​Medicul Călin Ciontu, judecat pentru 66 de acte de luare de mită în dosarul operațiilor estetice de la Spitalul de Arși, și avocatul Gheorghe Coțofană, condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală, într-un dosar în care prejudiciul se ridică la 102.000 de euro, nu mai figurează, începând de vineri seară, pe lista de consilieri onorifici ai ministrului Sănătății, Victor Costache. Ciontu și Coțofană au fost șterși de pe lista consilierilor care apare pe site-ul Ministerului Sănătății la scurt timp după ce HotNews.ro a semnalat, ieri, cazul lor.

Ludovic Orban si Victor CostacheFoto: AGERPRES

Lista consilierilor ministrului Sănătății, Victor Costache, poate fi consultată pe site-ul Ministerului Sănătății, la secțiunea Cabinet ministru (link aici).

Călin Ciontu, medic la Spitalul de Arși din București, este judecat pentru 66 de acte de luare de mită în dosarul care vizează operațiile estetice de la acest spital. Medicii vizați în acest dosar sunt acuzați că pretindeau sume cuprinse între 450 și 3.400 de euro, în funcție de tipul intervenției, pentru operații estetice, iar banii erau împărțiți între membrii echipei operatorii. În cazul în care raportările erau validate, Casa de Asigurări de Sănătate din București deconta aproape 5.000 de lei pe operație. Potrivit rechizitoriului procurorilor, pacienții care doreau să facă astfel de operații estetice îi contactau pe medicii Spitalului de Arși în baza unor anunțuri postate pe internet sau la recomandarea altor pacienți care făcuseră operații similare la acest spital.

Avocatul Gheorghe Coțofană are o condamnare la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală, într-un dosar cu prejudiciu de 102.000 de euro. În urma acestei condamnări, Gheorghe Coțofană a fost exclus din Baroul Arad, el contestând ulterior decizia de excludere în instanță.

Informația privind prezența lui Călin Ciontu și Gheorghe Coțofană în echipa de consilieri a ministrului Victor Costache fusese semnalată în premieră de Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului din clubul Colectiv: "Dr. Călin Ciontu, inculpat în cauza penală aflata pe rolul Curtii de Apel Bucuresti cu privire la posibila infracțiune de luare de mită în legatură cu dosarul de mare notorietate privind operațiile estetice de la Spitalul de Arși din București, a fost numit consilier onorific al ministrului Sănătății, conf.dr. Victor Costache. La fel, avocatul Gheorghe Coțofană, condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală, prejudiciul fiind de 102.000 euro. Gruparea Tender, zic gurile rele, vă amintiți? De pe ce planetă e ministrul ăsta? Mai are în echipa sa cel puțin un personaj notoriu, fan Burnei. Pe mâna cui e sănătatea? Alo, Ludovic Orban? Ce înseamnă asta?", a scris Mihai Grecea, pe contul său de Facebook.

  • Victor Costache are în echipa sa de consilieri și 3 medici de renume mondial

Din echipa de consilieri ai lui Victor Costache fac parte și 3 medici de renume mondial: Kak Khee Yeung - Amsterdam UMC, Sheriff Sultan- Galway Clinic și prof.dr. T Sloane Guy - Sidney Kimmel Medical College. Pe 9 decembrie, Ministerul Sănătății a anunțat această veste într-un comunicat.

"Am lucrat cu toți cei 3 medici care fac performanță ca specialiști, dar și ca manageri de top. Mă bucură și mă onorează că au acceptat să lucrăm împreună pe două domenii importante, programe noi de sănătate, dar și proiecte de cercetare care sunt priorități ale echipei mele. România a uitat de cercetarea medicală care aduce beneficii în dezvoltarea serviciilor medicale de calitate pentru pacienți. Imi doresc să deschidem sistemul sanitar către lume", afirma atunci ministrul Sănătății, Victor Costache.

Kak Khee Yeung conduce consorțiul format din diferite spitale din Europa care încearcă să obțină finanțare de la UE pentru tratarea bolilor aortice. Dr. KK Yeung este o adevărată cercetătoare translațională, este chirurg vascular, director de cercetare în Chirurgie Vasculară.

Sherif Sultan, medic irlandez, de origine egipteană, este unul dintre cei mai bine cotați chirurgi și cercetători în domeniul bolilor cardio-vasculare din lume.

Prof.dr. T Sloane Guy este specialistul numărul 1 în chirurgie robotica în lume.

Citește și: