Secretarul de stat în Ministerul Sănătății reitereză că toţi participanţii la concursul de intrare în rezidenţiat care vor avea punctajul mai mare de 60% se pot specializa. El a spus că Ministerul Sănătăţii va pune accent în ceea ce priveşte rezidenţiatul, pentru anii următori, "pe raţional, pe clinic, pe aspectele de inteligenţă medicală, mai mult decât pe metodele clasice de examen".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Modificările sunt conform hotărârilor pe care le-am luat - toţi cei care vor depăşi 60% din punctaj vor beneficia de un loc de rezident ca să se instruiască în specialităţile pe care ei le vor alege", a spus secretarul de stat, duminică, la sediul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila".

El a afirmat că este o satisfacţie pentru echipa actuală de la Ministerul Sănătăţii că a reuşit "să recupereze" această generaţie "foarte importantă" pentru medicina românească.

"Vom implementa o lărgire a spaţiilor de instruire pentru aceşti medici rezidenţi (cei care obţin peste 60% punctaj - n.r.) în alte spitale care până acum nu au beneficiat de această posibilitate, în reţele ale Ministerului Sănătăţii, în primul rând, dar şi în reţele locale - spitale clinice judeţene, ale autorităţilor locale, ale Ministerelor Transporturi, Apărare Naţională, care au spitale foarte bune, Ministerului de Interne, spitale private, astfel încât să utilizăm baza tehnologică foarte avansată a unor spitale (...)", a mai spus Moldovan, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, trebuie mărit numărul de locuri la specialităţile care sunt deficitare, aceasta fiind o prioritate a Ministerului Sănătăţii.

Horaţiu Moldovan a precizat că Ministerul Sănătăţii va pune accent, în ceea ce priveşte rezidenţiatul, pentru anii următori, "pe raţional, pe clinic, pe aspectele de inteligenţă medicală, mai mult decât pe metodele clasice de examen".

Concursul de intrare în rezidențiat în domeniile Medicină, Medicină dentară și Farmacie are loc duminică, iar 8.876 de absolvenți ai facultăților de Medicină și Farmacie candidează pentru cele 4.710 locuri scoase la concurs. Examenul se desfășoară în 6 centre universitare - București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara - sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări și va avea o durată de 4 ore.

Sunt 4.710 locuri şi posturi pe cele 3 domenii de pregătire (3.960 locuri şi posturi la domeniul medicină, 398 la medicină dentară, 256 la farmacie şi 96 de locuri pentru ministerele cu reţea sanitară proprie - MApN, Ministerul Justiţiei şi MAI).

În perioada 17-19 decembrie 2019 se va face alegerea posturilor/locurilor de candidați în funcție de punctajul obținut.

Între 6-14 ianuarie 2020, viitorii rezidenți vor semna contractele individuale de muncă cu unitățile sanitare, iar între 14-16 ianuarie se va face repartiția pe clinici de pregătire.

Încadrarea în unitățile medicale ca rezidenți este prevăzută pentru data de 1 februarie 2020.

Anul acesta, examenul de rezidențiat a fost amânat în premieră pentru luna decembrie, din cauză că în perioada septembrie-octombrie, Ministerul Educației nu avea ministru care să semneze ordinele comune de organizare a rezidențiatului împreună cu ministrul Sănătății. Ministerul Educației a rămas fără ministru de la demiterea Ecaterinei Andronescu, în luna august, până la instalarea noului Guvern.