​​Circulația virusurilor gripale evoluează cu intensitate scăzută în acest sezon, cazurile fiind sporadice, afirmă prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, pe baza datelor raportate de catre Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

GripaFoto: AGERPRES

"Totuși, se înregistreză o creștere semnificativă a numărului de infecții respiratorii acute față de săptămâna precedentă, de 6,3% (91.423 fata de 85.976), fiind inregistrat și primul deces datorat gripei la un barbat de 54 de ani avand co-morbidități, nevaccinat, din județul Prahova", precizează Alexandru Rafila.

Datele Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile arată că în acest an s-au vaccinat deja mai multe persoane decât în perioada similară a anului trecut, 1.340.000 față de 1.100.000 de persoane, din grupele de populație la risc, cu vaccin furnizat prin programul Ministerului Sănătății, care continuă și în această perioadă.

Prof. Dr. Alexabdru Rafila spune că "Vaccinarea constituie singura modalitate de prevenire specifică a gripei și se poate efectua cu vaccinuri injectabile la copii și la adulți sau cu vaccin cu administrare intranazală la copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani, disponibile în farmacii. Este îmbucurător faptul că există un interes crescut în acest an din partea populației pentru vaccinarea anti-gripală."

Vaccinurile disponibile pe piață sunt tetravalente, cuprinzand tipurile de virusuri gripale A și B recomandate de catre Organizația Mondială a Sănătății pentru a fi incluse în vaccin și se administrază în doză unică, cu excepția copiilor până la vârsta de 10 ani, care trebuie să facă două doze la interval de o lună, în cazul în care sunt vaccinați pentru prima dată. Vaccinurile au, indiferent de opțiunea pentru vaccinare (vaccin inactivat sau vaccin viu atenuat), un profil de siguranță foarte bun, verificat și de utilizarea îndelungată în Europa, în Statele Unite și în alte țări, arată profesorul Alexandru Rafila.