​HARTA deficitului de medici: 424 de localități din România nu au niciun medic de familie, iar 1.098 de localități au medici de familie insuficienți

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 20 decembrie 2019, 13:56 Actualitate | Sanatate


Harta deficitului de medici
Foto: Federatia Patronatelor Medicilor de Familie
​424 de localități din România nu au niciun medic de familie, iar 1.098 de localități au medici de familie insuficienți pentru a acoperi populația, anunță Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, care a prezentat date oficiale în acest sens, obținute de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Din aceste date rezultă că, însumat, 1.522 de localități din România au lipsă completă sau deficit de medici de familie.

Cum arată centralizarea datelor primite de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate:
 • 424 de localități nu au nici un medic de familie. În aceste localități ar fi necesari, raportat la numărul de locuitori, 472 de medici de familie.
 • 1.098 de localități mai au nevoie de medici de familie pentru a acoperi populația. Practic, în aceste localități e nevoie de încă 1.693 de medici de familie.
 • Din aceste date rezultă că însumat, la nivel național, sunt 1.522 de localități cu lipsă/deficit de medici de familie, unde mai este nevoie de încă 2.165 de medici de familie.

Harta localităților care nu au deloc medici de familie:Harta localităților care au medici de familie insuficienți:Pe baza datelor primite de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, dr. Catalin Petrencic, medic de familie în comuna Mănăstirea din județul Călărași și vicepreședintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, a realizat o nouă hartă a localităților fără medici de familie și o nouă hartă a localităților unde mai este un necesar neacoperit de medici de familie.

Precedenta hartă de acest fel fusese realizată tot de Cătălin Petrencic, în anul 2015. De atunci, Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu le-a mai furnizat medicilor de familie date privind localitățile cu deficit de medici.

"Ne-am dori ca această hartă să apară și pe site-urile instituțiilor administrației publice cu responsabilități în Sănătate și să fie actualizată anual. Ne-am dori ca împreună să analizăm cauzele dispariției cabinetelor de medicină de familie din aceste localități și soluțiile atât de necesare. Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie publică astăzi această hartă, realizată prin eforturile colegului nostru, cu speranța că peste alți 4 ani situația nu se va înrăutăți în continuare",
spun medicii de familie.

Ei atrag atenția că "Accesul cetățenilor români la servicii de asistență medicală primară, asigurate prin cabinetele de medicina familiei, trebuie să fie o prioritate pentru România."Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9348 vizualizari

 • +4 (10 voturi)    
  Dar cîți bugetari birocrați sunt pe acolo??? (Vineri, 20 decembrie 2019, 14:12)

  Tayen [utilizator]

  Mulți, fără număr!!!
  • 0 (4 voturi)    
   hei (Vineri, 20 decembrie 2019, 14:52)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   Si? Daca ii elimini pe toti, asta tot nu creeaza doctori!
   • +1 (3 voturi)    
    Să încercăm, măcar. (Vineri, 20 decembrie 2019, 16:00)

    Tayen [utilizator] i-a raspuns lui john70

    Cu banii astfel economisiți se pot atrage doctori!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Arad si Braila au ceva special? (Vineri, 20 decembrie 2019, 14:36)

  paul22 [utilizator]

  Nu apar pe harta localitati cu medici lipsa sau insuficienti in astea doua judete
  • +1 (1 vot)    
   mda (Vineri, 20 decembrie 2019, 15:57)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui paul22

   braila in zona aia e o mare pustietate, nici nu exista sate in zona aia, deci e normal

   la Arad si Satu Mare.. ori e de bine, ori e de rau in sensul ca nu mai sunt romani pe acolo, si evident ca nu e nevoie de doctori :D
 • +2 (2 voturi)    
  mda (Vineri, 20 decembrie 2019, 14:45)

  SoulSearcher [utilizator]

  felicitari Arad si Satu Mare...

  acolo ori au rezolvat problema, ori nu mai sunt romani prea multi, ca`s plecati pe afara, si deci nici doctori n`au nevoie... :D
  • +1 (3 voturi)    
   HĂ,HÎ,HÎ... (Vineri, 20 decembrie 2019, 22:21)

   solar [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   jUDETUL Arad are 75 de localități si circa 140 de sate apartinătoare. Pînă in 1990 fiecare comună avea cel putin 2 medici, dar erau si din cele ce numărau 5-10 medici. Erau cele mai dezvoltate sau cele mai aproape de un oraș unde se facea naveta . Pe vremea aia doctorii fugeau de țară ca dracu de tămâie ! Toți voiau la oras. Fiecare comună avea farmacie, iar medicamentele erau gratuite cele mai multe si mai frecvent folosite.Fiecare comună are dispensar comunal , multe dintre ele cu locuință asigurata. Medicii erau cei mai mulți generaliști si pediatri, urmați de stomatologi si asistente medicale pe specaialități . VREI să le vizitezi ? DU-TE si nu vie mai gasi niciun sfert din ce a fost candva . BATE VANTU ,,,frunza-n dungă , cântăreții mi-i alungă ... TRAIASCĂ ROMANIA DEMOCRATĂ !
   PS - Am uitat sa=ți spun că toate dispensarele aveau veceu in fundul gradinii, dezinfectat cu formol aproape zilnic de femeia de serviciu . Deci fiecare dispensar mai avea si cate o femeie de servici care intretinea igiena . Era plătită de stat si dânsa. Doctorii aveau spor de salar pentru condiții de muncă maI GRELE, DE PILDĂ PENTRU SATELE APARTINĂTOARE LA MAI MULT DE 1 KM DISTANȚĂ . dISPENSARELE DE LA MUNTE AVEAU SI DOCARE CU CAL AFERENT INTRETINUT LA PRIMĂRIE. mULTE COMUNE AVEAU SI CASE DE NASTERI ,ASTĂZI TOATE DESFINTATE ! aLTĂ INTREBARE MAI... AI ? FII ATENT CĂ NU -S MINCIUNI CE-AM SCRIS !STATELE DE PLATĂ SUNT SEMNATE LUNAR și le gasesti in arhiva primăriilor. Si astea există, fii sigur ! Dacă n-ar fi nu s-ar putea pensia cuvenită ! Deci incă odata - Altă intrebare !
   • +1 (5 voturi)    
    cine platea pentru toate astea?.. (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 10:11)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui solar

    Cine platea farmacistul si medicamentele? Cine platea sporul de conditii grele doctorilor? Cine platea "femeia de servici"?.. Sigur nu aia de la CAP. "Statul" este un raspuns pentru minti simple. Realitatea este ca in comunism erai obligat sa muncesti pentru altii. Diferenta de venituri intre cel mai prost si cel mai destept era infima, cu o singura exceptie - activistii PCR.
    • +1 (3 voturi)    
     RĂSPUNS ! (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 12:38)

     solar [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     1) SA FII SIGUR CĂ NU AM NOSTALGIA COMUNISMULUI ! AM PARTICIPAT LA REVOLUTIE DIRECT ÎMPREUNĂ CU COPIII MEI, AM STIUT DE CE SI AM STIUT PENTRU CE ! NU DORESC RESTAURATIA COMUNISTĂ NICI DACĂ AS AJUNGE SĂ MOR PENTRU ASA CEVA !
     2 ) NU simplific lucrurile si te invit sa nu le simplifici nici tu ! Luciditatea nu mă face nici orb , nici surd ! Românii au făcut f multe greseli față de ei înșiși, dar si altii au făcut față de noi f multe greșeli !
     a) -Nu mi-aș fi imaginat ca in 30 de ani Ro să nu aibă o autostradă cap coadă .( minimn 1000 km )
     b) 5 milioane plecati ! c) 25.000 medici plecați si alte zeci de mii de ing, prof,ec, cercetători etc .d) capital românesc IOC ! educație -0 etc etc e) demografic îmbătrâniți cu...import de forță de muncă !
     3) Nu trebuie să fii pesedist ca să vezi realiatatea asa cum e ! DIMPOTRIVĂ ! Nici să te bați cu cărămida in piept că EȘTI ROMÂN . DIMPOTRIVĂ ! Am dat câteva exemple, dar sunt si altele multe ! Alt exemplu ? RO nu este RE-ÎNTREGITĂ asa cum a fost si TREBUIE să fie ca drept istoric democratic atins !
     4 ) Incepem cel de-al 4-lea deceniu dintr-un ciclu istoric decisiv și am URCAT putine trepte iar istoria nu-ți face favoruri.
 • 0 (8 voturi)    
  k (Vineri, 20 decembrie 2019, 14:56)

  cartofiprajiti [utilizator]

  platitii cu 4000 de euro in mana si v-a fi concurenta ! ..altfel vad ca tiati sporuri ...pfff pnl
 • +2 (2 voturi)    
  bun, si ? (Vineri, 20 decembrie 2019, 15:11)

  codrean [utilizator]

  Cum se poate remedia situatia ? Evident, nu putem reveni la "stagiul obligatoriu la tara" din vremea comunismului . Desi poate cateva luni de stagiu pe langa un medic de familie din "rural' n-ar strica rezidentilor.
  Am vorbit cu medici de familie din alte tari. Acolo acestuia Primaria localitatii ii asigura conditii atractive de locuinta, local, aparatura medicului, salarizeaza personalul mediu si auxiliar ! Doar asa poti atrage si stabiliza medicii de familie. Pana cand autoritatea statului si Ministerul Sanatatii nu se implica ferm este iluzorie orice speranta ! Germania si Franta ii asteapta !
 • -3 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 20 decembrie 2019, 15:16)

  [anonim]

  • -1 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 20 decembrie 2019, 16:38)

   [anonim] i-a raspuns lui

   • -1 (7 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 20 decembrie 2019, 22:19)

    [anonim] i-a raspuns lui

    • 0 (4 voturi)    
     Unde sunt datele tale "corecte"? (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 10:27)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui

     Hai, ca nu e greu, spune sursa datelor. Un tabel Eurostat?.. sau un articol latrina3?

     Generalizarile si ura apar pentru ca atunci cand te duci la o primarie sau administratie financiara sa ceri o hartie dai peste niste habarnisti care te plimba de la unul al altul, majoritatea rude de sange sau prin alianta.

     Personal, nu cred ca problema principala este numarul de bugetari, ci calitatea serviciilor. Ok, platim salarii de zeci de mii unor primari si rubedeniilor din subordine, dar ce primim la schimb? De ce pot sa verific si sa platesc on-line factura detaliata la mobil si utilitati, dar nu pot sa fac acelasi lucru cu taxele si impozitele?

     Exceptand educatia, unde numarul angajatilor pare sa creasca inexplicabil de la an la an in timp ce numarul elevilor scade, restul serviciilor publice nu cred ca sunt supra-dimensionate, ci pur si simplu ineficiente.
   • 0 (6 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 20 decembrie 2019, 22:29)

    [anonim] i-a raspuns lui

  • -3 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 20 decembrie 2019, 16:40)

   [anonim] i-a raspuns lui

  • 0 (2 voturi)    
   Da' de SUA nu ne spui nimic !? (Vineri, 20 decembrie 2019, 18:20)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui

   Au in jur de 2.000 000 mil. bugetari, la vreo 330 000 000 de locuitori...
   De Japonia...
 • +3 (3 voturi)    
  normal (Vineri, 20 decembrie 2019, 15:55)

  noi2013 [utilizator]

  ca nu avem medici de familie... ca si in alte domenii, in Romania intai e fudulia. smecheria este sa fii chirurg, cardiolog, etc, nu medic de familie.

  Daca din scoala s-ar intelege si practica medicina de familie corecta ar fi cu totul altfel. Mandria ar fi sa ai pacienti sanatosi, pentru care ai contribuit la preventie, nu taiati bucatele in spital la Bucuresti...
  • -1 (1 vot)    
   „Șmecheria” Că acolo iese „ciubucul”. (Vineri, 20 decembrie 2019, 16:04)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   Când dai la toți înainte de operație.
   La medicul de familie îi dai „Bună-ziua”.
   • 0 (2 voturi)    
    xcxcxcxx (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 14:27)

    solar [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

    Dom Taien ! ia fă-ti matale o echipă si dati foc la spitale ! Cu sigurantă scăpați RO de chirurgi, ortopezi, stomatologi, orl -iști șpăgari ! Simplu ! Nu vor mai avea locurile ...sfinte de unde să extragă șpaga ! Asa să faceti si cu bisericile ! La ce ne trebuie ? Cui folosesc ? POPORULUI ?
 • -2 (2 voturi)    
  dar biserica au? (Duminică, 22 decembrie 2019, 1:44)

  hanu [utilizator]

  sa ii vindece popa.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

13:26 cc
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by