Un bărbat care a suferit arsuri de gradele II şi III pe aproape 55% din suprafaţa corpului, în urma unui accident de muncă suferit luni, va fi transportat cu avionul la Viena, după ce a fost refuzat pentru îngrijiri medicale în ţară, a declarat, marți, Vasile Pop, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Baia Mare, unde este internat acum pacientul.

Pacienti mare ars (Arhiva)Foto: AGERPRES

"Pacientul în vârstă de 40 de ani a suferit arsuri de gradul III pe aproape 55% din suprafaţa corpului. Nimeni din România nu a vrut să-l primească. Am încercat în afara ţării, iar Clinica AKH Viena îl va primi. E posibil ca transportul pacientului să aibă loc cu un avion SMURD, însă pentru moment nu suntem siguri de această variantă", a declarat Vasile Pop, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, costurile transportului spre Viena vor fi suportate de familia pacientului.

La rândul său, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Maramureş, Dragoş Năcuţă, a precizat că persoana accidentată este şeful secţiei turnătorie a societăţii metalurgice locale Cozmircom Baia Mare. În momentul accidentului, bărbatul se afla pe o punte, deasupra cazanului de topire a metalelor, moment în care timp de câteva secunde din interiorul cazanului au fost expulzate în aer particule de metale topite pe o distanţă de aproape 10 metri: "Şeful de secţie se afla deasupra unui cazan în care se topea metal. (...) Acesta se afla pe o punte din vecinătatea cazanului şi efectua inspecţie de rutină, însă nu avea echipamentul de protecţie specific. Picurii de metal s-au răspândit în urma unei mici explozii de metal pe o distanţă de aproape 10 metri. Societatea comercială a declanşat o cercetare internă pentru a stabili modul producerii accidentului şi are termen de 15 zile pentru a finaliza cercetarea. În funcţie de rezultatul cercetării, ITM Maramureş decide dacă prelungeşte sau suspendă avizul de funcţionare a activităţii", a declarat Dragoş Năcuţă.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureş, Cecilia Grozavu, a precizat că instituţia a întocmit dosar penal pentru neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.