, să avem locuri de cazare pentru acești oameni, o cantină unde să se mănânce civilizat".

Oana Gheorghiu mai spune că "lucrurile astea, atunci când mergi într-un spital din străinătate, sunt o normalitate, iar la noi par un vis. Dar eu sunt sigură că noi, împreună cu toți donatorii noștri, vom reuși. Să nu uităm că sunt peste 260.000 de oameni, ceea ce este extraordinar pentru România, că 260.000 de oameni s-au unit să facă acest spital, poate am ajuns deja la 300.000, dar o să numărăm noi după finalul de campanie de anul acesta."

Dacă vrei să contribui și tu la construcția primului spital de oncologie și radioterapie pediatrică din România poți dona prin SMS cu mesajul SPITAL la 8864 (4 euro/lună) sau 8844 (2 euro/lună).

Companiile se pot alătura celui mai mare proiect de implicare socială din România redirecționând 20% din impozitul pe venit/profit (detalii aici).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18195 vizualizari

 • +26 (26 voturi)    
  Felicitari! (Vineri, 27 decembrie 2019, 9:26)

  Remarque [utilizator]

  Si multumim! Pentru obiectivul implinit, pentru exemplul dat noua tuturor.
  • +10 (14 voturi)    
   Cladirea e usor de facut,dar dotarea cu aparatura? (Vineri, 27 decembrie 2019, 10:17)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui Remarque

   De ridicat cladirea nu este greu, sunt multe blocuri sau cladiri de birouri care se ridica acum fara probleme. Important si mai ales foarte scump pentru un spital este aparatura specifica care costa mult si care trebuie certificata. Si aici este nevoie de implicarea Ministerului Sanatatii. Din fericire acum este PNL la putere si va face sa fie bine, nu va mai pune piedici ca PSD-ul. Era mai bine cu USR-ul care cred ca ar fi sustinut cu bani de la minister asta si s-ar fi terminat deja, dar sa speram ca la urmatoarele alegeri lumea va vota USR.
   Sa continuam sa donam!
   • -10 (20 voturi)    
    Hai nu zău? Așa zici tu!? (Vineri, 27 decembrie 2019, 11:34)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    Că peneleaua va face investiții? Când? Când vor fi iar în opoziție, nu!? Că, din bugetul ADOPTAT, nu votat, au luat bani de la sănătate și dezvoltare pentru a-i băga în veșnicele găuri negre! În pensiile speciale și bugetărime!
   • +10 (10 voturi)    
    Da - sa continuam sa donam! (Vineri, 27 decembrie 2019, 12:10)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    Acesta este si rolul acestui articol.

    Vedem cu ochii nostri cum s-au miscat si au construit si mai au inca nevoie de ajutorul firmelor dar si al oameniilor/cetatenilor.
    • +6 (8 voturi)    
     Dar banii de la buget unde sunt? (Vineri, 27 decembrie 2019, 12:28)

     prec [utilizator] i-a raspuns lui ..13

     De ce nu se fac spitale cu ei????
     • +7 (9 voturi)    
      La psd in conturi! (Vineri, 27 decembrie 2019, 14:08)

      soundtrack [utilizator] i-a raspuns lui prec

      .
      • -5 (7 voturi)    
       Acum e PNL-ul la putere, adica i-a luat USL! (Vineri, 27 decembrie 2019, 15:45)

       Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui soundtrack

       Sper sa vina mai repede USR la putere sa termine fizic cu PNL si PSD si sa aduca noua politica si la noi!
 • +14 (18 voturi)    
  Foarte bine, nu zic nu, dar statul!? (Vineri, 27 decembrie 2019, 9:45)

  Tayen [utilizator]

  Ce face statul nostru cu taxele și dările multe și mari cu care ne spoliază!? Numa' dă pensii speciale și vouchere de vacanță? Doar pensionează haite la 40 de ani și dă salarii și sporuri nesimțite noii boierimi din Rrrumânistan, bugetărimea!? CHIAR NU FACE NICI-O INVESTIȚIE!?
 • +23 (27 voturi)    
  Oamenii astia (Vineri, 27 decembrie 2019, 9:49)

  eGerula [utilizator]

  i-as angaja la stat pe salarii de magistrati (+ pensii speciale) si i-as pune la conducere pe la ministere ca Transporturi, Invatamant, Sanatate.
  Saru'mana fetele !!!
  • +4 (4 voturi)    
   lasa-i in sectorul privat (Vineri, 27 decembrie 2019, 12:07)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui eGerula

   Zic ca mai bine este ca statul sa fie cat mai mic -

   adicalea sa isi restranga activitatile doar la cele absolut necesare. Este evident ca o sa fie nevoie si de o retea de spitale de stat dar cum se poate vedea cu ochiul liber sanatatea oferita de sistemul privat este mult peste cea de la stat.

   Justitia, aramta si internele nu prea au cum sa fie privatizte, dar pana si la justitie este varianta privata care se numeste rezolvarea tuturor litigiilor pe cale amiabila si la revedere o serie de costuri si o rezolvare mult mai rapida. NUmai ca inca romanii nu au inteles despre ce este vorba - ghinion de nesansa. Asta este - povestea merge mai departe.
 • -10 (20 voturi)    
  proiectul "ca un spin în coasta lor" (Vineri, 27 decembrie 2019, 9:53)

  Mazeta [utilizator]

  Mai precis, proiectul este ca un spin pe terenul, cu echipamentele, cu doctorii și cu salariile lor. Spital privat de stat.
  • +6 (6 voturi)    
   Este o problemă care trebuie rezolvată. (Vineri, 27 decembrie 2019, 10:49)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Parlamentarii noștri,numai ai noștri nu sunt!Nu interzice legea să faci asemenea lucrări și dotări,dar nici nu există o lege care să clarifice modul de preluare în patrimoniul statului a unor lucrări,dotări,etc.făcute din fonduri private și donate statului.Dacă statul nu va avea clădirea și dotările în patrimoniu,nu va putea prevede cheltuieli pentru întreținere și exploatare-asigurare cu personal,materiale igienico-sanitare,căldură,apă caldă,en.electrică.
   • -1 (7 voturi)    
    Bravos! (Vineri, 27 decembrie 2019, 12:03)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Acum problema este ca statul inca mai detine cateva active pe care evident ca nu este in stare sa le intretina sau atunci cand o face cheltuie o groaza de bani - deci fara active ale statului se poate si chiar se poate si mai bine!

    mai este inca speranta
    • +4 (8 voturi)    
     Nu ai înțeles ! (Vineri, 27 decembrie 2019, 13:34)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui ..13

     Neînregistrate în active,vor rămâne de izbeliște și este păcat de munca și cheltuielile făcute.Vreau să spun că cei care trebuie să se ocupe,rămân nesimțiți și nu le pasă.Spune-mi,pe cine tragi la răspundere dacă,după circa 4-5 ani de la p.i.f constați că totul este paragină?Trebuie făcute presiuni ca statul să nu mai fie indiferent și să administreze cu responsabilitate bunurile.
     • 0 (0 voturi)    
      io am inteles si tu ai inteles (Luni, 30 decembrie 2019, 15:32)

      ..13 [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

      Ca statul nu este in stare sa adminsitreze active - nici macar sa le inregistreze si atunci crezi ca va putea sa le administreze???

      De aceea cheia este gestionarea activelor - in marea lor masura - de catre sectorul privat. Si mai este ceva atunci cand privatul nu mai poate conduce/administra legea sa fie suficient de flexibila casa intervina un alt privat care sa preia administrarea/ folosirea /eploatarea activului.

      ca sa parafrazez nu lasa pe mana statului ceea ce poate face privatul.
 • +18 (18 voturi)    
  Normal (Vineri, 27 decembrie 2019, 9:56)

  CapitanulPanait [utilizator]

  Asa se intampla cand oamenii lucreaza cu devotament si dedicatie pentru a implinii un vis, sau un obiectiv cum ar spune "specialistii", si nu pentru a fura.

  Tatnti Firea! Pina sa iei tu lectii de la primarii Vienei, Parisului etc - a se citi pina pune mana pe creion si ia lectii de la femeile astea doua pe care le detesti si le urasti din toata fibra ta antenista. Tu cu spitalul tau care a crescut si creste doar la pret pe hartie. Parca vad ca doar studiul de fezabilitate va costa cat spitalul acestor doua doamne cu totul si cu totul deosebite.

  Si inca ceva tanti Firea: tu vei ramane in istorie ca inca un primar care a slutit si a distrus Bucurestiul, pe cand cele doua Doamne vor ramane in sufletul romanilor ca cele care au construit un spital si au salvat vietile a sute sau mii de copii.
 • +8 (10 voturi)    
  O realizare extraordinara si plina de simboluri (Vineri, 27 decembrie 2019, 11:51)

  valll [utilizator]

  O realizare extraordinara si plina de simboluri
  Nu numai ajutorul imens pe care il vor primi copiii bolnavi, dar ce exemplu de dragoste pentru oameni, de corectitudine, daruire, eficienta!
  Ce lectie pentru autoritati, ce demonstratie a incorectitudinii lor!
  Cum sa nu puna piedici cei care care de 30 de ani toaca banii romanilor, iar romanii nu se aleg cu nimic?
  Cum sa nu se simta descoperiti cei care umfla costurile si amana finalizarile, care recurg la zeci de tertipuri mizerabile, precum licitatii trucate care ajung in instanta, studii de fezabilitate costisitoare si neutilizate?
  Indrazneste cineva sa faca o comparatie dpdv al costurilor si duratei cu ceva similar construit de vreo "autoritate'?
 • +16 (16 voturi)    
  doamna e diplomată: (Vineri, 27 decembrie 2019, 11:57)

  nick24 [utilizator]

  “De ce nu reușesc și autoritățile din România să construiască spitale? "Eu cred că ei chiar vor, doar că nu știu să facă", e de părere Oana Gheorghiu.”

  adevărul e că dacă nu e tun sau nu pică o șpagă de milioane de euro, nu-i interesează NICIUN PROIECT.
  Sigur că sunt incompetenți, proști dar în primul rând corupți! Mai ales acum la ultimile luni de mandat, când ȘTIU ă nu mai au nicio șansă să fie realeși.
 • +10 (12 voturi)    
  Bravo lor! (Vineri, 27 decembrie 2019, 12:01)

  ..13 [utilizator]

  Asa este cand sunt profesionistii la mijoc si nu spagarii!!!

  Inca o data - bravo lor si mult succes mai departe!
  Acolo copiii vor apuca sa fie tratati in conditii deosebite /

  PS
  Nu pot decat sa imi imaginez cum rautatea aia fara de margini de Fi Rea moare de oftica ca nu are si ea ceva la afacerea asta. Bravo lor ca nu s-au lasat calarit de niste politruci - si atunci intrebarea mea este: oare mai avem nevoie de politicieni sau de profesionisti care sa isi dedice munca fara prea multe obstacole generate de birocratii zilelor noastre.
 • +10 (14 voturi)    
  Firea construieste catedrale nu spitale (Vineri, 27 decembrie 2019, 12:58)

  Mariamoto [utilizator]

  Foarte trist faptul ca avand in vedere taxele platite la stat, Firea a decis directionarea banilor catre alte proiecte unde se poate fura mai usor...
 • +6 (6 voturi)    
  Superba declaratia! (Vineri, 27 decembrie 2019, 20:28)

  Jegul Cristian Ioan [utilizator]

  Acesta este spitalul referitor la care Dna. Dana Budeanu a avut superba declaratie cu "cacare"???

  ”Două femei care reprezintă o fundație/ONG/ceva fără profit 100%… , cu bani donați de oameni și companii, fac un spital privat, pentru că statul nu face nimic și gata! Felicitări! Deci nu aveți nevoie de nimic de la stat, deci nu aveți de ce să cereți nimic statului care nu face nimic! Corect? Corect și nobil și atât!”.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by