Ministrul Sănătății, Victor Costache, a reacționat, joi, la concluziile dezastruoase privind sistemul de sănătate din România prezentate în raportul "Starea Sănătății în Uniunea Europeană", publicat de Comisia Europeană. "Cunosc Raportul Comisiei Uniunii Europene și nu a fost o surpriză să aflu că suntem la coada clasamentului între sistemele de sănătate", afirmă Victor Costache, adăugând că el și echipa sa au deja "un plan pe termen scurt și mediu cu măsuri concrete care vor avea efecte imediate".

HotNews.roFoto: Hotnews

“Cunosc Raportul Comisiei Uniunii Europene și nu a fost o surpriză să aflu că suntem la coada clasamentului între sistemele de sănătate. Echipa actuală a Ministerului Sănătății are deja un plan pe termen scurt și mediu cu măsuri concrete care vor avea efecte imediate asupra sistemului sanitar și pe care îl vom prezenta după ce vom avea discuții și cu reprezentanții Uniunii Europene", arată ministrul Sănătății, într-un comunicat al instituției.

Victor Costache mai spune că "în data de 9 decembrie voi fi la Bruxellles, unde mă voi întâlni cu miniștri Sănătății și noul Comisar european pentru Sănătate în cadrul Consiliului ministerial "Ocuparea Forţei de Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Protecţia Consumatorilor"(EPSCO)- componenta de sănătate publică și unde vom avea discuții inclusiv despre Raportul privind Starea Sănătății în UE."

  • Raport dezastruos al Comisiei Europene: România are cea mai mare rată a mortalității din cauze tratabile, cea mai scăzută speranță de viață și cel mai subfinanțat sistem de sănătate din UE

România are cea mai ridicată rată a mortalității din cauze tratabile dintre țările UE, potrivit documentului publicat astăzi de Comisia Europeană. Numeroase decese ar putea fi evitate printr-o mai bună prevenție și prin tratament, însă România are un număr foarte mare de decese atât din cauze tratabile, cât și prevenibile.

Țara noastră are și una dintre cele mai scăzute speranțe de viață din Uniunea Europeană - în timp ce media UE este de 80,9 ani, în România, speranța de viață este de 75,3 ani.

România are, de altfel, cel mai sărac sistem de sănătate din UE. Țara noastră alocă sănătății cei mai puțini bani din Uniunea Europeană - mai puțin de jumătate din media UE - atât pe cap de locuitor, cât și ca procent din Produsul Intern Brut, arată raportul Comisiei Europeană. Sistemul de sănătate din România este semnificativ subfinanțat - este una dintre concluziile raportului.

În plus, România investește cei mai puțini bani în prevenția bolilor dintre țările Uniunii Europene. În țara noastră se alocă, pentru prevenție, doar 1,7% din cheltuielile totale cu sănătatea, în timp ce media Uniunii Europene este de 3,1%. Practic, România investește pentru prevenție, într-un an, doar 18 euro/persoană.

România se numără și printre țările UE cu cel mai mare deficit de medici și asistente medicale pe cap de locuitor. În anul 2017 (cele mai recente date, analizate în raport), țara noastră avea o medie de doar 2,9 medici la mia de locuitori, în timp ce media Uniunii Europene este de 3,6. Migrația din ultimii ani a personalului medical, aflat în căutare de salarii și condiții de lucru mai bune, are consecințe negative asupra accesibilității populației României la îngrijiri medicale, se arată în raportul Comisiei Europene.

Citește și: