Case noi pentru familiile care se confruntă atât cu boala, cât și cu sărăcia, construite din donații. Asta își propune MagicROOFS, cel mai recent proiect al Asociației Magic, care a pus pe picioare și proiectele MagiCAMP și MagicHOME. Proiectul MagicROOFS a fost lansat oficial astăzi, dar prima casă este deja în construcție, în comuna Dumbrava Roșie din județul Neamț - o casă nouă pentru 3 copile cu vârste între 6 și 12 ani care și-au pierdut mama care suferea de cancer. MagicROOFS le va oferi o casă nouă "oamenilor care nu au un acasă așa cum s-ar cuveni", spune Vlad Voiculescu, co-fondator al Asociației Magic.

MagicRoofsFoto: MagicRoofs

  • Vlad Voiculescu: MagicROOFS se concentrează pe familii care se confruntă și cu boala, și cu sărăcia

Casa familiei Apetrei, prima casă construită în cadrul proiectului, se află în comuna Dumbrava Roșie din județul Neamț. Familia Apetrei a fost greu încercată de soartă. Trei copile cu vârste între 6 și 12 ani și-au pierdut mama suferindă de cancer. Tatăl, Vasile Apetrei, le crește acum singur, în condiții foarte dificile. Pe vremea când construiau vise împreună, ambii părinți își doreau să vină o vreme când să le poată oferi fiicelor lor casa pe care ei nu au avut-o niciodată, fiindcă amândoi proveneau din centre de plasament. Casa construită acum pentru ei de Asociația Magic se află pe o bucată de pământ care a fost cumpărată din puținele economii ale familiei, înainte de moartea mamei.

"Ideea celui mai nou proiect al nostru a pornit de la nevoia fiecăruia dintre noi de acasă. Acasă e locul acela în care poți să te regăsești, să-ți aduni forțele alături de ai tăi, locul de unde să pleci și unde să te poți întoarce. Proiectul MagicROOFS se concentrează pe familii care se confruntă și cu boala, și cu sărăcia, pe oamenii care nu au un acasă așa cum s-ar cuveni", spune Vlad Voiculescu, cel care a fondat, împreună cu Melania Medeleanu, Asociația Magic.

  • Planul MagicRoofs este să construiască cel puțin 10 case anul viitor

Casele sunt construite de către studenți ai Universității Tehnice de Construcții București, cu susținerea profesorilor lor și a partenerilor proiectului. Toate casele sunt ridicate pe structură de lemn modular, astfel încât să fie cât mai ușor de adaptat la nevoile individuale ale familiilor.

"Sunt copleșit de lucrurile pe care am reușit să le facem într-un timp atât de scurt. Șantierul a început acum patru săptămâni și suntem deja la interioare. N-am fi reușit să facem lucrurile atât de repede fără ajutorul studenților și fără ajutorul comunității care s-a strâns în jurul proiectului, de la parteneri și sponsori până la oamenii de la un magazin din sat care ne-au adus într-o zi napolitane și croissante, alții care ne-au adus plăcinte calde fiindcă știau că lucrăm în frig", spune Alexandru Năfureanu, coordonatorul proiectui MagicROOFS.

"Acum doi ani și jumătate ne gândeam ce să scriem pe niște bannere și am găsit ceea ce este reprezentativ: Mândri de studenții noștri! Ce împlinire mai mare decât să ne vedem propriii studenți luând parte la un proiect care adresează nevoia vitală de locuire a unor oameni fără posibilități. Le-au dat lacrimile când și-au dat seama la ce iau parte", declară, la rândul său, prof. dr. ing. Sorin Radu Văcăreanu, rectorul Universității Tehnice de Construcții din București.

Planul MagicRoofs este să construiască cel puțin 10 case anul viitor.

  • Cum poți susține proiectele Asociației Magic:
  • Persoanele fizice pot dona trimițând SMS cu textul "MAGIC" la: 8864 (4 euro/lună) sau la 8844 (2 euro/lună), valabile în rețelele Vodafone, Orange, Digi si Telekom din România.